У Хмельницькому в годину пік транспорт окуповують пенсіонери: куди вони їдуть

У Хмельницькому в годину пік транспорт окуповують пенсіонери: куди вони їдуть
  • Транспортні конфлікти у Хмельницькому не вщухають.
  • Вранці багато сидячих місць в тролейбусах займають пенсіонери.
  • Через це інші містяни не можуть добратися на роботу.
  • Відповідні скарги посипалися до міськради і там вже вигадали, як вирішити проблему.
  • Куди їдуть в годину пік пільговики і що може змінитися в роботі громадського транспорту?

Спалах коронавірусу вніс свої корективи у життя людей. Спершу - карантинні заходи, що обмежували роботу багатьох установ і закладів. Згодом - скасування пільгового проїзду в транспорті й обмеження кількості одночасного перевезення пасажирів. Таке рішення прийняли ще в березні, цього року. Тоді директор КП “Електротранс” Віктор Паламарчук зазначав, що платний проїзд для людей пенсійного віку ввели через їхнє надмірне користування громадським транспортом. Мовляв, статистика показувала: 8 з 10 пасажирів у салоні - пільговики. У той період і з’явилася проблема, що тягнеться до сьогодні. Йдеться про складнощі добирання на роботу інших містян.

Проїзд для пільговиків під загрозою обмеження

Вже із 12 червня, у Хмельницькому повернули пільговий проїзд. При цьому в транспорті дозволили перевозити повну кількість сидячих місць, без стоячих пасажирів. Попри це, проблема із добиранням людей на роботу не зникла. Адже пенсіонери окуповують громадський транспорт саме в годину пік. З цього приводу до міської ради стали надходити скарги від хмельничан. Якщо пільговики не припинять штурмувати транспорт - на перевезення можуть ввести певні обмеження. Про це розповів заступник міського голови Андрій Бондаренко. Чиновник каже, що спостерігати за ситуацією будуть протягом місяця. 

  • Відео дня
    /li>

Що відбувається в годину пік у громадському транспорті? Перевірити це вирішили журналісти vsim.ua. Ми скористалися і тролейбусом, і маршруткою. А також запитали у пенсіонерів, куди ж вони їдуть вранці. Здається, це питання є вічним. Бо повні салони бабусь й дідусів - як щоденна ранкова традиція, що не змінюється роками. Гортайте далі й читайте, куди й для чого вони прямують.

“У мене пенсійний”

Середа, 8 липня. На годиннику 08:30. Час - коли більшість містян прямують на роботу. На кінцевій зупинці “Катіон” вже зібралося кілька людей. Серед них - є пенсіонери. За хвилин 10 очікування, під’їжджає тролейбус №14. Він прямує за маршрутом “Катіон-Автовокзал №2”. До салону заходить 5 пасажирів. Більшість з них - люди пенсійного віку. “У мене пенсійний”, - каже до кондуктора чоловік. Сама ж працівниця підходить до журналістів vsim.ua. Оплачуємо проїзд і ставимо жінці кілька запитань. 

Кондуктор на ім’я Інна розповідає: нині пенсіонерів у транспорті їздить багато. “Навіть дуже”, - каже жінка. Починають штурмувати тролейбус від початку зміни. Відповідно й доїхати на роботу іншим людям - проблематично. Не обходиться на цьому грунті й без конфліктів. Бо вміститися в салоні всім охочим не виходить. Вихід кондуктор бачить один: ввести обмеження в часі проїзду пільговиків. 

Тим часом із кожною зупинкою кількість пасажирів у салоні збільшується. Є серед них і молоді люди. Однак більшість все ж пенсіонери. Ми поцікавилися, куди вони прямують.

Катерина і Дмитро

“Їдемо на дачу”

Надія

“Їду за рибою”

Надія

“Їду за абонентськими книжками”

Леонід

“Їду з роботи”

Ніна

“Їду бавити онуків”

Інші пенсіонери, яких ми запитали про пункт призначення, відмовилися називати своє ім’я. Зокрема, двоє чоловіків похилого віку, які сиділи поряд. Один із них розповідати куди прямує не хоче. Каже: “Куди їду - секрет”. Натомість його сусід по сидінню розповідає, що користується тролейбусом в основному вранці. Він перебуває на денному стаціонарі в міській лікарні. Тому й добирається туди в першій половині дня. 

Допоки ми їхали до кінцевої зупинки, жодних конфліктів між пасажирами не було. Хоч і час від часу зайняті були всі сидячі місця. 

Далі ми вирішили прокататися на маршрутці. На зупинці поблизу залізничного вокзалу, з якої можна добратися в центр, “кишіло” людьми. І не дивно. Бо більшість транспорту проїжджало повз. Означало це те, що вільних місць всередині немає. Звісно, люди цьому обурювалися. “Вже 40 хвилин чекаю”, - каже одна з жінок. 

Почекавши близько 15 хвилин, під’їжджає маршрутка №50. Люди кидаються до салону. В процесі дві жінки встигають посперечатися. “Я взагалі то довше за вас чекала”, - каже одна до одної. Коли нарешті всі розсілися, водій рушив. Зупинка “готель Поділля” виявилася для нього вкрай важкою. Всупереч всім зайнятим сидячим місцям, до салону просилися ще дві пасажирки. Діло дійшло майже до лайки. “Ну навіщо мені ці проблеми”, - каже обурений водій. “Будь ласка, може, зараз хтось вийде на наступній”, - просить жінка. Та вмовити його все ж не вдалося.

Загалом майже всі пасажири у маршрутці - молоді люди. Та й ті, ймовірно, поспішали по справах. Доказом того був телефонний дзвінок до однієї з них. Взявши слухавку, жінка каже: “Відмініть, будь ласка, таксі на Шевченка. Машини вже не потрібно”.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (183)
  • Людмила З.

    В години пік має бути більше одиниць транспорту на маршруті і з меншим розривом в графіку.  Проблема  вирішувана ,іі так вирішують  наші європейські сусіди.. Навіщо загострювати  соціальні відносини між поколіннями. І молоді,  і пенсіонери - всі люди, тому має бути взаєповага. А також допомогла б вирішити  проблему проїздна картка і валідатори проїзду, за якими можна контролювати рух пасажирів,
  • Тетяна Разіна

    ПЕТИЦІЇ АДРЕСНА ДОПОМОГА ПЕНСІОНЕРАМ НА ПРОЇЗД
    Адресна допомога пенсіонерам на проїзд
    Призначення адресної фінансово допомоги на проїзд пенсіонерам (пільгові категорії залишити без змін) у розмірі 210/217 грн. (3.25*2*30/31). Або 300/310 грн./міс. - різниця невелика, але пенсіонери зможуть дістатись з одного місця в інше маршрутним таксі і назад і не зможуть зауважити, що їм потрібно діставатись з пересадками. Це дозволить перевізникам контролювати реальні надходження, спростить розрахунки, а також дозволить суттєво розвантажити транспорт та спростити користування ним особам, які дійсно цього потребують.
  • Оксана Остапец

    Хай собі їдуть,що ви причепились до пенсіонерів!!!!

    Алла reply Оксана Остапец

    Просто зате що місця мовляв мало😆
  • Олена Стасюк

    Проблема не у вихованні молоді, а в тому ,що їм накипіло як до них ставиться влада .Обмеження в дешевшому транспорті,обмеження в безкоштовному навчанні,обмеження в роб.місцях,в пенсіях,в  жил.площаді.Наші пенсіонери так не жили
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
14:09 Авто, яке розшукує Інтерпол, «знайшлося» в Кам’янці-Подільському 13:24 За зґвалтування власної доньки судитимуть жителя Хмельниччини 12:51 Судитимуть водія, який в Хмельницькому районі на смерть збив 8-річну дівчинку 12:04 У Хмельницькому проведуть благодійну фотосесію за донат Від читача 16:47 Кіберполіція запускає проєкт "БРАМА" для боротьби з ворожими фейками 11:41 Повідомили про підозру підполковнику, який перейшов на бік ворога, – прокуратура 11:11 Курси валют в обмінниках та банках Хмельницького 2 травня (ІНФОГРАФІКА) 10:57 Водій з ознаками сп’яніння скоїв ДТП на Березневій і намагався втекти 10:13 Найбільш забрудненою виявилася річка Південний Буг, – результати аналізу центру гідрометеорології 09:41 На Чорновола і Шевченка 2 травня буде ускладнений рух 09:05 У Хмельницькому підробляли одяг відомих брендів: у поліції розповіли деталі photo_camera 19:25 ВСІМ Бізнес-ліга 2024 - відеоогляди матчів 1-2 туру play_circle_filled 18:06 Великодній ярмарок у центрі Хмельницького: збиратимуть гроші на турнікети 17:27 Працівник судової охорони обіцяв підслідному поліцейському «вирішити» питання з кримінальною справою, — ДБР 16:52 Яка зарплата у головного поліцейського Хмельницького району. Огляд декларації Василя Птащука 16:14 У хмельницькому «Електротрансі» є 88 вакансій (СПИСОК) 15:40 «Мені потрібен син, а не герой»: спогади про 21-річного розвідника Олексія Вітюка photo_camera 15:27 Квадромарафон «RUN 4 VICTORY»: компанія МХП проводить благодійний забіг у чотирьох містах України (новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up