Як відновлюють хмельницький аеропорт (ФОТО)

Як відновлюють хмельницький аеропорт (ФОТО)
Фото зі сторінки «КП "Аеропорт Хмельницький"» у Facebook
  • Хмельницький аеропорт не працює вже 6 років.

  • Лише рік тому обласна влада взялася за його відновлення.

  • Зараз ремонтують злітно-посадкову смугу та облаштовують пожежне депо.

  • Чи зможуть хмельничани літати з аеропорту, дізнавалися журналісти vsim.ua.

Вже багато років аеропорт «Хмельницький» повноцінно не функціонує. Колись летовище приймало і пасажирські, і вантажні рейси. Але останніми роками тут літають тільки Ан-2, які обробляють сільськогосподарські угіддя. 2012 року аеропорт втратив сертифікат на польоти. Однак минулого року з’явилася примарна перспектива відновлення роботи летовища. Хмельницька обласна рада, у власності якої зараз перебуває комунальне підприємство «Аеропорт Хмельницький», прийняла програму відновлення та розвитку, яка розрахована на 5 років.

Журналісти vsim.ua побували на території аеропорту та поспілкувалися з його директором Валерієм Сорокою. Він показав територію летовища та розповів про його минуле, проблеми та перспективи.

Без електрики, води і зарплати

Однією з основних проблем аеропорту є відсутність електропостачання. Його відновленню заважає структура власності підприємства. 1994 року, коли на базі аеропорту створили 4 підприємства, власником ліній електропередач стало підприємство «Украерорух». Зараз воно не має права відновлювати електропостачання, оскільки аеропорт не має відповідного сертифікату. Цього ж не може зробити й комунальне підприємство, оскільки лінії електропостачання не є його власністю. Але, за словами директора, цю проблему чиновники збираються вирішити найближчим часом.

Відео дня

Скаржиться Валерій Сорока і на проблему із землею. Ще у 2012 році голова Хмельницької РДА надав 9 земельних ділянок мешканцям району. Ці ділянки наклалися на територію аеропорту, яка загалом має площу 134,8 гектара. За 2016–2018 роки 8 ділянок вдалося відсудити. Залишилася одна, власниця якої переписала її на трьох інших осіб. Підприємство вже має проект землеустрою аеропорту. Якщо ділянку вдасться повернути, реєстрацію території аеропорту завершать та отримають на неї кадастровий номер.

Також однією з найбільших проблем є фінансування заробітних плат. Підприємство у цьому плані має досить обмежені можливості. Для отримання сертифікату в аеропорту мають працювати 14 служб та щонайменше 42 працівника. Їм підприємство не може платити навіть мінімальну зарплату, бо поки є збитковим. Зараз тут працює лише 6 працівників: директор, бухгалтер та чотири охоронця.

Ми не хочемо знову приходити до платників податків. Тому що коли витрачаються кошти чи з обласного, чи з міського, чи з державного бюджетів на відновлення інфраструктури — це одне, а на заробітну плату — це зовсім інше, — говорить Валерій Сорока.

Іншою важливою проблемою директор підприємства вважає відсутність водопостачання. Вода необхідна для безпечної роботи будь-якого аеропорту, зокрема пожежної служби. Водогін в аеропорту не використовувався близько 10 років.

Відновити аеропорт хочуть за 5 років

За останні 10 років у підприємства накопичилося чимало боргів. Це і заробітна плата, і податки, і штрафні санкції. Близько року тому з обласного бюджету виділили 6,1 мільйона гривень, завдяки чому підприємство змогло розплатитись із боргами.

Наприкінці 2017 року обласна рада прийняла Програму відновлення та розвитку КП «Аеропорт Хмельницький» на 2018–2022 роки. На підприємство вже виділили 3,3 мільйона гривень. Шукає аеропорт й інші джерела фінансування. Зокрема звертаються до депутатів, громадських організацій та підприємців.

Фото зі сторінки «КП "Аеропорт Хмельницький"» у Facebook

З квітня цього року почали розчищати територію від трави, кущів та дерев. За словами Валерія Сороки, до цього вони займали 95 гектарів, тобто понад половину території. Зайву деревину переробляють на щепу.

Злітно-посадкова смуга складається з окремих плит, які називають пагами
Так виглядають відремонтовані ділянки
Оброблені стики пагів

Однією з важливих проблем залишається стан злітно-посадкової смуги, яка має довжину 2 200 метрів. 240 квадратних метрів поверхні було розбито. Зараз її відновлюють та обробляють стики плит. Загалом тут їх 675. Крім того, ремонтують руліжну доріжку та перон, які розташовані поряд. Роботи планують завершити до кінця жовтня.

Тут хочуть зробити майданчик для малої авіації

Також розчищають територію навколо смуги від рослинності. Поряд планують зробити майданчик для малої авіації.

Зараз в аеропорту реконструюють будівлю старої котельні. Тут планують зробити пожежне депо.

У червні підприємство отримало новий контрольно-пропускний пункт. Невелику будівлю реконструювали за 388 тисяч гривень.

Крім того, директор підприємства розповів, що в аеропорту обстежують водопровідну систему. Це потрібно для подальшого відновлення водопостачання.

— На перспективу ми будемо розглядати питання, що необхідно подовжувати нашу злітно-посадкову смугу, проводити її капітальну реконструкцію — розповідає директор комунального підприємства «Аеропорт Хмельницький» Валерій Сорока. — Тому що довжина злітно-посадкової смуги у нас 2 200 метрів, а сьогодні 99% складу літаків авіакомпаній — «Boeing 747» та «Airbus». Для того, щоб сів «Boeing 747», потрібна злітно-посадкова смуга довжиною 2 620 метрів. Зараз ми робимо ставку на малу авіацію. Дякую і керівникам підприємств, і керівникам громадських організацій, які не байдужі до долі аеропорту. Тому що наш аеропорт Хмельницькому потрібний і він має перспективу значно більшу, ніж регіональні аеропорти.

На стоянці в аеропорту перебувають декілька літаків компанії «Поділля-Авіа».

Розчищена територія аеропорту. За словами працівників, раніше тут були сміття та трава. Роботи з очистки ще тривають.

Так зблизька виглядає головна будівля аеропорту. Вона перебуває у власності комунального підприємства та «Украероруху». Останнє ще у 2011–2012 роках у своїй частині встановило нові вікна. «Аеропорт Хмельницький» зробив це нещодавно.

Що чекає на хмельницький аеропорт

До 2012 року аеропорт мав сертифікат на польоти класу «В» («4C» за класифікацією Міжнародної організації цивільної авіації). Він дозволяв приймати вантажні та пасажирські літаки малого та середнього габаритів. Останній міжнародний рейс вилетів з аеропорту до Туреччини у 2010 році. Цікаво, що на склі при вході до головної будівлі залишився плакат турецької текстильної компанії.

Найближчими роками у рамках програми відновлення та розвитку планується поновити сертифікат на польоти. Це дозволить приймати на злітно-посадковій смузі літаки на зразок Ан-2, Ан-24, Ан-26 та Ту-134.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (30)
  • PODILLYA AIRLINES

    Добрий день.З вами говорить бізнесмен Бадрак Дмитро.У 2030 році коли запрацює наш аеропорт наша команда відкриє авіакомпанію PODILLYA AIRLINES яка буде літати по Україні.Зараз ми будуємо бізнес план та чекаємо відновленого аеропорта.Наша модель літака Embraer 170 Embraer 190.Та у 2034 році відкриємо модель Boeng 737-800.Та я вірю що наш аеропорт запрацює.Дякую за увагу.
  • Гоша

    Купіть Ан 225 і займайтесь вантажоперевезенням .порада аеропорту
  • Таня Кривошия

    Це злітна полоса !!!???? Ви серйозно !!! В 21 сторіччі!! Пропоную лише одне: посадити в літак Порошенко з сім'єю, Гросмана, Кабмін... Ну і хай сідають...
  • Борисас Моисеявичюс

    Если таки запустят - последний улетевший в Польшу, не забудь выключить свет в аэропорту
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:11 Напав з ножем на перехожого на залізничому вокзалі: у Шепетівці судитимуть бандита 21:03 Новий депутат облради з мільйонами «в заначці»: хто такий Ілля Логін 20:33 За побиття дитини судили маму з Хмельниччини 19:45 Хмельницький попрощався з двома воїнами: Олегом Попелем та Юрієм Броварним Від читача 15:03 Хмельницькі кардіологи провели майстер-клас у м.Нетішин 19:10 Обрізка дерев: чому скаржаться хмельничани і що кажуть екологи photo_camera 18:28 Гостювання сина в матері закінчилось трагедією на Хмельниччині: деталі справи 17:41 Працівниця банку на Хмельниччині привласнювала допомогу родичам загиблих воїнів 17:03 У Хмельницькому пенсіонеру стало погано біля річки: його врятували патрульні 16:29 Погіршення погоди та обстріли: на Хмельниччині прогнозують погодинні відключення світла 16:16 Торгова марка SvitloSteli: Нове слово у світі натяжних стель і освітлення (новини компаній) 16:01 «Непридатність до військової служби»: скільки беруть за це на Хмельниччині і чим все закінчується 15:23 Житель Хмельниччини з гепатитом С сяде за ґрати за ухилення від мобілізації 14:43 Опублікували список TikTok-каналів, які поширюють ворожу пропаганду 14:06 Платні соціальні послуги в комунальних закладах Хмельниччини: яка вартість 13:43 У Хмельницькій митниці новий керівник. Що про нього відомо 13:02 На Староміській військові силою затримали чоловіка. У ТЦК кажуть, що він ухилянт play_circle_filled 12:40 Загинули двоє військових з Хмельниччини: Олег Улянчук та Микола Кулябін 12:06 Дружина Гереги стала власницею квартири за 38,9 мільйона 11:55 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up