Чи варто гуляти з дитиною у спеку: думки батьків та поради лікарів

Чи варто гуляти з дитиною у спеку: думки батьків та поради лікарів
  • Діти до 8 років мають не до кінця сформовану систему терморегуляції. Тривалий час під прямими сонячними променями може спонукати до перегрівання або, навіть, призвести до сонячних опіків.
  •  Особливо тяжко переноситься температура понад 30ᵒ. Лікарі рекомендують гуляти з малюками лише в ранкові та вечірні години. Оптимальні місця для відпочинку: парки або сквери з фонтанами та закритими альтанками.
  • Як уникнути перегрівання та які засоби захисту обирають матусі для своїх малюків, дізнавалися журналісти vsim.ua.

Літо. Сонце. Спека. Саме час для розваг та веселощів. Діти особливо полюбляють цю пору: не потрібно прокидатися з самого ранку і поспішати до дитячого садочку або до школи. Зазвичай, на дитячих майданчиках та у парках, безліч дітвори та мам із візочками. Та чи можна весь день бути на вулиці, коли за вікном + 30ᵒ? Коли краще гуляти з немовлям, а яку спеку варто пересидіти вдома? Що робити, якщо дитина перегрілася на сонці та як захистити  шкіру немовлят від опіків? На всі ці питання намагалися знайти відповідь журналісти vsim.ua у досвідчених матусь та кваліфікованого спеціаліста.

"Любимо гуляти біля фонтанів у парку"

Катерина з донечкою Олександрою

C:\Users\Користувач\Desktop\зап\DSCN9108.JPG

Відео дня

- Ми намагаємося гуляти до 12-ї години, а потім уже десь після 17-ї. Шукаємо затінені місця. Дуже полюбляємо парк Шевченка. Тут і тінь є, і фонтани маленькій подобаються. А ще від них повітря зволожене і дихається легше, тому часто гуляємо саме тут. Стараємося не бути на відкритому сонці, завжди одягаємо панамку. Такої сильної спеки ще не було, це наше перше літо, Саші – лише 8 місяців. Поки переносить нормально, а далі побачимо. Захисні креми не використовуємо, бо ще маленька. Так звичайний зволожуючий лосьйон іноді і все. Одягаю її також легенько, в якусь простору світленьку сукню. Беремо з собою водичку, п’є не дуже багато, але часто.

"Гуляємо з ранку до вечора"

Світлана з донечкою Євою

C:\Users\Користувач\Desktop\зап\DSCN9113.JPG

- У нас приватний будинок з садком, тому частіше всього гуляємо там. Коли вибираємося в місто, то гуляємо в парку зранку до вечора. Тут завжди тінь, не жарко, та й засинає на свіжому повітрі набагато краще. А ті кілька годин обідньої спеки стараємося пересидіти десь у кавʾярні. Євочці рік і один місяць, їй тут звісно цікавіше ніж вдома: дітки такі ж як вона маленькі є, фонтани, так і біжить до них. Любить засинати на вулиці. Вдома є гойдалка – так то наше улюблене місце для сну. Коли були на відпочинку – використовували захисні засоби, бо там дійсно дуже палюче сонце. Тут, вдома, кремами не мастимося.

"Сонечко корисне в міру"

Ольга із сином Сергійком

C:\Users\Користувач\Desktop\зап\DSCN9114.JPG

- Я вважаю, що прогулянки на свіжому повітрі дуже корисні. Сонечко теж не шкодить, коли це в міру. Ми гуляємо до 11-ї ранку, і з 18.00 до 21.00 вечора, коли спека вже спала. В такі години дитина не перегріється, бо сонце вже не їдке. Довго не гуляємо, краще трішки зранку і трішки ввечері ніж під палючим сонцем. Виходимо і на пляж потроху, купатися не купаємося, а позагоряти кілька годин можемо. Тоді використовуємо дитячий захисний крем від сонечка. Обовʾязково одягаємо головний убір.

"Пʾємо багато води"

Світлана з дітьми: Іллею, Аміною та Евеліною.

C:\Users\Користувач\Desktop\зап\DSCN9116.JPG

- У нас не виходить гуляти в один час,у мене їх троє, поки всіх збереш, іноді аж під вечір вибираємося. Голову захищаємо, але найменша не любить головні убори, постійно скидає з себе все. Води пʾють багато, щоб зневоднення не було. Синтетику стараюся не одягати на них, щось світленьке, щоб не так притягувало сонце. Ще не даю їм сильно ганяти, щоб не нагрівалися ще більше. Ми у сильну спеку не гуляємо взагалі, але і сонечко їм потрібно, щоб не росли блідими та слабкими.

Що радять спеціалісти

Євгенія Суботіна, педіатр 

- З особливою ретельністю слід обирати час для прогулянок саме з малюками. Вони дуже чутливі до сонячних променів. Краще не гуляти взагалі з 12.00 до 16.00 – це самий пік спеки. Коли температура досягає +25ᵒ з немовлятами також не бажано гуляти. Не варто надто роздягати немовля, навіть коли на вулиці дуже жарко, щоб не їх надто чутлива шкіра не отримала опіки. Краще одягнути легку простору сорочку та штанці з натуральних тканин. Для старших діток теж важливо одягати лише просторий одяг світлих тонів і панамку або кепку. В літню спеку необхідне постійне зволоження: у квартирі чи будинку якомога частіше робіть вологе прибирання. На вулицю виходьте лише із запасом води, дитина має багато пити. Щоб захистити шкіру дитини від сонячних подразнень варто використовувати зволожуючі креми. Уважно слідкуйте за самопочуттям дитини: тривога, неспокій, почервоніння, рясний піт – це перші симптоми перегрівання. В цьому випадку маля слід забрати в тінь або перейти у приміщення і напоїти водою. У спеку важливо захистити не лише шкіру та голову дитини від сонця, а й очі від ультрафіолетових променів, які можуть спонукати до погіршення зору. Для більш дорослих дітей – обирайте захисні темні окуляри з коричневою або зеленою лінзою.

5 правил безпечного відпочинку на сонці

  1. Обирайте правильні години для прогулянки з малюками. Зранку краще гуляти до 11 години, а ось у другій половині виходити на вулицю варто не раніше 17-18 години вечора;
  2. Одяг має бути просторим і лише з натуральних тканин. Дітей до року слід одягати в легку кофтинку та штанці з льону, бавовни або трикотажу. Уникати відкритих частин тіла. Для старших – обов’язкова панамка або інший головний убір;
  3. Важливе правильне харчування. У самі спекотні години дитячий раціон має складатися з легких продуктів: фруктові та овочеві пюре, салати, йогурт. Коли спека спадає (після 17.00) можна вживати мʾясні та рибні страви, солодощі;
  4. Дитина має пити багато рідини. Для того, щоб малюк краще переносив спеку, давайте йому побільше рідини: компоти зі свіжих ягод та сухофруктів, натуральні соки, негазована мінеральна вода;
  5. Використовуйте спеціальні дитячі засоби від засмаги для дітей старших одного року. Щоб захистити дитину від шкідливого ультрафіолету – застосовуйте лише дитячі креми та засоби від засмаги. Звертайте увагу на вікові обмеження.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
10:32 Середня пенсія на Хмельниччині – 4 870 гривень, – ПФУ 09:40 П’яний водій на смерть збив хмельничанина і тікав з місця події 09:21 На Львівському шосе 25 квітня не буде води 19:24 У Хмельницькому 30-річний чоловік побив двох школярів Від читача 16:19 Хмельницький драмтеатр у лонглісті Всеукраїнського Фестивалю-Премії «ГРА» 18:27 Військових запрошують на «бакототерапію»: що це за проєкт photo_camera 17:34 У Хмельницькому можна обмінятися кімнатними рослинами. Як це працює? 16:25 Експосадовицю обласної служби у справах дітей судили за вимагання хабаря 15:44 Поліграф для хмельницьких чиновників. Скільки посадовців пройшли перевірку? 15:08 Скорочення вишів на Хмельниччині. Скільки є зараз та яких може не стати 14:48 Був зниклим безвісти з минулого літа. «На щиті» повертається військовий Андрій Ковалевський 14:06 Зростає захворюваність на кашлюк: що потрібно знати хмельничанам 13:49 Народні депутати з Хмельниччини мають 168 помічників. У Гереги найбільше 13:07 Смертельна ДТП у Хмельницькому районі: 36-річний водій в'їхав у дерево і загинув 12:47 Пішла на дачу і не повернулась. У Хмельницькому шукають 70-річну жінку photo_camera 11:53 У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up