Чому діти виростають агресивними, закомплексованими чи байдужими: розповідає психолог з Хмельницького

Чому діти виростають агресивними, закомплексованими чи байдужими: розповідає психолог з Хмельницького
Фото pixabay.com
  • Почуття провини, байдужість або надмірна опіка.
  • Неусвідомлені вислови чи дії батьків призводять до тягарів, із якими вимушені жити їхні чада.
  • Що і як стає запорукою майбутніх невдач дитини, розповіла психолог з Хмельницького.

Вислови, що “западають” в душу чи дії, які важко пробачити. Недарма існує вислів: “Дитина, як губка - всмоктує все”. Всі вчинки й слова глибоко осідають в дитячих головах. Стосується це не лише позитивних, а й негативних спогадів. Поміж тим, саме неприємне несе відголос із дитинства у доросле життя. Невпевненість в собі, депресивні стани й внутрішні конфлікти - все це часто-густо стелиться родом із дитинства. Що слід знати про психологічні травми у дітей, розповіла психолог з Хмельницького Інна Грош. 

Фахівець каже, що дитячі психологічні травми - явище, що трапляється чи не в кожній сім’ї. Часто самі батьки й гадки не мають про те, що сіють у власній дитині зерно невдач. Як зазначає фахівець, фіксація травм на підсвідомому рівні відбувається в дитини саме до 8-річного віку. До слова, перенести модель поведінки власних батьків чадо може і на свою майбутню сім’ю. 

Так, психолог виділила найпопулярніші причини дитячих травм. Гортайте далі й читайте про їхні наслідки детальніше.

Відео дня

Агресія й комплекс жертви

Саме такі стани може спровокувати ніщо інше, як психологічне чи фізичне насильство. На думку Інни Грош, саме це є однією із найбільшою причиною психологічних травм у дітей. Адже будь-яке насильство здатне принижувати особистість. 

До психологічного насильства фахівець відносить ряд висловів на кшталт: “Ти нерозумний”, “Навіщо ти народився”, “Ти не будеш сьогодні їсти” і так далі. Образливі слова чи обмеження простору можуть затаїтися всередині дитини й прокинутися тоді, коли маля вже стане дорослим. Психолог каже, що зазвичай ті, хто був жертвою насильства стають агресивними або ж навпаки - впродовж життя відчувають себе жертвою.

Байдужість до інших людей

“Байдужість з боку батьків - чи не найгірше, що може відчувати дитина”, - каже Інна Грош. Саме це має неабиякий вплив на емоційний стан малечі. Як розповідає психолог, підтвердилося це за допомогою експерименту, що проводили американські науковці. Люди, які в дитинстві зіткнулися із байдужістю батьків, переносять це у своє доросле життя. Таким чином вони стають байдужими до інших і не відчувають потреби в емоційних зв’язках із людьми. 

Подруга по життю - депресія

Подавлення дитячих емоцій - саме це є ключем до майбутніх депресивних мотивів. Інна Грош пояснює це тим, що деякі батьки вчать дітей лише радіти. “Плакати не можна”, - кажуть вони. У такий спосіб діти втрачають можливість пережити необхідну їм емоцію в даний момент. Звідси й породжується депресія. Бо заборона плакати чи переживати смуток стає підсвідомим ворогом, що сховавшись всередині все одно дає про себе знати.

На изображении может находиться: Инна Глуховская, цветок
Фото зі стоорінки Інни Грош у Facebook

Невпевненість у собі й перекладання відповідальності на інших

Ще однією популярною помилкою батьків є надмірна опіка над своїм чадом. Психолог каже, найчастіше ця проблема виникає у віці дитини до 3 років. Адже в цей період маля проявляє ініціативу робити щось власноруч. Натомість батьки починають занадто опікуватися над дитиною і виконують все замість неї. Проте такі дії здатні нанести слід на майбутнє життя малечі. Інна Грош каже, що такі люди перекладають відповідальність на інших або стають невпевненими у собі. 

Подібна поведінка виникає у людини й через так звану сепарацію. Як пояснює Інна Грош, мова йде про відділення дитини від батьків. Мовляв, для деяких людей важко прийняти той факт, що їхня дитина дорослішає. Саме тому вони не дають їй можливості вибору ні в чому. Цим самим батьки створюють проблеми в майбутньому власних дітей. 

Люди, які не вміють відмовляти

До ще однієї поширеної причини дорослих невдач відноситься почуття провини. Саме це батьки доволі часто нав’язують власним дітям. Роблять це за рахунок стандартних висловів, наприклад: “Я для тебе роблю те й те, а ти…”

Як розповідає психолог, в дорослому віці такі люди не вміють відмовляти іншим. Сказати “ні”, “я не хочу цього робити” чи “мені це не подобається” стає для них вкрай важко. Тож доводиться жити із власними внутрішніми конфліктами. Інна Грош каже, що для таких людей вкрай важлива думка оточуючих. Тож вони дбають не про власний комфорт, а про те, як будуть виглядати в очах інших.

Жодних компромісів

Нав’язування батьками стереотипів сприйняття інформації - ще одна причина психологічних травм у дітей. Інна Грош каже, що деякі батьки не залишають своїм дітям варіантів вибору, а дають вже конкретні відповіді на хвилюючі запитання. Саме тому малі стикаються із низкою проблем у майбутньому. Серед них зіткнення інтересів зі своїм партнером чи небажання йти на компроміси. Психолог радить таким батькам показувати власним дітям “дві сторони медалі”.

Песимісти, “трудоголіки” і люди, які бурхливо на все реагують

Як розповідає Інна Грош, дуже багато батьків не звертають уваги на реальні потреби своїх дітей. Іншими словами - не дають їм стільки любові, скільки вони потребують. Психолог каже, що існує 5 мов любові: дотики, потреба похвали, потреба у проведеному часі, в допомозі та підтримці. Важливо, аби дитина відчувала любов від батьків на всіх цих рівнях. У разі її відсутності - це дасть про себе знати у майбутньому. 

Прогулюють школу й потрапляють в погані компанії

Психолог каже, що ще однією величезною проблемою є перевантаження дітей. Мовляв, дорослі часто записують малих на ряд гуртків. Саме це, за словами Інни Грош, додає дітлахам навантаження, що й впливає на їхні вчинки у майбутньому. Скажімо через відсутність вільного часу в дитинстві, підлітки починають прогулювати школу чи потрапляють у так звані погані компанії. У такий спосіб вони намагаються розслабитися й позбутися вчорашнього навантаження.

Недовіра до світу

Недовіра до світу часто виникає в дорослому віці через батьківські помилки. Причиною на те є невиконані обіцянки дорослих. Якщо ж це перетворюється в систему - у свідомому віці дітьми керує недовіра до навколишнього світу. Очима дитини це виглядає так: якщо слово не дотримуються батьки - то чого й чекати від інших. 

Загалом психологічні травми родом з дитинства - не є запорукою на шляху до щасливого життя. Втім Інна Грош зауважує, про них має знати кожен. Бо тільки так можливо усвідомити реальні причини власних дій та вчинків. Не обійтися тут і без постійної роботи над собою. Лише у такий спосіб можна побороти власні недоліки.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (15)
  • Мастер Автополив

    Депрессия еще очень часто накапливается от места обитания. К чему детям стремиться в Хмельницком? Выучился, допустим, хорошо. Все кормушки нормальные только по блату и кумовству.
  • Панас

    Не мы такие , жизнь такая...
  • Liudmyla Suprunovska

    Черты характера, которые являются причиной агрессии, были и у детей, живущих и 30-40 лет назад, но такой озлобленности тогда не было. Психолог не всё сказала:
    - в наше время многие родители "отплачиваются" от воспитания детей карманными деньгами;
    - раньше родителям помогала в воспитании школа (теперь школа в стороне, т.к. не знает, о какой идее говорить; сама Украина не знает, к какому строю идёт);
    - родители не учат детей уважать Учителя; часто бывает, когда они, при детях, унижают того. Лично у меня были случаи, когда я, во время обучения моих детей, делала замечания ученикам или родителям, а потом меня тихо благодарил учитель.
    Что говорить, если ребёнок не уважает, хамит своим родителям (о бабушках уже молчу)!
    - пагубное влияние интернета, соцсетей. Воспитание сейчас какое-то не такое, нет той доброты, что была раньше.

    Ievgen Pervushyn reply Liudmyla Suprunovska

    Liudmyla Suprunovska звісно ж в кожного є своя думка. але є факти

    Омон Ра reply Ievgen Pervushyn

    Типичные пассивно-агрессивные комментарии...

    Liudmyla Suprunovska reply Liudmyla Suprunovska

    Ievgen Pervushyn В кожного - своя думка. Головне, не бути байдужими до проблем.

    Ievgen Pervushyn reply Liudmyla Suprunovska

    Liudmyla Suprunovska так само, як і раніше. може й менше. просто про то ви менше читали й чули

    Liudmyla Suprunovska reply Liudmyla Suprunovska

    Ievgen Pervushyn Но погодьтеся, що прогалини у вихованні теперішніми батьками існують, я б навіть назвала це проблемою. Самих батьків потрібно виховувати.

    Ievgen Pervushyn reply Liudmyla Suprunovska

    Liudmyla Suprunovska я ж не кажу про окремо кожну дитину, так саме і на особистості з вами не переходив, чи не так?
    діти "психологи", як ви кажете, але це не зовсім так. вони більше керуються емоціями, аніж дорослі люди. а емоції, особливо в першому підлітковому віці, дуже вже киплять. і це взагалі не важливо, онлайн чи офлайн, планшети чи палки з камінням в дворі

    Liudmyla Suprunovska reply Liudmyla Suprunovska

    Ievgen Pervushyn Якщо Ви кажете, що діти - найжорстокіші, то це - прогалина у вихованні або гени, третього немає. Я скажу, що діти - якнайкращі психологи. Вони спочатку дуже ретельно вивчають поведінку батьків чи близького оточення щодо конкретної ситуації, а потім поводять себе належним чином. Якщо це не гени (тут, справді, біда), то діти просто маніпулюють близьким оточенням.
    Наведу приклад 10-річної давнини. В моїй рідній школі працювала дуже розумна вчителька математики (вже немолода). І тільки перед її уроком всі учениці витирали помаду, прибирали розхристане волосся та ставали схожими на радянських учениць. Це - вимога даної вчительки і 100% підтримка батьків (клас був дуже сильний).
    Проблем не виникало в цьому класі. Все обговорювалося на зборах та припікалося на корню. Але це, повторюю, - обопільне бажання батьків (ще до початку навчання своїх дітей вони шукали вчителя початкових класів та того, до кого учні перейдуть надалі, який не тільки б їх навчив, але й допоміг батькам у вихованні) і школи.

    Ievgen Pervushyn reply Liudmyla Suprunovska

    Liudmyla Suprunovska та все. починаючи з того, що озлобленості "такої" не було в дітей раніше?

    насправді діти це найжорстокіші люди, і так було завжди, і про це пишуть книжки.

    не зараз вони такими стали, і не 30 років тому, а завжди так було.

    Liudmyla Suprunovska reply Liudmyla Suprunovska

    Ievgen Pervushyn Що вигадала?

    Ievgen Pervushyn reply Liudmyla Suprunovska

    Liudmyla Suprunovska самі вигадали, чи хтось допомагав?

    Женя Захарчук reply Liudmyla Suprunovska

    це всьо компуктєр
  • леонид наседкин

    Потому как государство ничего не делает для того,чтобы людям в жизни было хорошо. Мы им для нас пустое место.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:01 На Хмельниччині суд повернув водосховище громаді з приватних рук 19:15 У Хмельницькій міськраді провели чергове засідання виконкому: основні рішення 18:22 На Хмельниччині повторно виставили на аукціон Нігинський кар’єр 17:36 На Хмельниччині двоє браконьєрів наловили риби на кримінал Від читача 17:01 ЯКЩО ТИ НЕ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВОЇМИ СИЛАМИ АБО ФІНАНСАМИ, ТО МИ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВІЙ ЧАС! 16:49 Двоє мешканців Хмельниччини постануть перед судом за жорстоке вбивство 15:59 Жителька Хмельниччини, яка відзначила 100-річчя, розповіла про секрет довголіття 15:15 На Хмельниччині суд оштрафував члена ВЛК за хабарництво 14:38 У Хмельницькому попрощались із 31-річним військовим Романом Бочковським photo_camera 14:14 На Кам'янеччині затримали чоловіка, який встромив ножа у груди свого сина 13:46 Рекрутинговий пункт ЗСУ на Хмельниччині: що це таке і як працює 13:16 Алкоголю в 15 разів більше норми: на Шепетівщині водія притягнули до відповідальності 12:31 Шахрайство на криптовалюті: історія хмельничанки, яка хотіла навчитися заробляти 12:07 Коли у школах Хмельницького розпочнуться літні канікули 11:58 Валюти дорожчають. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 11:32 На Хмельниччині п’яний чоловік стріляв у патрульних photo_camera 10:32 Середня пенсія на Хмельниччині – 4 870 гривень, – ПФУ 09:40 П’яний водій на смерть збив хмельничанина і тікав з місця події 09:21 На Львівському шосе 25 квітня не буде води
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up