Дитинство у смартфонах: лайфхак від хмельницької мами і поради психолога

Дитинство у смартфонах: лайфхак від хмельницької мами і поради психолога
Фото ілюстративне із Depositphotos

Для сучасних дітей та підлітків сенсорні телефони, комп’ютери й електронні книги вже давно стали основними іграшками. Живе спілкування з однолітками замінили групи у Viber, а дозвілля перетворилось у віртуальний простір.

Хмельничанка Ірина Бігун має дванадцятирічну доньку Дарину. Мати каже, що дитинство дочки геть відрізняється від власного. Бо гаджети для її дитини – це можливість слідкувати за життям однолітків клацнувши однією клавішою.

 - У час мого дитинства ми лазили по деревах, грались в хованки й безтурботно бігали у дворі. А сьогодні, донька, лежачи на дивані, спілкується з подругами онлайн.

Матусин лайфхак

Смартфони для дітей як джерело розваг чи спосіб уникнення емоційних контактів? Справа в тому, що віртуальний вимір забезпечує дітям і підліткам внутрішній комфорт. Їх емоції переростають у лайки та репости, а кількість друзів вимірюється у підписниках. У результаті – настрій залежить безпосередньо від мобільних пристроїв, бо без них стає неможливо повноцінно насолоджуватись життям.

Відео дня

Найнебезпечніше у даній ситуації – несерйозне ставлення батьків до цієї проблеми. Адже більшість починають бентежитись лише тоді, коли помічають у своїх чад явні ознаки залежності.

  - Моя донька навіть їсть із телефоном, доки не насварюсь. Тому я придумала гру, яка хоч на якийсь час забезпечує нам живе спілкування. Три години на день ми проводимо без телефонів» - каже Ірина.

Поради психолога

Дослідження Індіанського університету показало: чим більше часу людина проводить у телефоні, тим вище ризик самотності і депресії. Виникає питання: чи можна стверджувати, що соціальні мережі формують подібний емоційний стан у дітей? 

 - Безперечно, користування смартфонами змалку наносить відбиток і на майбутнє. Діти та підлітки у віці з 10 до 18 є найбільш вразливими. Саме у цей період відбуваються емоційні ідентифікації та відпрацювання внутрішніх проблем. Тому їх постійне перебування у віртуальному просторі забезпечує майбутню замкнутість у собі, - каже дитячий психолог із Хмельницького Інна Грош.

Звісно, в «ері смартфонів» є й позитивні моменти. Наприклад, пошук будь-якої інформації в один клік, спілкування на відстані, розвиваючі ігри, кіно або музика. Та, щоб звести життя дітей у режимі «онлайн» до мінімуму, дитячий психолог Інна Грош, радить батькам дотримуватись трьох простих правил:

1. Тут і тепер

Менше відволікайтесь на телефон. Бо ж зазвичай, коли нам нудно, сумно або коли є вільна хвилинка, ми – в телефоні. Будьте тут і тепер, зі своєю родиною.

2. Більше прогулянок

Замість транспорту – прогулянка. Замість домашнього байдикування – прогулянка. Це значно зменшує бажання провести час у соціальних мережах.

3. Правильне користування гаджетами

Будь-який ресурс можна використати як навчальний та пізнавальний. Відкрийте для себе корисні сайти, блоги й сторінки. Зацікавтесь самі, і це обов’язково зацікавить ваших дітей.

Instagram, Telegram, Youtube, Viber – тут погрузли давно й дорослі. А  як відомо, саме діти – найкраще дзеркало своїх батьків. Тож наступного разу, гортаючи стрічку у соціальній мережі, подумайте, може час прогулятись свіжим повітрям?

Підготувала Олександра Клименко.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:45 Вважались зниклими безвісти. «На щиті» повернулись троє військових з Хмельниччини 19:51 Хмельничанин відсудив у сусідів кошти за затоплення квартири 19:02 Тепло повертається: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 18:18 Пережила голод, війну та смерть синів: жительці Хмельницького виповнилось 105 років Від читача 11:02 Переваги працевлаштування осіб з інвалідністю для роботодавців 17:29 Восьмий день у Хмельницькому шукають 70-річну Галину Кудлу 16:59 Шахрай представився поліцейським і ошукав хмельничанку на 38 тисяч 16:26 У Хмельницькому перекриють рух вулицею у центрі міста 16:04 Скорочення Хмельницького обласного ліцею. Що про це відомо 15:33 Судитимуть жителя Кам'янеччини за зрізані три десятки дерев у «Подільських Товтрах» 15:00 Новий сезон ВСІМ Бізнес-ліги: склад учасників і календар матчів 14:45 Скандал навколо лікарні в Старокостянтинові: вимагають звільнити директорку 13:59 За вбивство чоловіка жителька Хмельниччини сяде на 9 років за ґрати 13:23 У Кам‘янці-Подільському автівка збила пенсіонерку на парковці 12:44 Судили 19-річного жителя Полтавщини, який приїхав до Хмельницького розкладати «закладки» 11:48 На будівництві в Дубовому обірвалася люлька з працівниками: продовження історії photo_camera 10:39 У Кам’янці відкрили туристичний сезон-2024: програма 10:01 На Хмельниччині затримали водія, який перевозив тисячу пачок контрафактних сигарет 09:02 Сьогодні, 26 квітня – річниця аварії на Чорнобильській АЕС
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up