“Пеніс чи краник?”: як відповідати на дорослі запитання дітей

“Пеніс чи краник?”: як відповідати на дорослі запитання дітей
Фото pixabay.com
  • Порно, пікантні запитання або дитяча мастурбація.
  • Із подібним стикаються чи не кожні батьки, адже діти хочуть знати й спробувати все.
  • Як реагувати, відповідати й пояснювати розповіла хмельницький сексолог Анна Свіровська.

Сексуальне виховання - один із головних пунктів у розвитку дітей. Хоч і більшість думає, що поняття передбачає тему сексу - це не так. Складається воно і з інших компонентів, які згодом відображаються на майбутньому дитини. Саме тому до статевого виховання, каже сексолог, слід підійти більш як відповідально. Що варто про це знати, читайте на нашому сайті.

Говорити на делікатні теми зі своїми дітьми - майже абсурд для людей старшого віку. Повелося так ще від дідів-прадідів. Результатом цього є ранні вагітності, непорозуміння між партнерами чи відсутність сексуального життя. 

Сучасне життя склалося дещо інакше. Сьогодні діти народжуються майже із телефоном у руках. Тож що таке секс чи порно знають раніше, ніж про це думають дорослі. Однак від цього приводів для розмови на гарячі теми у батьків стає не менше. Ба більше: поведінка чоловіка і жінки між собою теж залишає свій відбиток на сексуальному розвитку маля. Виходить, що статеве виховання - це не лише, пояснити дитині, що таке секс. Насправді, воно включає поняття гігієни, фізіології, особистісних кордонів і контрацепції. Не менш важливим у цьому є стосунки між мамою й татом, а також розмови з чадом на такі теми, як мастурбація чи порно. Все це має певний вплив на майбутнє життя дитини. Тому й підходити до таких питань варто серйозно. Про все це розповіла сексолог Анна Свіровська.

Відео дня

“Чому в мене у трусиках так, а в іншої дитини так?”

Сексолог каже, тема статевого виховання важлива не лише для батьків, а й для тих, хто готується ними стати. Бо складається воно із різних компонентів: біологічного, генетичного, соціального і психологічного. Саме до останнього відноситься модель поведінки в сім’ї між жінкою і чоловіком. 

Поведінка дитини, каже Анна Свіровська, залежить від мами і тата. “Дитина звідки знає, як має себе поводити жінка чи чоловік? Вона за всім споглядає”, - каже сексолог. Тому важливо, аби в сім’ї всі чітко займали свої ролі: мама була жіночною та дбайливою, а тато - був справжнім представником сильної статі. В іншому випадку - дитина підсвідомо створить неналежні умови для розвитку власних відносин із протилежною статтю.

Фізіологічні питання дитини - ще один важливий пункт у статевому вихованні. За словами сексолога, у 3-річному віці маля вже чітко розуміє свою стать. Натомість не тямить у різниці із протилежною. На цьому грунті й запитують: “Чому в мене у трусиках так, а в іншої дитини так?” Як же відповісти батькам?

Анна Свіровська наголошує, на всі подібні питання варто давати чіткі й конкретні відповіді. Говорити потрібно так, як є. Не перекручувати й тим паче не уникати відповідей.

 “Ти - дівчинка і в тебе є вульва. А Пєтя - хлопчик. У нього пеніс”, - таку відповідь має отримати дитина. Фахівець каже, що не слід соромитися озвучувати назви органів. При цьому варто додавати: “Те, що в трусиках - твоя інтимна зона. Її не прийнято показувати привселюдно. Її можеш торкатися ти, батьки і лікар лише з твого дозволу”. 

“Саме таким чином вибудовується бар’єр захисту дитини від сексуального насильства”, - каже сексолог.

Дитина дивиться порно чи мастурбує - що робити

Оскільки більшість дітей сьогодні користуються смартфонами, порно для них - у відкритому доступі. За статистикою, в Україні діти вперше бачать порно у віці 6-8 років. Про це розповідає Анна Свіровська. Така картинка, безумовно, закладається в уявленні та має певний вплив на майбутнє сексуальне життя. Тож місія батьків - розібрати все по поличках і дати зрозуміти дитині: це всього-на-всього фільм для дорослих. Мовляв, у житті все відбувається по-іншому. А от що робити у таких випадках не варто - то це сварити. Бо користі це не принесе ані вам, ані допитливому маленькому глядачеві.

Важливим фактором у подібній ситуації є довіра між дитиною і батьками. Адже малі не завжди зізнаються, що бачили порнографію. Трапляється, дорослі ненароком самі дізнаються про це. У такому випадку необхідно спокійно поговорити. Без крику, сварок чи істерик. 

Одним із варіантів убезпечення дитини від подібних відео є програми батьківського контролю, яких сьогодні є чимало. Підібрати можна різні, в тому числі й такі  - що допоможуть контролювати дорослим зміст фото на телефоні дитини. Адже сьогодні популярним між дітьми і підлітками є так званий секстінг. Це пересилання інтимних фотографій. “До цього часто вдаються, аби самоствердитися в колективі”, - каже сексолог. 

Не знають батьки як правильно реагувати і на дитячу мастурбацію. Зіткнутися із таким можуть в різному віці: від найменшого до підліткового. 

Загалом, каже фахівець, мастурбація - це нормальний процес пізнання свого тіла. Присутня вона протягом усього життя кожного. У різному віці мастурбація має свої причини. Скажімо, у 2- чи 4-річному віці діти можуть вдаватися до таких дій через відсутність тактильності з батьками. Якщо дорослі стали свідками цього, дитя варто чимось відволікти. Крім того, слід дати дитині більше тепла, обіймів і поцілунків. 

Якщо за мастурбацією “застукали” дитину у більш старшому віці: необхідно вибачитися й поговорити. 

Схильні до мастурбації і підлітки. Роблять це, щоб зняти сексуальне навантаження. Адже в їхньому віці відбувається гормональна перебудова в організмі. У цьому випадку Анна Свіровська радить вибачитися й поговорити. Мовляв, у партнерських стосунках відчуття будуть яскравіші. А зараз організм ще не достатньо сформований. 

Особистісні кордони, гігієна й контрацепція - чому це важливо

До ще одного елементу статевого виховання належать особистісні кордони дитини. Порушення цього наносить відбиток на стосунки із протилежною статтю. Наприклад, перш ніж обійняти чи поцілувати маля - варто запитати дозволу. Те саме стосується й входу до кімнати дитини. 

Контрацепція - важлива тема, на яку слід говорити кожним батькам зі своєю дитиною. Анна Свіровська розповідає, що більшість підлітків у 15-річному віці вже займалися сексом. Тож замість тривалих нотацій, варто допомогти своїй дитині якісною контрацепцією. Сексолог каже, що особливо це стосується дівчат. Щоб вберегти їх від небажаної вагітності, потрібно відвідати лікаря, який і призначить певний вид захисту.

Варто подбати батькам і про обізнаність дітей на рахунок гігієни. Як слідкувати за чистотою власного тіла - одна із важливих речей. Тож навчати цьому необхідно з самого малечку. 

До слова, яке б запитання не поставила дитина, відповідати потрібно вкрай конкретно. Розповідати все через призму почуттів і емоцій. Говорити так, як є насправді. Звісно, не обійтися у вихованні дитини й без довіри. Це почуття, безумовно, має зародитися між батьками й чадом змалку. І тоді будь-які “незручні” запитання перетворяться у приємну бесіду, під час якої жодні слова не змусять червоніти. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (6)
  • Олександра Клименко

    На вопрос, а как мы появились, деткам нужно прочитать детское стихотворение: "Хуй и пизда играли в поезда, хуй споткнулся, на пизду наткнулся :)"
  • Панас

    А саме смішне що цей европейський сексолог, скоро нам скаже:
    Що якщо на батьківські збори до дитини прийшло два папи( ну один з них мама) гоміки одним словом, то це нормально ну краніки у обох і що тут такого...
    Або прийшли дві мами( одна з них папа) лесбіянки, то такий сексологом скаже все гуд тут все добре, ну два смєсітєля у них , все добре все гуд.,
    Гайда козаки до Європейських цінностей.
  • Панас

    "Кранік" перший раз таке чую, ну і Європа зарулить нас скоро кудись..
  • Elena Dostavka

    "потрібно відвідати лікаря, який і призначить певний вид захисту"
    Ну это бред. Какой вид захисту для юных девушек кроме презервативов? На ОК посадить,на гормоны?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
09:40 П’яний водій на смерть збив хмельничанина і тікав з місця події 09:21 На Львівському шосе 25 квітня не буде води 19:24 У Хмельницькому 30-річний чоловік побив двох школярів 18:27 Військових запрошують на «бакототерапію»: що це за проєкт photo_camera Від читача 16:19 Хмельницький драмтеатр у лонглісті Всеукраїнського Фестивалю-Премії «ГРА» 17:34 У Хмельницькому можна обмінятися кімнатними рослинами. Як це працює? 16:25 Експосадовицю обласної служби у справах дітей судили за вимагання хабаря 15:44 Поліграф для хмельницьких чиновників. Скільки посадовців пройшли перевірку? 15:08 Скорочення вишів на Хмельниччині. Скільки є зараз та яких може не стати 14:48 Був зниклим безвісти з минулого літа. «На щиті» повертається військовий Андрій Ковалевський 14:06 Зростає захворюваність на кашлюк: що потрібно знати хмельничанам 13:49 Народні депутати з Хмельниччини мають 168 помічників. У Гереги найбільше 13:07 Смертельна ДТП у Хмельницькому районі: 36-річний водій в'їхав у дерево і загинув 12:47 Пішла на дачу і не повернулась. У Хмельницькому шукають 70-річну жінку photo_camera 11:53 У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС photo_camera 11:12 У Лезневому зупинили водія під наркотиками photo_camera 10:04 5 років тюрми дали хмельничанину, який обкрадав підвали й підсобки багатоповерхівок
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up