“20% за престижність”: за що платять зарплату вчителям у Хмельницькому

“20% за престижність”: за що платять зарплату вчителям у Хмельницькому
Фото ілюстративне
  • Зарплата вчителя початківця не перевищує 6 тисяч гривень. 
  • А от директор може отримати до 15 тисяч. 
  • Останнім платить бонус міська влада.

У Міністерстві освіти анонсували підняття зарплат вчителям. В першу чергу виплати мали збільшитися для вихователів та молодших вчителів, які ще не мають стажу. Адже на даний момент, що перші, що другі отримують мізер. Відтак, на роботу в школу йти не поспішають. В Міносвіти розробили проект згідно якого перше підвищення працівники шкіл мали відчути вже з 1 січня 2020 року. Однак щось пішло не за планом і в Кабміні поки ініціативу не підтримали. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомила народна депутатка Інна Совсун.

 Рішення Кабміну поки не остаточне. Закон можуть прийняти в наступному читанні. Однак це буде лише після того, як знайдуть додаткові кошти в бюджеті. За попередніми підрахунками потрібно більше 5 мільярдів гривень. Поки ж міністри пропонують “розкошелитися” на місцях і робити доплати вчителям із міського бюджету. 

Відео дня

Поки у столиці вирішують загальнодержавні питання, журналісти vsim.ua вирішили дізнатися скільки ж наразі отримують хмельницькі вчителі. 

"Директорам доплачують за складність"

В Департаменті освіти розповіли, що нарахування залежить від багатьох критеріїв. Тут і вислуга років, і категорія, і класне керівництво. Доплачують також за престижність професії. У Хмельницькому така доплата становить 20% до мінімалки. Є додатковий бонус за перевірку зошитів для вчителів української мови. 

  • Зарплата у кожного вчителя різна. Наприклад, вчителям української мови доплачують за зошити, фізикам за це не платять. Відповідно, зарплата у них трохи менша. За престижність у Хмельницькому вчителям платять 20% від окладу. У інших містах ця цифра може відрізнятися. А в деяких, взагалі такої доплати немає. Також з міського бюджету платять директорам за складність. І це лише місцеве нововеденя. Держава на це кошти не виділяє, - розповідає начальк фінансово-економічного відділу Департаменту освіти і науки ХМР Сергій Птащук.

Щоб пояснити “за що платять вчителям” ми порівняли оклади педагогів із різними регаліями та досвідом. Для прикладу взяли зарплати кількох вчителів української мови: початківця, вчителя зі стажем 10-15 років, вчителя-методиста із таким же досвідом та двох директорів шкіл. Де один керує закладом до 1000 учнів, інший понад дану позначку. 

Вчитель-початківець

Молодий вчитель-початківець може читати не більше ніж 18 годин в тиждень. Це “ставка”, за неї він отримує оклад в сумі 4162, 40 гривень. “Чистими”, без податків, виходить 3784 гривні плюс бонуси.

Вчитель з досвідом але без кваліфікації

Вчитель, який працює у школі 10-15 років, може розраховувати на доплату за вислугу років. Вона трішки вища позначки 1000 гривень. Також відсоток за перевірку зошитів, класне керівництво та престижність у вчителів з трудовим стажем трохи більший. За місяць “чистими” вони отримують в середньому 7 615 гривень. 

Вчитель-методист

Якщо вчитель має кваліфікацію методиста, то його оклад також зростає. Додатково за свої знання та вміння їх передавати іншим вчителям, методист має 697 гривень. В середньому  його зарплата без податку становить 8654 гривні.

Директор школи

А ось директорам у Хмельницькому доплачують 30% від окладу із міського бюджету. За складність професії. В середньому це 1729 гривень. Але отримати цю доплату керівник закладу може лише за умови, що в нього немає жодних доган та скарг від батьків, школярів чи підлеглого персоналу. При цьому важливо, що директори не можуть читати більше ніж 9 годин на тиждень та не бувають класними керівниками. Також зарплата директора школи залежить від кількості учнів, які там навчаються. У директорів великих шкіл вона дещо більша. 

Примітка: в інфографіці подано зарплату директора школи, в якій навчається менше 1000 учнів. Якщо їх кількість перевищує цю позначку зарплата зростає до 13141 гривні “чистими”.

Слідкуйте за оновленнями на нашому сайті та у Facebook, Telegram,  Instagram та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Володька

    КУ-КУ. Вже давно 30%!
  • Володька

    КУ-КУ. Вже давно 30%!
  • Zhanna

    "Бідні" директори шкіл! Але чомусь, коли їхні контракти закінчуються-вони руками й ногами чіпляються за свої крісла.Давайте їх пожаліємо!
  • Саша Доцюк

    Це добре звичайно, що піднімають еліті "вчителям"  та "лікарям", їм важко не сперечаюся, але робочим спеціальності забули?  Там теж люди з сім'ями ,: сантехнікам,  прибиральницям, електромеханікам ліфтового обладнання, високовольтних мереж тощо..
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
14:06 Платні соціальні послуги в комунальних закладах Хмельниччини: яка вартість 13:43 У Хмельницькій митниці новий керівник. Що про нього відомо 13:02 На Староміській військові силою затримали чоловіка. У ТЦК кажуть, що він ухилянт play_circle_filled 12:40 Загинули двоє військових з Хмельниччини: Олег Улянчук та Микола Кулябін Від читача 15:03 Хмельницькі кардіологи провели майстер-клас у м.Нетішин 12:06 Дружина Гереги стала власницею квартири за 38,9 мільйона 11:55 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 11:41 Хмельницькі волонтери везуть авто військовим: потрібно пальне 11:01 Погрожував і вимагав пенсію. У Волочиську онук кривдив бабусю 10:15 Куди вступити після 9 та 11 класу: огляд навчальних закладів Хмельницького 10:02 Звільнено працівницю ТЦК, яка зі стоматологом організувала корупційну схему на Хмельниччині 09:02 У Кам’янці-Подільському відкрили меморіальну дошку саперу Івану Остапову photo_camera 21:21 У Хмельницькому призупинять опалювальний сезон 20:24 Зґвалтування 6-річної дитини та 76-річної жінки: сексуальні злочини на Хмельниччині 19:02 Через війну не вистачає водіїв: яка ситуація в громадському транспорті Хмельницького photo_camera 18:27 Чергова сесія Хмельницької обласної ради: які рішення приймали photo_camera 16:01 У Хмельницькому районі підприємець незаконно зрубав дерев на пів мільйона 15:08 У Хмельницькому районі зіткнулись два «Renault». Є постраждалий 14:58 Вибух гранати в квартирі на Хмельниччині: в реанімації підліток
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up