Чи врятують “дитячі” гроші від демографічної кризи? Що кажуть хмельницькі батьки

Чи врятують “дитячі” гроші від демографічної кризи? Що кажуть хмельницькі батьки
  • Хмельничани, які виховують маленьких дітей, запевняють - “дитячих” грошей катастрофічно мало.
  • 860 гривень вистачає від сили на два тижні.
  • У Верховній Раді вже зареєстрували законопроект. Він передбачає збільшення виплат на дитину.

Більше маєш дітей – більше отримуєш допомоги. Така система діяла в Україні до 2014 року. Та її скасували. Зараз усі сім’ї при народжені дитини отримують фіксовану допомогу - 42 380 гривень. Перша це дитина чи третя – різниці немає. У Верховній Раді розглядають законопроект, який передбачає зміни у виплаті допомоги при народжені дитини.

vsim.ua

Проект спрямований на покращення статистики народжуваності, яка постійно менша за смертність. Тільки на Хмельниччині за останній рік за рахунок природного скорочення населення зменшилося більше, як на 6 тисяч людей.

Відео дня

Ще один факт від статистів. В Україні на одну жінку в середньому припадає 1,1 дитини.  Коефіцієнт хочуть збільшити до 2,2. Про це зазначають автори проекту у пояснювальній записці. На їхню думку, нова система виплати допомоги має сприяти тому, аби сім’ї мали більше можливостей і бажання народжувати більше однієї дитини.  

Згідно запланованих змін, при народжені першої дитини платитимуть 70 460 гривень, другої – 94 850, третьої і наступних – 162 600. Система виплати суми незмінна – перша + 36 щомісячних. Більше детально показано на інфографіці.

Зараз при народжені дитини відразу дають 10 320 гривень. Далі, протягом трьох років, виплачують по 860 гривень. Загалом сума складає 42 380 гривень. Чи вистачає цього батькам, чи буде достатньо коштів при збільшені виплат і чи вплине нова система на бажання народжувати, ми запитали у хмельничан.

Ніна Чура, мама однієї дитини

 - На жаль, зараз коштів, які платять на дитину, не вистачає. Я годую свою дитину різною корисною їжею, м'ясом, овочами і фруктами. Щодня - щось нове. Купую у магазині кисломолочну продукцію. Так як ми не маємо власного городу, то все доводиться купувати. Також балую її різними розвиваючими іграми та книжками. Іноді дитинка хворіє. А комплексні ліки від ГРВІ мінімум 350 гривень коштують. Якби виплати збільшили, як планують, думаю мало б вистачити. Головне, щоб гроші витрачались за призначенням. Щодо бажання народити ще одну дитину, то збільшення виплат не вплине на наше рішення. Це просто буде приємним бонусом.

Людмила Килимник, мама двох дітей

- Теперішньої допомоги не вистачає. Було б добре, якби її збільшили. Зараз цих грошей і на місяць не вистачає. Тільки на одну дитину потрібно дві упаковки памперсів. А це щонайменше 450 гривень. У мене двійнята, але я хотіла б ще й третю дитину. Хоча зараз багато мам не наважуються і на другу дитину. Через фінансову ситуацію в країні в багатьох не вистачає грошей. Але думаю, що збільшення виплат на це не сильно вплине.

 

Сергій Коханський, батько двох дітей

 - Грошей на дитину не вистачало. Пачка памперсів коштувала приблизно 200 гривень. Її не вистачає й на місяць. А ще потрібно купити щось з одягу,  бо швидко діти ростуть, фрукти якісь й інше. Скоро в садочок йти. Потрібно буде скуплятись. А ще там є "добровільні" внески. А зарплата зараз  - 3200,  на руки маємо 2600. Комунальні за січень - 2400, за опалення нарахували 1452.  При цьому в квартирі +13-15. Єдине що рятує, що з села продуктами батьки допомагають. Щодо бажання мати більше дітей, то збільшення виплат не буде стимулом для молоді. Ціни ростуть божевільними темпами. Стабільності в державі немає.

Лєра Саітбаталова, мама однієї дитини

 - Я отримувала на дитину 860 гривень. Не можу сказати, що цього на дитину мало. Але вистачає лише на підгузки. Якщо дитину годуєте не груддю, тоді йде ще стільки ж. Ми, звісно, старались заощаджувати на підгузках. Але, якщо вдавалось заощадити 200 гривень, то потрібно ще дитину одягати. Як не крути, на місяць ну ніяк не вистачить. Це, звісно, було б чудово, якби підвищили. Але мені здається, що з підвищенням виплат може підвищитись кількість тих матерів, які народжують заради коштів. І це лякає. Я коли народжувала першу дитину, розраховувала не на державні кошти, а на свої. І якщо я буду роздумувати над другою дитиною, то не через виплати. В мене бабуся виростила 5 дітей, без жодної допомоги. Для мене це приклад, на який повинна рівнятись кожна мама.

Людмила Кобелецька, мама однієї дитини.

 - Коштів не вистачає. Ви подивіться на ціни на дитячі речі. Якби виплати збільшили, то цього б мало вистачити. Але в кожного свої потреби. Не думаю, що підвищення вплине на бажання народжувати. Особисто ми з чоловіком думаємо про другу дитину. Але збільшення виплат може стати просто приємним бонусом.

 
 
 

Таїсія Мазур, мама однієї дитини

 - Мені 860 гривень на дитину вистачає. Дадуть більше, буде більше вистачати. Не думаю, що збільшення виплат якось вплине на бажання сімей мати більше дітей. Для мене - точно ні.

 

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (8)
  • Мастер Автополив

    Зато кровавого тирана прогнали! Этот придурок такие баки платил да при курсе 8. Урод вонючий.

    Сергій Якубенко reply Мастер Автополив

    хватить вже споминати минуле. частіше згадуємо - помаліше рухаємося вперед

    Мастер Автополив reply Сергій Якубенко

    http://korrespondent.net/business/financial/3809875-hosdolh-ukrayny-prevysyl-70-mlrd-mynfyn

    Если ты молодой, рекомендую учить польский и тикать на клубнику.

    Сергій Якубенко reply Мастер Автополив

    легше всього втікти від проблем і шукати легшого життя

    (((Злая Лиса))) reply Сергій Якубенко

    Вибачте, ви думаєте ті хто їде на заробітки шукають легшого життя?

    Сергій Якубенко reply (((Злая Лиса)))

    заробітки - це робота просто за кордоном. а просто втеча від проблем у солодкий закордон - це уже низько

    Антон Владимирович reply Сергій Якубенко

    Підтимую. Замість того, щоб вивчитись і знайти роботу з достойною оплатою все частіше тікають за кордон. Усіх грошей ніхто не заробить. Маємо те, що маємо. Зарплати підняли, "дитячі" гроші збільшать. Працюйте і плодіться, а не сраки в Італії підтирайте і ноги панам мийте.

    Мастер Автополив reply Сергій Якубенко

    в попу?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
17:01 Заморозки та вітер: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 16:34 Хмельничанка Дар’я створює для загиблих вічні букети. Найбільший зробила для полеглого чоловіка photo_camera 16:02 На Хмельниччині ексдиректор відшкодує 330 тисяч за незаконне звільнення працівників 15:19 Аварія з чотирма травмованими: на Шепетівщині судитимуть винуватця Від читача 11:45 Підприємствам теплопостачання продовжили режим ПСО 14:51 Безкоштовні квартири від міськради. Звідки беруться та хто отримує 14:05 На Хмельниччині голову ВЛК спіймали на хабарі 13:12 Майже 120 тисяч гривень віддали аферистам мешканці Хмельниччини 12:24 На Хмельниччині чоловік наловив риби на 150 тисяч: в поліції відкрили провадження photo_camera 11:46 Сім’ям загиблих воїнів з Хмельницького району вручили нагороди: імена Героїв photo_camera 10:45 На авто хмельничанина впало дерево. Він відсудив в комунальників майже 80 тисяч 09:35 На Хмельниччині прощаються із військовим і начальником ТЦК Павлом Джигуном 20:58 Герою Олександру Швецю встановили дошку пам’яті у Кам’янці-Подільському 20:08 На Хмельниччині 30 громадян задекларували свої доходи на мільйон 20:06 Рідним загиблих воїнів з Хмельницького району вручили ордени «За мужність» 19:29 5 депутатів з Хмельницького не задекларували житло (СПИСОК) 18:16 15 років за ґратами проведе хмельничанка, яка навела ракети на Полонщину 18:06 Що задекларували лікарі хмельницьких МСЕК: проаналізували статки голів комісій photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up