Cкільки коштують пологи в Хмельницькому

Cкільки коштують пологи в Хмельницькому
  • Із 1 квітня Національна служба здоров’я України виділяє певну суму на кожні пологи.
  • Відтак, перинатальні центри мають надавати спектр послуг абсолютно безкоштовно.
  • Чи дійсно це так, ми запитали у новоспечених матусь. 

Народження дитини - чи не найважливіша подія в житті кожної сім’ї. До пологів деякі матусі починають готуватися ледь не з першого дня вагітності. До самої підготовки входить як безпосередній контакт із лікарем, так і обговорення всіх фінансових питань. Щоправда, віднедавна питання оплати пологів для новоспечених батьків начебто має бути закрите. Адже Національна служба здоров’я України виділяє для кожної породіллі певну суму коштів. Відповідно в неї вже закладений ряд послуг, які мають надавати безкоштовно. 

“За пологи платить Національна служба здоров’я України, а не пацієнтка”, - повідомляє НСЗУ. На їхньому сайті йдеться, що сотні лікарень та пологових центрів зі всієї України уклали договір щодо надання послуги “Медична допомога при пологах”. Вона передбачає собою оплату за кожні пологи у розмірі 8 136 гривень. 

  • Відео дня
    /li>

Які послуги є безкоштовними

Які ж послуги є безкоштовними згідно із цією програмою? Серед них є ті, що надають безпосередньо під час пологів, а також ті послуги, що необхідні для новонароджених. Загалом сюди відноситься:

  • медична допомога при пологах з черговою акушерською бригадою. Тут передбачено ведення неускладнених фізіологічних пологів, ведення ускладнених пологів, а також ургентний або плановий кесарський розтин. 
  • перебування в стандартній палаті; 
  • анестезія оперативних втручань за призначенням;
  • моніторинг стану вагітної, породіллі та новонародженого. Зокрема, лабораторно-інструментальні обстеження, консультації лікарів інших спеціальностей у разі потреби;
  •  інтенсивна терапія породіллі;
  • стабілізація стану новонародженого після пологів та проведення серцево-легеневої реанімації (за потреби);
  •  метаболічний скринінг у новонароджених;
  • вакцинація новонародженого згідно з Календарем профілактичних щеплень.

 НСЗУ наголошує, що за покращений сервіс, до якого входить палата підвищеного комфорту чи інші додаткові послуги за бажанням, заплатити доведеться зі своєї кишені. Крім того, особисті домовленості пацієнтки із певним лікарем про пологи не входять до цієї програми. 

“У цю суму вдається вкластитися із натяжкою”

Так, на кожні пологи виділяють 8 136 гривень. Та чи вистачає її, чи, може, навпаки - із надлишком? Щоб дізнатися деталі на рахунок вартості пологів, ми звернулися до головного лікаря міського перинатального центру Андрія Ропотана. Медик повідомив, що дійсно, нині всі вище перераховані послуги є для жінок безкоштовними. Втім виділеної на них суми, за його словами, вистачає із величезною натяжкою. Мовляв, сама по собі вартість пологів є дещо дорожчою. Попри це, “влізти” в передбачену НСЗУ суму намагаються завжди. Окремими випадками є бажання самих пацієнток, які дбають про власний комфорт. 

Що кажуть матусі, які народили після 1 квітня

Оскільки головний лікар перинатального центру розповів, що вкластися у відведену суму вдається складно, ми вирішили запитати у новоспечених матусь як все відбувається на ділі. Ми звернулися до жінок, які народили у міському перинатальному центрі, після 1 квітня. Тобто тоді, коли НСЗУ ввела програму “Медична допомога при пологах”. Своїм досвідом поділилися чимало хмельничанок. Більшість із них розповіли, що майже всі послуги виявилися безкоштовними. Втім знайшлися й ті, хто зіткнувся із іншою ситуцією. 

Наприклад, Тетяна народила 4 травня. Жінка розповіла, що “за все брали гроші”. Мовляв, лікарю дала 2 тисячі гривень, чотирьом медсестрам - по 200, за палату заплатила 300 гривень й придбала медикаментів в аптеці на суму 1 200 гривень.


А хмельничанка Ольга народила 11 квітня. За її словами, на пологи не витрачалася. Адже всім забезпечив перинатальний центр. Витрати пішли лише на відновлення після пологів. Але й вони, каже Ольга, вийшли мінімальними. Адже все, що було потрібно, містить бебі-бокс. Нагадаємо, що його отримує кожна жінка після пологів. Що в ньому є, ми вже писали раніше. 

Зазначили деякі жінки і про так звану “подяку в конвертах”. Таким чином новоспечені мами дякують: у вигляді грошової винагороди. У кожного вона складає різну суму. Більше про це - дивіться нижче, у відповідях хмельничанок.

Сам головний лікар перинатального центру Андрій Ропотан каже, що “подяка в конвертах” - особиста справа кожного. Та сам медик прихильник того, аби ніхто із медперсоналу не ставив жодних вимог на рахунок цього. “Хто хоче таким чином дякувати - той дякує”, - каже Андрій Ропотан. 

Таким чином, вартість пологів у кожного своя. Залежить вона від бажань самих породіль. Стосуються вони як “палат із окремим входом”, так і “подяк у конвертах”. Водночас відоповіді деяких матусь кажуть про те, що народити, не заплативши “зайвих” грошей, нині таки можна. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (25)
  • Oleksandr

    Головне щоб батьки не розводили, корупцію, сунучи по карманам. А то самі дають, а потім жаліють, що просять. Треба відовчати їх)))

    Анонім reply Oleksandr

    Просто перєстать давать хабарі. Корупція вже давно розведена і 99 відсотків лікарів ждуть хабаря.
  • Анонім

    При пологах можна побачити базові відношення українців один до одного з яких  випливає все в Україні,   лікарі  краще покалічать чи вб'ють немовля і мати, чим відмовляться від хабарів.
  • Сергей Насидач

    Турма
  • Наталья Емакаева

    поборы останутся как и раньше, когда на ушко  сами врачи шептали, сколько надо ДАТЬ анестезиологу, врачу лично...

    Natali Goloborodko reply Наталья Емакаева

    Наталья Емакаева чому не скажуть правди? В мене в Києві анастезіолог просив 3 роки тому 1000 грн., і щоб не казала завідуючій, яка приймала пологи. Я платила лише в касу попередньо, де мала народжувати 2500 грн., лікарю не давала нічого. А анастезіолог потім не вийняв голку, від чого почалось запалення, так він, як стіна ходив до мене по 4 рази на день. До цього потрапила в лікарню - ніхто не примушував давати: дав - ок, не дав - також ок. Хто народив - всі скажуть правду. Сенс її приховувати? Можна ж і прізвище не називати. А хто примушує зараз давати хабар - дзвінком на гарячу лінію все вирішується . Ніхто не хоче, щоб їх позбавили фінансування. Але в нас люди самі сують кошти.

    Oleksandr reply Natali Goloborodko

    100%, достатньо натякнути на лінії і відчепляться. Немає такого треба - що треба без питань давайте рахунок, оплатимо))
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
19:24 У Хмельницькому 30-річний чоловік побив двох школярів 18:27 Військових запрошують на «бакототерапію»: що це за проєкт photo_camera 17:34 У Хмельницькому можна обмінятися кімнатними рослинами. Як це працює? 16:25 Експосадовицю обласної служби у справах дітей судили за вимагання хабаря Від читача 16:19 Хмельницький драмтеатр у лонглісті Всеукраїнського Фестивалю-Премії «ГРА» 15:44 Поліграф для хмельницьких чиновників. Скільки посадовців пройшли перевірку? 15:08 Скорочення вишів на Хмельниччині. Скільки є зараз та яких може не стати 14:48 Був зниклим безвісти з минулого літа. «На щиті» повертається військовий Андрій Ковалевський 14:06 Зростає захворюваність на кашлюк: що потрібно знати хмельничанам 13:49 Народні депутати з Хмельниччини мають 168 помічників. У Гереги найбільше 13:07 Смертельна ДТП у Хмельницькому районі: 36-річний водій в'їхав у дерево і загинув 12:47 Пішла на дачу і не повернулась. У Хмельницькому шукають 70-річну жінку photo_camera 11:53 У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС photo_camera 11:12 У Лезневому зупинили водія під наркотиками photo_camera 10:04 5 років тюрми дали хмельничанину, який обкрадав підвали й підсобки багатоповерхівок 09:25 24 квітня на трьох вулицях і провулку в Хмельницькому не буде води
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up