Де дешевше? Порівняли ціни на м'ясо і сало у Хмельницькому

Де дешевше? Порівняли ціни на м'ясо і сало у Хмельницькому
  • За минулий рік вартість сала і м’яса рекордно зросла. 
  • Чи змінились ціни на хмельницьких ринках?
  • Дізнавалися, за скільки продають свинину зараз.

Свинина продовжує дорожчати. Лише за 2022 рік ціни на м’ясо в Україні підскочили від 10 до 33%. А вартість сала влітку побила всі рекорди. Фахівці зазначають, основні причини підняття цін - війна, економічні проблеми в країні, здорожчання енергоносіїв і навіть сезонність. 

У Хмельницькому вартість свинини теж зростає. Журналісти vsim.ua регулярно слідкують за цінами на м’ясо і сало. Зокрема, востаннє ми порівнювали ціни на ринках і м’ясних магазинах два місяці тому - у листопаді. Нагадаємо, тоді сало коштувало від 200 гривень за кілограм. За свинячий окіст просили від 160 гривень, за лопатку - від 140. Як змінилися ціни зараз? 

Ранок, 24 січня. Прямуємо на центральний продовольчий ринок. У м’ясному павільйоні як завжди галасливо й людно. 

Відео дня

“Яке вам м’ясце, на запікання? Беріть, не пошкодуєте”, - звертається молода продавчиня. На прилавках вдосталь сала і м’яса. Є великі шматки “чистого” білого сала, є дорожчі - з грубим шаром м’яса.

Ціни на свинину тут такі:

  • Сало - від 100 до 150 гривень;
  • М’ясо грудинка - 150 - 160 гривень;
  • Ребра 100 - 110 гривень;
  • Стейк - 160 гривень;
  • Задня частина - 220 (молодше), 200 (старше).

Можна придбати і домашню птицю. Курочка заважила на 290 гривень. 


Ще однією точкою, куди багато хмельничан прямує за м’ясом - “Ранковий”. 

Ціни тут озвучили наступні:

  • Сало з м’ясом - 120-140 гривень;
  • Сало - 70 і 140 гривень;
  • Свинячі ребра - 120 гривень.

Пропонують і телятину. Її вартість від 140 гривень за кілограм. 

За скільки продають свинину в м’ясних магазинах:

  • Задок - 140 - 185 гривень;
  • Шия - 175 гривень;
  • Биток - 185 гривень;
  • Фарш свинний - 140 гривень;
  • Гуляш - 140 гривень;
  • Підчеревина - 150 гривень;
  • Стейк - 185 гривень;
  • Лопатка - 150 гривень;
  • Вирізка свиняча - 200-220 гривень. 

Що буде з цінами далі?

Українці особливо гостро відчули масове подорожчання продуктів. Ціни на сало теж суттєво зросли. Лише за 10 місяців минулого року вартість піднялась з 95 гривень до 200. А за останні два місяці 2022 - на 30%. Самі продавці озвучують такі причини: багатьом фермерам економічно не вигідно вирощувати свиней та сало. Відтак подальше здорожчання теж можливе. 

Експерти кажуть, основну масу масу чинників подорожчання м’яса та м’ясопродукції принесла загарбницька війна росії проти України. Мовляв, до цього вартість цих продуктів коливалась в основному через сезонність та ціни на корми та енергоресурси. Тепер же до цих причин додались ще декілька, які сколихнули ринок.

Зокрема, майже 25 відсотків господарств з вирощування свиней були зруйновані або знаходились чи знаходяться на тимчасово окупованій території, тому ціни на свинину щомісячно зростають.
Крім того, період вирощування свиней значно більший ніж курки. Тому що свиня в середньому до досягнення товарного стану росте 5-6 місяців, а курка лише 30-42 дні, тому й відновлення виробництва триває довше.

Наступною причиною, зазначають експерти, стало здорожчання логістики і палива для транспортування, що є додатковими витратами на кожному виробничому ланцюжку. Ще одним фактором стало зростання цін на вітаміни та мікроелементи для тварин. Їхня ціна зросла приблизно на 30 відсотків залежно від країни постачання, передає “УНІАН”. 

Аналітик Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ) Максим Гопка:

  • Є основні фактори, які зараз впливають як на свинину, так і на курятину і яловичину. По-перше, це стрімке скорочення поголів’я. Через бойові дії та за рахунок окупованих територій поголів’я свиней за 9 місяців скоротилось приблизно на 10 відсотків в Україні. Паралельно з цим загальна забійна маса тварин за 9 місяців порівняно з 2021 роком зменшилася на 12 відсотків. 
  • І ще одна причина, я вважаю, це вартість кормів. Ціни на зернові й олійні були на низькому рівні весною та влітку, що допомагало виробникам перекривати витрати. Восени ціни на продукцію рослинництва зросли, що впливає і на корма. 

За його словами, ціни на внутрішньому ринку також залежать й від імпорту м'ясної продукції, котрий дещо стримує стрибки вгору, навіть якщо загальний об’єм імпорту складає 15 відсотків від загальної кількості м’яса на ринку України. Детальніше переглянути ціни на м'ясо і сало пропонуємо в нашій інфографіці.

За скільки продають м'ясо і сало у Хмельницькому?

Читайте також:

Які ціни на пальне у Хмельницькому та де найдешевше (ІНФОГРАФІКА)

 

 

 

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (36)
  • Рита Титаренко

    Два місяці назад сало коштувало 280- 300грн.!
  • Альона Брень

    Кожного дня на ринку ,але ребер по100 -110 грн не бачила, як і сала від 100 до 150,звідки ці ціни?
  • Валентина Кміта

    Зараз свиней кормлять такою гидотою,що м'яса можно їсти меньше.
  • Андре Полугар

    то преміксне г...но й даром не треба

keyboard_arrow_up