Де і за скільки можна відремонтувати одяг у Хмельницькому (ІНФОГРАФІКА)

Де і за скільки можна відремонтувати одяг у Хмельницькому (ІНФОГРАФІКА)
Альона Мирончук каже, люди постійно несуть речі на ремонт
  • Підрізати джинси, вставити замок в штани чи до куртки.     
  • Дрібний ремонт одягу можуть зробити в швейних майстернях.
  • В місцевих ательє кажуть: щодня є нові 5-6 замовлень.
  • Журналісти vsim.ua побували в п’яти мікрорайонах міста та порівняли вартість швейних послуг.

З приходом весни чи не кожен переглядає гардероб та задумується про обновки. Часто замість викинути непідходящі речі хмельничани несуть їх до майстерні. В ательє розповідають, що замовлень на дрібний ремонт чи перешив одягу стає дедалі більше. Журналісти vsim.ua пройшлися по майстернях в різних мікрорайонах міста та дізнались вартість найпопулярніших швейних послуг: заміна блискавки в куртці та в чоловічих штанях і зменшення довжини джинсів.

В центрі ремонтують старе і шиють нове

У будинку побуту «Південний Буг», що на «Юності» розташовано 3 різних швейних майстерні. Та одна з них на замку. Ціни на послуги майже не різняться. Працівниці – жінки 50-60 років. Кажуть, що працюють тут вже давно. Перед кожною деренчить швейна машинка і лежать стоси речей. Де вже готовий одяг, а де такий що чекає ремонту, зрозуміти неможливо. А швачки підозріло питають чому прийшли без «пошкоджених» речей.

Відео дня

В ательє «Юлія», що знаходиться по Соборній, ціни на деякі послуги на кілька гривень вищі. Тут працює три молоді жінки. Вони кажуть, що за бажанням можуть змоделювати будь-яку річ. Матеріал та аксесуари слід купувати. Якщо ж людині потрібно просто замінити блискавку чи пришити ґудзики, то деталі можна принести з собою або придбати вже в них.

- Якщо вам замінити чорний замок треба, то в нас є такі різних розмірів, - каже швачка. – Але за нього треба доплатити 10-15 гривень. Якщо конкретно кольоровий під виріб, то краще підібрати самостійно, бо в нас є не всі кольори.

Перед кожною швачкою гори різного одягу. Жінки кажуть, найчастіше до них несуть штани та верхній одяг.

На Виставці кажуть, що народ збіднів

На четвертому поверсі торгового центру «Ріко» ремонтом одягу займається молода жінка. Вона розповідає, що раніше було менше замовлень на ремонт, більше брала замовлень на пошиття нових речей. Тепер же народ обіднів.

- Люди зараз майже не приносять нові речі, - каже швачка Альона Мирончук. – Все таке, що давно лежить чи часто одягається. Кому підігнути, кому звузити чи розширити. А ще, буває, купують за копійки на «секондах» і несуть переробляти. То в нас повно речей, які чекають ремонту.

За спиною в жінки стелаж із вже готовим одягом. На кожній полиці по кілька речей. В основному штани, спідниці та дитячі речі. Поруч на стіні висить кілька дівочих суконь. На прасувальній дошці лежить складений готовий одяг. А на іншому столику – кілька спортивних костюмів. Вони пошиті лише наполовину.

Ще одне ательє на Виставці розмістили в приміщенні житлового будинку по Свободи, 4а. Знайти його можна за яскравою червоною вивіскою. В майстерні працює молода жінка Анна. Вона береться і за ремонт зношеного, і за пошиття нового одягу. Ціни помірні. Та жінка стверджує, щоб сказати остаточну вартість, слід бачити річ.

- Якщо ви хочете звузити чи розширити, приміром, плаття, то мені треба подивитися з якого воно матеріалу, чи є рукав, яка фігура в самої людини, скільки треба вирізати чи додати, - каже Анна. – Тільки тоді я зможу назвати вартість роботи.

У Раковому одяг ремонтують в перукарні

Майстерня одягу знаходиться просто навпроти зупинки “Заготзерно”. Та знайти її можна лише за рекламним штендером. Адже “швейна” займає окреме приміщення в перукарні “Кокетка”. Тож аби потрапити до майстра, слід пройти між двох перукарів та столиком манікюрниці.

У невеликому приміщенні розміром 2 на 3 метри розмістився прасувальний столик, швейна машинка та стелажі для одягу. Виконує роботи молода жінка. Вона каже, що зараз має багато замовлень. Однак, від нових не відмовляється. Щоб встигнути працює допізна.

На Південному Заході шиють жінки та чоловіки

У Південно-Західному мікрорайоні швейні майстерні розмістилися в будинку побуту. Тут два ательє. В майстерні “Людмила”, що на третьому поверсі, працює три пенсіонерки. Жінки називають ціни неохоче, кажуть, треба відразу приносити одяг.

В іншому ательє – на другому поверсі – шиттям займається посивілий чоловік. Він приязно розповідає, що люди приносять не так багато, як раніше, та все ж роботи йому вистачає.

Вартість послуг на дрібний ремонт одягу між цими двома ательє різниться в 5-10 гривень.

У Дубовому шиють “на дому”

Єдина майстерня в мікрорайоні, яку вдалось знайти в інтернеті, зазначена за адресою Гастелло, 16. Та потрапити до неї не так просто. Адже сама вулиця звертає в різні боки. Про те, що поблизу є ательє, місцеві мешканці навіть і не чули. Та й не дивно, бо вивісок про майстерню ніде не видно.

П’ятиповерхівка №16 - це звичайний багатопід’їздний будинок. Відшукати майстра вдалось лише за номером телефону, вказаним в інтернеті. Виявляється, що швачка працює “на дому”. Жінка проживає в четвертому під’їзді. Вартість ремонтних послуг у неї одна з найдешевших.

Ціни на послуги по ремонту дивіться на інфоргафіці.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (8)
  • Passenger Transportation

    В Дубово в цокольниму приміщені і знайти легко . Там все в ряд і магазин і бібліотека і перукарня .
  • Aнна Сак

    Ремонт одягу в Ракове р-н ветлікарня тел 0970118993 Анна
  • Тамиева Алика

    А я сама собі усе ремонтую)) Навіть і не здогадувалась, що зараз такі розцінки на усе....Це ж скільки я вже встигла зекономити! Машинка в мене хороша, я її в спеціалізованому магазині Лапка замовляла http://www.lapka.com.ua/ по дуже вигідній ціні. В нас в місті вона в рази дорожча чомусь....Є безліч функцій, завдяки яким можу й шви обробляти, и гарненько все приводити до ладу. Тому  мене вищеприведена інформація реально здивувала!

  • Мастер Автополив

    есть же евросекондхенды на любой вкус. Недорого и из ЕС.

keyboard_arrow_up