Де й за скільки хмельничани можуть замовити кремацію

Де й за скільки хмельничани можуть замовити кремацію
Крематорій в Києві. Фото -racurs.ua
  • У Хмельницькому завершують будівництво першого колумбарію.
  • Прах померлих можна буде зберігати на кладовищі в Шаровечці.
  • Замовити послугу кремації можна в інших містах.
  • Де це зробити і які ціни?

Спосіб поховання людини подекуди може залежати як від побажань самого померлого, так і від обставин його смерті. Замість традиційного поховання деякі хмельничани обирають кремацію. Як розповів директор комунального підприємства “Хмельницька міська ритуальна служба” Сергій Бортник, щомісяця на кремацію доставляють до 5 померлих хмельничан. Також урни з прахом містян часто привозять з-за кордону, бо це дешевше, ніж перевозити тіло. 

У Шаровечці облаштовують колумбарій

Отож, попит на кремацію серед хмельничан є. Та через відсутність крематорію в Хмельницькому, тіла померлих спалюють в інших містах. Більше детально ми розкажемо про це згодом. Нещодавно мешканців Хмельницького сколихнула новина про будівництво колумбарію. У коментарях частина хмельничан підтримали ідею, інші - залишилися нею не задоволені. 

Відео дня

Колумбарій має з’явитися у Хмельницькому навесні цього року. Його будують на кладовищі, що в Шаровечці. Там буде облаштована спеціальна стіна для зберігання урн з прахом померлих. Вона буде складатися із 156 ніш для урн. Щоб таким чином поховати людину - доведеться заплатити. Ціну поки не називають.

Будівництвом займається комунальне підприємство “Хмельницька міська ритуальна служба”. Раніше журналістам vsim.ua директор служби Сергій Бортник розповідав, що вартість облаштування колумбарію в Хмельницькому складає близько 600 тисяч гривень. Будівництво ведеться за кошти комунального підприємства.

Так як крематорію в Хмельницькому немає, містяни можуть скористатися цією послугою в інших обласних центрах. Зокрема, в Києві, Харкові й Одесі. Саме там є крематорії. У стінах закладів працюють спеціально обладнані печі. Під дією температури більше тисячі градусів, відбувається спалення тіла. Приблизно протягом двох годин людина перетворюється в прах, що потім подрібнюють до консистенції попелу. В результаті - прах кремованого віддають родичам в спеціальних урнах для проведення поховання. 

За словами директора КП “Хмельницька міська ритуальна служба”, хмельничани замовляють кремацію у найближчому місті - в Києві. Ми поцікавилися ціною цієї послуги у всіх містах, де є крематорій. Гортайте і дізнавайтеся про це детальніше.

Ціни на кремацію в містах України

Хмельничани писали в коментарях на нашому сайті, що при традиційному похованні свого родича, довелося заплатити 20 тисяч гривень. За їхніми словами, кремація обійшлася б значно дешевше.

Вартість кремації в Києві, Харкові й Одесі залежить від різних факторів. Скажімо, ціна може змінюватися у разі замовлення додаткових похоронних послуг. Також сума залежить від вартості самої урни і від того, чи є терміновою кремація чи ні.

Серед крематоріїв в Україні хмельничани найчастіше обирають київський. Тож спершу розглянемо ціни саме там. На сайті ритуальної служби СКП “Київський крематорій” подані послуги та їхня вартість станом на 25 листопада 2020 року. 

Так, послуга кремації померлого у стандартній домовині коштує 445 гривень, а в спеціальній - 490 гривень. До цієї суми входить: проведення кремації, кремуляція - тобто подрібнення, вміщення праху в урну та заклеювання урни. Серед послуг є прискорена кремація. Вона полягає у позачерговій видачі урни з прахом, а саме протягом 8 годин. Ціна - 1 830 гривень. 

Щоб дізнатися загальну вартість кремації в Києві із додатковими послугами, ми звернулися до ритуальної служби, що організовує все для мешканців сусідніх регіонів. Нам повідомили: мінімальна вартість для хмельничан становить 7 500 гривень. До неї входить:

У таку ж вартість обійдеться послуга кремації в Одесі. Мінімальна ціна за перелік вище перерахованих послуг - 7 500. Скористатися послугами одеського крематорію пропонують мешканцям Одеської, Херсонської, Миколаївської, Кіровоградської і Черкаської областей. Як розповів представник ритуальної служби, що організовує кремацію для жителів регіонів-сусідів, вартість за саму кремацію становить близько 2-3 тисяч гривень. 

А от кремація в Харкові для жителів сусідніх областей обійдеться щонайменше в 6 500 гривень. Серед послуг, що входять до вартості:

Представник ритуальної служби в Харкові повідомив, що ціна за послугу самої кремації - 3 200 гривень.

Отож, найближчим крематорієм, що розташований до Хмельницького є київський. Вартість самої кремації - від 445 до 490 гривень. А от супутні послуги, без яких не обійтися, додадуть до ціни щонайменше близько 7 тисяч гривень. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (40)
  • Сергей Ильин

    А я ещё 10 лет назад говорил что надо строить крематорий...
  • Wladimir Shapovalov

    Є ще одна сторона цього питання. На кладовищах є багато закинутих могил. Поки є діти  - могили підтримуються в належному вигляді. А потім все занепадає. Онукам це вже не потрібне, як правило. Напевно краще дійсно переходити на кремацію , ставити питання про будівництво крематорію в місті.
  • Денис Башинский

    Ближайщий криматорий находиться в Виннице

    Окарський Дмитро reply Денис Башинский

    Денис Башинский 3-
  • Игорек

    В Біблії заборонено спалювати

    Хуан Матус reply Игорек

    Где нашел такое? Кинь ссылку.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:16 До 10 років ув’язнення загрожує кам’янчанину за п’яне ДТП 19:31 У Хмельницькому попрощалися з Романом Синіцьким та Максимом Лобановським 18:44 У Хмельницькому районі водій насмерть переїхав 8–річну дівчинку 18:09 «За побратимів стояв горою»: історія 25-річного воїна Андрія Сидорчука з Хмельниччини photo_camera Від читача 13:02 Медична рада за підсумками роботи у 2023 році відбулася у КНП «Хмельницький обласний серцево-судинний центр» 17:21 «Я стала в 70 років малювати», – у Шепетівці відкрили клуб для літніх людей 16:39 У смерті немовляти підозрюють лікаря–гінеколога на Хмельниччині 15:51 20–річний хмельничанин збив пішохідку на Шевченка 15:16 Залишаться без води через борги: кого і коли відключить «Хмельницькводоканал» 14:58 Робота у Хмельницькому: є 265 вакансій (СПИСОК) 14:09 На Хмельниччині є перші інфіковані від укусів кліщів 13:21 «Укрзалізниця» запустила додаткові поїзди до весняних канікул через Хмельниччину 12:42 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 12:03 Росіянин мав дві земельні ділянки на Хмельниччині. Їх конфіскували 11:16 BULKA маркет у зв’язку з відкриттям нового магазину шукає працівників (новини компаній) 11:07 Хмельницький комунальник може сісти на 10 років за хабарництво 10:02 Скільки коштує ванна гарячої води у Хмельницькому
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up