Депутати проголосували за дешеві кредити – що зміниться (новини компаній)

Депутати проголосували за дешеві кредити – що зміниться (новини компаній)

22 листопада 255-ма голосами Верховна Рада ухвалила закон, за яким вже незабаром буде обмежено розмір денної ставки за споживчими кредитами. Відтак українці будуть захищені від захмарних відсотків за усіма видами кредитування: від звичайних готівкових кредитів до іпотеки.

Все по 1%

Законопроєкт №9422, який стане чинним законом після того, як його підпише Президент, а текст буде офіційно опубліковано, запровадить низку обмежень та вимог до установ, що надають споживчі кредити. Насамперед йдеться про обмеження денної ставки за кредитом на рівні 1%. Але є й інші важливі зміни: щодо вимог до перевірки платоспроможності позичальників та надання даних з реєстру КРАІЛ до бюро кредитних історій. Але все по порядку.

Під денною ставкою, розмір якої обмежено, слід розуміти загальні витрати за кредитом, зважені на строк кредитування. Таке формулювання та відповідна формула розрахунку відсотків за кредитом обрані не випадково. Таким чином депутати намагалися уникнути складних та не надто надійних способів захистити позичальників від різноманітних «хитрощів». За вказаного формулювання не важливо, якими комісіями, додатковими платежами та послугами кредитор намагався отримати додаткову вигоду з позичальника. Усі вони увійдуть до формули розрахунку.

Саме денна ставка за кредитом піддається обмеженню. Кожен кредитор, банк або МФО, зобов’язані розраховувати та вказувати у кредитних договорах розмір денної ставки. Й він не може перевищувати 1%. На практиці це означає, що при умовному кредиті 1000 гривень платіж за ним на день з урахуванням усіх витрат але без врахування погашення тіла кредиту, не може перевищувати 10 грн. Зважаючи на той факт, що «споживчим» кредитом в Україна вважаються усі позики, надані фізичним особам на власні потреби, а не на підприємницьку діяльність, це обмеження діятиме до абсолютно усіх кредитів населенню.

Ігроманам тут не місце

Друга важлива норма законопроекту – обмеження доступу до кредитування особам, внесеним до реєстру, що забороняє їм брати участь в азартних іграх. У першій редакції закону заборона була абсолютною: якщо дані про потенційного позичальника є в реєстрі, кредит йому видавати не можна. Але в остаточній редакції до цього пункту внесли зміни, заборонивши надавати кредити тільки тим ігроманам, хто використовував позики для гри. Щоправда, поки невідомо, як саме ця норма буде реалізована на практиці.

Інформацію про гральні звички позичальників банки мають брати в бюро кредитних історій. При цьому законом встановлено вимогу до КРАІЛ забезпечити передачу відповідних даних до бюро.

Належна перевірка

Ще одна вкрай важлива зміна встановлює вимоги до належної оцінки платоспроможності потенційного позичальника. Логіка авторів документу зрозуміла – таким чином вони хочуть захистити надмірно закредитованих громадян від додаткових боргів. У той же час чіткого переліку вимог до кредиторів закон не містить. Їх має розробити Національний банк.

Так як би там не було, українцям слід готуватися до помірного посилення вимог до них під час оформлення кредиту. Ймовірно, кажуть експерти, надшвидкі кредити на картку за 5 хвилин онлайн зникнуть з ринку назавжди. Хоча, якщо кредитори зможуть за допомогою сучасних технологій виконати додаткові вимоги, українці, навпаки, отримають одночасно й швидкі, й дешеві кредити онлайн.

keyboard_arrow_up