Експерти розповіли, чому можуть подорожчати яблука

Експерти розповіли, чому можуть подорожчати яблука
  • Українці переживають, аби скоро яблука не були за ціною апельсинів.
  • Кажуть, вартість буде рости через цьогорічний поганий врожай.
  • Чи стануть яблука дефіцитом і коли чекати на здорожчання vsim.ua розповіли експерти.

 

Жовті, зелені, рум’яні…Поки у розпалі сезон, яблук на прилавках ринків вдосталь, вибирай досхочу. Та вже скоро ці звичні для нас фрукти зможуть значно підскочити в ціні. Експерти прогнозують, що яблука можуть здорожчати ближче до зими. Порівняно з минулим роком ціна вже піднялась майже вдвічі.

Зростає кількість оголошень про прийом яблук по всій області. Врожай приймають ящиками. До прикладу, за осінні сорти, такі як «Чемпіон» і «Гала Маст» беруть по 13 гривень за кілограм. Є попит і на зимові сорти: «Еліза», «Голден», «Пінола», «Айдаред», «Рубінстар». Їх забирають по 15 гривень за кіло. До прикладу, у селах Деражнянського району яблука збирають по 5,20 за кілограм. Їх переважно у місцевих купують заводи по виробництву соків. 

На хмельницьких ринках яблук сорту “Чемпіон” найбільше. На торгових рядах продають з великих картонних ящиків і мішків. За кілограм просять 10-12 гривень. Продавці зізнаються, що ціна суттєво не змінилась і переконують, яблука з свого саду. 

Відео дня
blockquote>

Ми запитали в експерта, яка ситуація з яблуками на ринку і чого очікувати взимку. Чи достатньо запасів і на скільки може підскочити ціна найближчим часом.

Найпопулярнішим на хмельницьких ринках зараз є осінній сорт "Чемпіон"

Найкращі яблука – до сховищ

Основна причина того, що цього року подорожчали яблука – погодні умови. Якщо у вересні минулого року ці плоди в середньому коштували 6-8 гривень гуртом, то зараз – 10-12. Ціна за кращі сорти може сягати і 15 гривень. Головною причиною такого росту є погодні умови, так переконують експерти і додають, вартість за кілограм яблук цього року не повинна перевалити за 20-22 гривень. Також хмельничани мають постійну альтернативу - груші, цитрусові. 

 - Україна вже експортувала цього року 30  тисяч тонн за офіційними даними.  Звісно, запаси взимку можуть  зменшитись, бо є неврожай. Але завжди  є виробник, який має де зберігати. Він  вже заклав найкраще яблуко до сховищ і  стараються зберігати його як можна  довше, - пояснила журналістам vsim.ua  президент академії органічного  садівництва, власниця розсадника   Валентина Лановенко. – Погодні умови вплинули – десь зачепив град, десь мороз. Так, є постраждалі. Втрати на сьогодні на рівні 40%. Але супер підняття цін в три рази через це не буде. З полуницею була аналогічна ситуації. Казали, багато померзло, а ціна була така сама, як в минулому році.

Польські яблука не будуть дефіцитом

Ближче до зими на прилавках супермаркетів і магазинів з’являються польські яблука. Експерти зазначають, що цього року у Польщі теж не вродило. Кажуть, їхні місцеві господарства зберуть не просто слабкий врожай, якість польського яблука буде не достатньо високою для експорту. 

За повідомленням Всесвітньої Асоціації виробників яблук і груш (WAPA), така ситуація однакова для багатьох країн Європи. Мовляв, через заморозки і погодні катаклізми обсяг врожаю в ЄС зменшиться десь на 20%. Згідно прогнозів, втрати врожаю цих фруктів в деяких країнах Європи взагалі складатимуть 26-68%. До слова, в минулому сезоні, Польща експортувала більше мільйона тонн яблук, що складає 20% від загального врожаю.  За словами Валентини Лановенко, всі ці фактори не вплинуть на те, що яблука для нас стануть дефіцитом.

- Польща є нашим прямим конкурентом на зовнішніх ринках. Тому зараз ціна суттєва. Польські яблука умовно діляться на три категорії – яблука для експорту (найкращі), вони мають свої товарні параметри. Є яблука для поляків і яблука для українців. Не думаю, що цього року доведеться багато везти з Польщі. Дефіциту не буде. Є люди, в яких свої домашні ділянки, сади, які мають свою продукцію. А ті, які проживають в місті, купують не лише яблука. Тому до дефіциту не дійде. Україна виробляє в середньому 800 тисяч тонн яблук і це значний показник, - пояснила експерт.

У спеціалізованих магазинах з фрутками і овочами є кілька сортів на вибір. Ціна за кілограм порядком на дві-три гривні вища

 

 

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:58 Герою Олександру Швецю встановили дошку пам’яті у Кам’янці-Подільському 20:08 На Хмельниччині 30 громадян задекларували свої доходи на мільйон 20:06 Рідним загиблих воїнів з Хмельницького району вручили ордени «За мужність» 19:29 5 депутатів з Хмельницького не задекларували житло (СПИСОК) Від читача 11:17 У Старокостянтинові розпочато відстріл домашніх тварин. Вбивство кішки на ім'я Мішелька. 18:16 15 років за ґратами проведе хмельничанка, яка навела ракети на Полонщину 18:06 Що задекларували лікарі хмельницьких МСЕК: проаналізували статки голів комісій photo_camera 17:45 У Старокостянтинові масово звільняються лікарі: деталі 17:19 Захисник після реабілітації склав іспит в автошколі для осіб з інвалідністю на Хмельниччині 16:33 На Нетішинському водосховищі встановлюють штучні нерестовища 15:46 Посадовицю Хмельницького Держгеокадастру оголосили у міжнародний розшук 14:57 «Родина для кожної дитини»: на Хмельниччині 13 громад розвиватимуть сімейний патронат 14:12 У Старокостянтинові відкрився оновлений ізолятор тимчасового тримання 13:48 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 13:32 На Хмельниччині правоохоронці затримали 17-річного «закладчика» 12:30 Судили злочинну групу, яка постачала наркотики до хмельницького СІЗО 11:51 У національному природному парку на Хмельниччині встановили готелі для комах photo_camera 11:26 Долар і євро пішли вгору. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 10:54 Жінка з Хмельницького району перерахувала шахраям майже 142 тисячі гривень 10:19 У Хмельницькому районі виявили сім’ю з трьома дітьми, яка живе без електрики
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up