Фруктово-овочевий сезон: що і за скільки продають на центральних ринках Хмельницького

Фруктово-овочевий сезон: що і за скільки продають на центральних ринках  Хмельницького
  • Сезонні овочі та фрукти - головна окраса ринків у літній період. Адже тут можна знайти все: від кабачків до полуниці.
  • Вся продукція виглядає привабливо і майже проситься до рота.
  • Однак буває, що привозять черешню із запахом бензину.
  • Про те, що й за скільки продають та як перевіряють якість товару на центральних ринках міста, читайте далі.

Літо - час, коли ринки рясніють стиглими ягодами і різними сортами томатів, а звідусіль пахне соковитою полуницею та персиками. Попри привабливість продуктів, усі вони мають відповідати показникам якості та безпеки, що слід перевіряти згідно із 833-ою постановою Кабінету Міністрів України.

Щоб дізнатись про контроль якості овочів й фруктів, журналісти vsim.ua побували на ринку “Продовольчий” і “Ранковий”. Там ми дізнались вартість сезонних продуктів і побували у місцях, де їх перевіряють на безпечність.

Ціни на овочі і фрукти

Відео дня

Про контроль якості продуктів

Ринок “Продовольчий”

На прилавки продукти потрапляють через лабораторію, що знаходиться на території ринку. Згідно із 833-ою постановою Кабінету Міністрів України, право на реалізацію товару продавці отримують після експертного висновку. Про те, як його одержують на ринку “Продовольчий”, розповіла завідуюча лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи №1 Ніна Бачмага.

За її словами, спершу проводять органолептичне дослідження, а саме перевіряють продукт на запах, колір та смак. Далі певну кількість продукції перетирають. До неї додають природні мінерали - алюмокалієві галуни і протягом 5-ти хвилин проводять дослідження: спеціальним приладом перевіряють кількість вмісту нітратів у міліграмах на кілограм. Їх кількість має не перевищувати норму, що встановлена МОЗ. Таку процедуру тут проводять щоранку. Як повідомила завідуюча лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи №1 Ніна Бачмага, у цьогорічному сезоні було два випадки, коли продукти до торгівлі не допустили.

  • Наше завдання - не допустити до реалізації небезпечну і неякісну продукцію. За цей сезон у рослинній продукції не було виявлено надлишкового вмісту нітратів. Лише був випадок, коли ми не допустили до реалізації полуницю, яка була вже вимитою. Адже така полуниця дуже швидко покривається пліснявою. А також був випадок, коли ми виявили черешню з запахом бензину. Відповідно таку продукцію на продаж було не допущено - каже  завідуюча лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи №1 Ніна Бачмага.

Ринок “Ранковий”

Проходять обов’язкову перевірку продукти й тут. На території ринку є лабораторія. Контролем якості товарів займається колектив, що складається із лікаря-експерта, трьох лаборантів та санітара. Як розповів завідувач лабораторії №2 Петро Онофрійчук, овочі й фрукти перевіряють щодня. Чоловік каже, що за практику його роботи, випадків виявлення небезпечної продукції не було.

  • Ми оцінюємо санітарний стан, даємо загальну оцінку продуктам, що знаходяться на торгових рядах. Після перевірки овочів та фруктів продавцям видають експертні висновки встановленого зразка, де зазначається про результати. Якщо продукція не відповідає нормам - вона не допускається до реалізації. На щастя, за мою практику перевищення вмісту нітратів у продуктах не було. Вміст нітратів у продуктах є, але це гранична допустима концентрація - каже завідувач лабораторії №2 Петро Онофрійчук.

Лабораторія, де перевіряють продукцію, атестована та забезпечена всіма приладами для дослідження. Як розповів завідувач лабораторії №2 Петро Онофрійчук, все обладнання регулярно піддається державній перевірці, внаслідок якої видають свідоцтво, що дозволяє ним користуватись.

Під час моніторингу вартості продуктів, біля ринків традиційно розкладали свій товар стихійні торговці. Клали все на тротуар та закликали містян до купівлі то петрушки, то яєць й іншого. В тому числі й згаданих фруктів та овочів. Та ці продукти не перевірені й гарантії їх якості й безпечності немає. Хоч інколи вони є дешевшими від ринкових.

А де ви купуєте овочі та фрукти? Пишіть в коментарях.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:17 Суд конфіскував у росіянки успадковану землю на Хмельниччині 20:45 На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками: імена 20:01 На Хмельниччині суд повернув водосховище громаді з приватних рук 19:15 У Хмельницькій міськраді провели чергове засідання виконкому: основні рішення Від читача 17:01 ЯКЩО ТИ НЕ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВОЇМИ СИЛАМИ АБО ФІНАНСАМИ, ТО МИ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВІЙ ЧАС! 18:22 На Хмельниччині повторно виставили на аукціон Нігинський кар’єр 17:36 На Хмельниччині двоє браконьєрів наловили риби на кримінал 16:49 Двоє мешканців Хмельниччини постануть перед судом за жорстоке вбивство 15:59 Жителька Хмельниччини, яка відзначила 100-річчя, розповіла про секрет довголіття 15:15 На Хмельниччині суд оштрафував члена ВЛК за хабарництво 14:38 У Хмельницькому попрощались із 31-річним військовим Романом Бочковським photo_camera 14:14 На Кам'янеччині затримали чоловіка, який встромив ножа у груди свого сина 13:46 Рекрутинговий пункт ЗСУ на Хмельниччині: що це таке і як працює 13:16 Алкоголю в 15 разів більше норми: на Шепетівщині водія притягнули до відповідальності 12:31 Шахрайство на криптовалюті: історія хмельничанки, яка хотіла навчитися заробляти 12:07 Коли у школах Хмельницького розпочнуться літні канікули 11:58 Валюти дорожчають. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 11:32 На Хмельниччині п’яний чоловік стріляв у патрульних photo_camera 10:32 Середня пенсія на Хмельниччині – 4 870 гривень, – ПФУ 09:40 П’яний водій на смерть збив хмельничанина і тікав з місця події
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up