Гроші замість бебі-боксів: як отримати і що можна купити

Гроші замість бебі-боксів: як отримати і що можна купити
  • На Хмельниччині роздають останні бебі-бокси.
  • Замість них уже запровадили грошову виплату батькам.
  • Скористатися нею можна буде в окремих магазинах і придбати лише конкретні товари.
  • Щоправда, списку із визначеними точками торгівлі досі немає.
  • Детальніше про монетизацію бебі-бокса дізнавалася журналістка vsim.ua.

“Пакунок малюка” - набір з речей для малюка й матері, які отримували всі українські сім’ї із 2018 року. Видавали його за паспортом та ідентифікаційним кодом. Сам бебі-бокс був повністю опечатаний плівкою. Відкривали його виключно перед батьками. Всередині був наявний акт з переліком вмісту. Тож все можна було переглянути чітко по списку. 

Спершу коробку поповнювали 25 найменувань товарів. Згодом бебі-бокс став більшим. Кількість товарів зросла до 38. Серед них: підгузки, прокладки гігієнічні та для лактації, пелюшки, одяг та інше. 

Восени минулого року новоспечені батьки відкривали бебі-бокси перед журналістами vsim.ua. Тоді ми побували в міському перинатальному центрі і поспілкувалися із матусями і татусями. Вони задоволено розбирали “Пакунок малюка”, обдивлялися дитячі речі й посміхалися. Деякі з них відразу приміряли одяг на своє чадо. 

Відео дня

Тепер бебі-бокс став рідкістю у пологових будинках. Адже їхню закупівлю скасували ще в червні цього року. Все через скаргу до Антимонопольного комітету учасників тендеру на придбання вмісту пакунка. Як розповідали в сюжеті ТСН, на придбання речей з державного бюджету виділяли 200 мільйонів гривень. Освоїти ці кошти викликалося 13 учасників, а до самого тендеру допустили лише 4. 

Ті, кому відмовили, звернулися до Антимонопольного комітету. В результаті - закупівлю скасували. Тож забезпечувати малюків продовжують тими пакунками, що залишилися в перинатальних центрах. У минулому місяці без них залишилося 8 областей. Про це повідомила Українська правда. 

Яка ситуація на Хмельниччині?

Аби дізнатися, яка ситуація в області з бебі-боксами, ми звернулися до начальника управління соціальних гарантій, компенсацій, моніторингу пільгового забезпечення та у справах сім'ї департаменту соцзахисту населення Хмельницької ОДА Вадима Маруняка. Він повідомив, що станом на вчора, 7 вересня, в області залишилося 560 пакунків. На тиждень їх вистачить близько для 145 сімей. Тож, орієнтовно, хмельницькі батьки зможуть отримати допомогу у вигляді пакунка до кінця вересня. Щоправда, мешканці не всіх районів. Вадим Маруняк каже, що в Старокостянтинові та Кам’янці-Подільському бебі-боксів уже немає. 

Як отримати грошову компенсацію: інструкція

Замість “Пакунка малюка”, що видавали батькам після пологів, із 1 вересня можна буде отримати 5 тисяч гривень. Таке рішення прийняв уряд. Для цього необхідно зібрати ряд документів і звернутися до соцзахисту. Скористатися грошима можна буде за безготівковим розрахунком. Придбати можна лише визначені товари та в окремих магазинах. 

Розберемо алгоритм дій жінки, яка народила, по поличках. Як діяти, щоб отримати допомогу при народженні дитини, розповів Вадим Маруняк.

Скажімо, одна з хмельничанок кілька днів тому стала мамою. У пологовому будинку жінка має отримати довідку про те, що одноразову натуральну допомогу вона не отримала. Згодом із нею варто звернутися до “Приватбанку” для відкриття рахунку. А далі - зібрати всі необхідні документи і подати їх до соцзахисту. Зробити це необхідно протягом року від народження дитини.

Як йдеться в постанові Кабміну про реалізацію проєкту монетизації Пакунка малюка, для отримання грошової компенсації, отримувач має подати документи в наступні органи: структурному підрозділу з питань соціального захисту населення чи виконавчому органу сільської, селищної, міської ради об’єднаної територіальної громади. Зробити це можна як в електронному, так і паперовому вигляді. В обидвох випадках потрібно подати заяву. У паперовій формі додати до неї такі документи:

  • копію свідоцтва про народження дитини
  • копію посвідки на постійне проживання
  • копію документа про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків 
  • у разі здійснення опіки над дитиною: копію рішення районної держадміністрації, виконавчого органу місцевої ради або суду про встановлення опіки 
  • для патронатного вихователя: копію рішення районної держадміністрації, виконавчого органу міської ради про влаштування дитини в сім’ю патронатного вихователя 
  • копію рішення районної держадміністрації, виконавчого органу міської ради про влаштування дитини до дитячого будинку сімейного типу або прийомної сім’ї;
  • довідку з пологового будинку про не отримання одноразової натуральної допомоги “пакунок малюка” 

Для подання в електронному вигляді слід додати фотокопії всіх вище перерахованих документів.

Як йдеться в постанові, структурні підрозділи мають розглянути звернення протягом 5 робочих днів. Згодом кошти мають нарахувати на картку “Приватбанку”. Витратити їх можна впродовж року після народження дитини.

Де і які товари можна придбати

Витратити 5 тисяч гривень батьки можуть на наступні товари: дитячий одяг, взуття, засоби гігієни і догляду, текстиль, іграшки та засобі гігієни для породіль. Здійснити покупку можна лише в магазинах, які уклали договір із Мінсоцполітикою України. Як розповів Вадим Маруняк, визначеного списку на сьогодні немає. 

На сайті Мінсоцполітики наразі розміщене запрошення закладів торгівлі та інтернет-магазинів долучитися до реалізації проєкту. Для цього пропонують укласти договір, форма якого оприлюднена на сайті.

Серед вимог до магазинів: заборона на встановлення націнки на товари вище ніж 20 відсотків, можливість безготівкового розрахунку на придбання товарів, що передбачені проєктом та відповідання якості товарів усім стандартами і технічним умовам. 

Ми будемо стежити за тим, які магазини укладуть договір і дізнаємося, що і за скільки там можна купити.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (18)
  • Ярослав

    Послухать майже всі алкаші, гроші на бухло і тд. У нас корупція повним ходом...
    Були бебі бокси супер , відмінили бо щось мало получається красти...  
    Зараз наша "влада" придумала новий спосіб нажитися-монетизація))  Куча справок треба ,окремий рахунок і тд. но самий треш-це за 5000 тис. що на карті можна купувати в окремих магазинах в яких накрутка іде від 50-200%. Нас знову взули))
  • Nina Pauers

    Нормальные семьи купят. А для алкашей дополнительные деньги на бутылку((

    Nina Pauers reply Nina Pauers

    Ксюша Чулівська и это хорошо.

    Nina Pauers reply Nina Pauers

    Это хорошо))

    Ксюша Чулівська reply Nina Pauers

    Nina Pauers тими грошима можна буде розрахуватися у тих магазинах які обере влада, в продуктовому ніхто не зможе щось купить за ці гроші, такщо алкаші пролітають. І якщо тими грошима не скористаєшся до визначеного терміну, то вони повертають їх назад.
  • Эльвира Карпуша

    Если рожаешь 2 ребёнка, то тот беби бокс не нужен, потому что всё есть после 1 ребёнка, а деньгами лучше, можно купить именно то что нужно опредрленной мамочке

    Алла Володимирівна reply Эльвира Карпуша

    Эльвира Карпуша так якщо діти однієї статі..і навіть якщо однієї то треба робити так щоб народжувались в одну пору року..бо те що носить дитинка літом,осінню чи зимою не одінеш.
  • Юлия Козарик

    Беби боксы это самый лучший вариант. Вы уверены что вы на эти деньги сможете что-то купить? Деньги якобы выдают сейчас, а договора с магазинами ещё не заключили, и не факт что в скором времени заключат, и все эти деньги благополучно вернуться государству. Нужно быть благодарными за то что мы имели. Беби бокс очень даже приличный, и качество нормальное, но нам ведь не угодишь! Нам лучше деньги получить! Я не знаю какими были первые беби боксы, но из последних, они даже очень ничего, и качество и наполненость. Мамочкам не нужно было бегать и покупать. Правда было бы очень неплохо если бы их выдавали перед родами, потому что были некоторые вещи которые пришлось в роддом покупать, а они есть в боксе, а так там все вещи нужные. Я старшего сына рожала 13лет назад, и ничего подобного нам не выдавали.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
14:11 На Хмельниччині завершили сівбу цукрового буряка: скільки посіяли 13:22 На Хмельниччині рятувальники дістали кота із колодязя (ВІДЕО) 12:29 У Хмельницькому відбудеться забіг на підтримку «Сталевого кордону» 11:37 Працівники колонії на Хмельниччині знайшли «сюрприз» в помідорах Від читача 11:45 Підприємствам теплопостачання продовжили режим ПСО 10:46 Розстріл поліцейських у сусідній Вінничині: поліція шукає нападників 09:58 На Хмельниччині за добу сталось три пожежі: що горіло 09:13 На Хмельниччині з 2022 року затримали 86 нелегалів з росії: що з ними зробили 21:02 На Хмельниччині запрацював регіональний офіс “Зроблено в Україні”: мета проєкту 20:26 Команда хмельницьких архітекторів перемогла у конкурсі на меморіал Героїв у Львові (ФОТО) 19:23 У Хмельницькому будинок культури незаконно перебував у приватній власності, – прокуратура 18:37 На Хмельниччині засудили 18-річну дівчину, яка займалася шахрайством в інтернеті 18:06 На Хмельниччині будують 4 індустріальні парки: для чого це потрібно 17:33 У Хмельницькому попрощалися із захисником Олександром Перцем 17:01 Заморозки та вітер: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 16:34 Хмельничанка Дар’я створює для загиблих вічні букети. Найбільший зробила для полеглого чоловіка photo_camera 16:02 На Хмельниччині ексдиректор відшкодує 330 тисяч за незаконне звільнення працівників 15:19 Аварія з чотирма травмованими: на Шепетівщині судитимуть винуватця 14:51 Безкоштовні квартири від міськради. Звідки беруться та хто отримує
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up