Хмельницький суд зобов’язав рф виплатити майже півтора мільйона ветеранові АТО: деталі

Хмельницький суд зобов’язав рф виплатити майже півтора мільйона ветеранові АТО: деталі
Фото - ілюстративне, з відкритих джерел
  • Чоловік внаслідок участі в АТО отримав інвалідність і втратив працездатність.
  • Суд присудив стягнути з рф 1 465 560 грн компенсації.

Із позовом до Хмельницького міськрайонного суду 23 вересня 2022-го звернувся ветеран АТО. Чоловік просив стягнути з рф на його користь 3 745 660,50 гривень в якості відшкодування збитків та 3 654 300,00 гривень в якості відшкодування спричиненої моральної шкоди.

У позові чоловік пояснив, що в березні 2014-го його мобілізували. До 13 жовтня 2018-го служив у ЗСУ. У періоди з 17 грудня 2016-го по 12 липня 2017-го, а також від 3 серпня 2017-го по 7 грудня 2017-го брав безпосередню участь в антитерористичній операції. Набув статусу учасника бойових дій.

За цей час стан здоров'я військового суттєво погіршився. У нього діагностували ознаки внутрішньої гідроцефалії (рідина у мозку), остеохондроз хребта, хвороби шлунково-кишкового тракту тощо. За висновками МСЕК встановили 30% втрати працездатності та присвоїли третю групу інвалідності довічно.

Відео дня

Працювати на колишній роботі чоловік не зміг. А в нього дружина й малолітня донька, про яких треба турбуватися. До того ж, через недуги змушений постійно проходити лікування.

Винним у всьому аточшник вважає росію, яка напала на Україну та розв’язала військовий конфлікт. Від неї і вимагає компенсацію у розмірі 489 430 гривень. Саме стільки, підрахував, міг би заробити у період з 1січня 2019-го по 31 грудня 2022-го, але через втрату працездатності не заробив.

Чоловік також розрахував свої втрати заробітку за 27 років, адже саме стільки йому ще до пенсії. Заробити він міг 3 256 200 гривень. Росія також має відшкодувати йому цю суму.

А ще - 3 млн грн моральної компенсації.

Суд вимоги ветерана АТО визнав справедливими й похов задовільнив частково.

«У зв'язку зі збройною агресією Російської Федерації проти України, отримання ушкодження здоров'я, [позивач] зазнав душевних страждань і приниження, переніс стрес і побоювання за свою безпеку, безпеку своїх рідних, були порушені його нормальні життєві зв'язки, він вживав додаткових зусиль для організації свого життя та захисту порушеного права. З огляду на викладене, суд дійшов висновку про наявність підстав для відшкодування моральної шкоди», – йдеться у рішенні суду.

Із рф суддя Сергій Колієв постановив стягнути на користь позивача 465 560,62 грн втраченого через зменшення працездатності заробітку, а також 1 млн грн моральної компенсації.

Додамо, що це не перше подібне рішення, коли суди постановляють стягнути з Росії відшкодування на користь постраждалих від бойових дій українців.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (11)
  • Наталья Соловей

    Тільки в нас так можуть посміятися з людини.
  • Юрій Юркевич

    Я в шоке.
  • Олена Ксьон

    А ще від нашої держави теж має бути компенсація. Чи як?
  • Олена Ксьон

    🤣🤣🤣🤣Докотилися! Наші гуманітарку п... Ть. А ветеранам АТО де?

keyboard_arrow_up