Хто і скільки платить за Medics, який розробив хмельничанин. Аналізуємо медзаклади

Хто і скільки платить за Medics, який розробив хмельничанин. Аналізуємо медзаклади
  • Без цієї системи більшість хмельничан не запишеться до лікаря.
  • А медики не укладуть декларацію з пацієнтом і не знатимуть скільки їх прийде на прийом. 
  • Розповідаємо, в скільки обходиться Medics хмельницьким медзакладам.

Дізнатися графік роботи лікаря, почитати чи залишити відгук або записатися на прийом - все це хмельничани можуть робити за допомогою системи Medics. Цей інтернет-ресурс в місті запустили ще у 2014 році. Щоправда, тоді він працював у тестовому режимі. А от в інтенсивну роботу його залучили вже із початком медреформи, що охопила укладання декларацій із сімейними лікарями. Користуються Medics не лише пацієнти, а й медики. Для усіх система пропонує ряд послуг, детальніше про які ми розкажемо згодом. 

Medics розробив хмельничанин

Систему Medics використовують не лише в Хмельницькому, а й ще в п’ятьох містах. На Хмельниччині - в Кам’янці-Подільському та Шепетівці, Самбірі й Дрогобичі, що на Львівщині та в Івано-Франківську. Користуватися програмою можна як в ПК-версії, так і за допомогою мобільного додатку. Такий хмельничанам представили в березні цього року. Він доступний до завантаження для Аndroid та іOS. Детальніше можете дізнатися тут. 

Відео дня

Власником cистеми Medics, якою користується чимало містян, є хмельничанин Олександр Русін. Такі дані є в сервісі YouControl. Чоловік є розробником інтернет-ресурсу. Основний вид діяльності ТОВ “Medics IT” - веб-портали. 

Олександр Русін також пов'язаний з іншими компаніями, що як і Medics зареєстровані в Хмельницькому. Наприклад, ТОВ “Медікс Освіта”. Основне, чим воно займається - діяльність лікарняних закладів. А також гуртовою і роздрібною торгівлею фармацевтичними товарами, загальною медичною і стоматологічною практикою, а також іншою діяльністю у сфері охорони здоров’я. 

ТОВ “Медікс КУ” - ще одна компанія, до якої має відношення Олександр Русін. Основний вид її роботи - діяльність лікарняних закладів. Решта збігається із тими, що в ТОВ “Медікс Освіта”. 

У скільки медзакладам обходиться Medics

Систему почали використовувати в Хмельницькому ще у 2014 році. Начальник управління здоров’я міськради Борис Ткач каже, що тоді її запустили в тестовому режимі. А основне спрямування програми було націлене на створення електронного запису пацієнтів. Чиновник розповідає, що залучити саме цей інтернет-ресурс була місцева ініціатива. 

Повноцінно до роботи в місті система Medics увійшла з часом. Тепер її послугами користуються лікарі та пацієнти таких закладів:

Щоб приєднатися до Medics, лікувальний заклад має пройти чотири етапи. Кожен із них вимагає навчання персоналу та наявність певного обладнання. Підключення до системи має свою вартість. Ціна залежить напряму від кількості пацієнтів у медзакладі, що можна визначити за допомогою наявних заключених декларацій із лікарями первинної ланки. Та ціна за приєднання до інтернет-ресурсу - не єдине, за що потрібно платити користувачам. Ми проаналізували кожен медзаклад окремо і з’ясували, у скільки їм все обходиться. Для цього зробили огляд витрат за 2019, 2020 та 2021 роки. 

Здебільшого заклади несуть витрати через підтримку роботи Medics чи консультування медперсоналу. Для цього організовують тендери й шукають охочих взяти участь в ньому. Переможець виконує все необхідне, а лікарні оплачують їхні послуги. Всі дані стосовно таких закупівель є на платформі Prozorro.

За всі три роки найбільше витрачав міський центр первинної медико-санітарної допомоги №2. Лише за 6 місяців цього року заклад заплатив 589 тисяч гривень. Серед послуг, на які пішли гроші, наступні:

Вдвічі менше цьогоріч на систему витратила Хмельницька дитяча лікарня - 294,5 тисячі гривень. Гроші пішли на такі послуги:

Також у 2021 році міський перинатальний центр витратив на систему 190 тисяч гривень. У стільки обійшовся доступ до сервісів у вигляді ліцензій користувача. У трохи меншу суму Medics обійшовся цього року міському центру первинної медико-санітарної допомоги №1. Заклад витратив 183 тисячі гривень на підтримку працездатності та функціонування системи. 

Детальніше дані по кожному медзакладу дивіться в інфографіці.

Звідки беруть гроші 

Начальник управління охорони здоров’я міськради Борис Ткач розповів, що витрати на систему - це індивідуальна справа кожного медичного закладу. Мовляв, суму й послугу, яка потрібна, визначають керівники лікарень. 

Керівник центру первинної медико-санітарної допомоги №1 Валентина Гесаль каже, що Medics утримують за кошти Національної служби здоров’я України. Гроші надходять згідно з програмою медичних гарантій за пакетом послуг “Первинна медична допомога”. 

На сайті НСЗУ зазначена сума, на яку хмельницькі медзаклади уклали договори на квітень-грудень 2021 року. До неї входять різні послуги, такі як надання первинної медичної допомоги, стаціонарні послуги загального профілю, ведення вагітності та інші.

Що вміє Medics

Отож, утримання Medics фінансується коштом НСЗУ. Як ми вже зазначили вище, система пропонує ряд функцій для медиків і пацієнтів. Для останніх є можливість створити електронну медичну картку, записатися на прийом, залишати відгуки чи ставити оцінку про лікарів чи медзаклад. Також Medics надає можливості отримати повний доступ до персональних медичних даних за допомогою будь-якого портативного пристрою. Серед інших функцій інтернет-ресурсів - персональні нагадування, що допомагають не забути про час прийому в лікаря. 

Щоб почати роботу із сервісом, необхідно там зареєструватися. Тоді в пацієнта автоматично з’являється власне ID. В особистому кабінеті є 6 віконець - дешборд, медична картка, сім’я, записи на прийом, мої лікарі та налаштування. 

Дешборд - місце для вказування останніх показників здоров’я: вага, тиск, пульс, температура, цукор в крові та зріст. Медична картка містить 4 розділи. В першому - інформація про пацієнта, що називається “сигнальними позначками”. Там можна вказати свою групу крові, основний діагноз, алергологічний анамнез, непереносність лікарських препаратів та фізичні травми. 

У другому розділі можна занотовувати основні показники свого здоров’я. Словом, всі ті ж, що в дешборді. Третій розділ слугує для скарг пацієнта. Четвертий - щоб додавати свої довірені особи, яким можна відкривати доступ до інформації про стан пацієнта.

Третє вікно в особистому кабінеті називається “Сім’я”. Там можна створювати членів сім’ї й підопічних. Це дозволяє переглядати їхні медичні картки та керувати записами на прийом.

У кабінеті є інформація про всі попередні записи на прийом і про медиків, які раніше надавали допомогу. Все це у п’ятому вікні. 

“Налаштування” - останній елемент особистого кабінету. Там є вся інформація про пацієнта від імені до даних для входу в систему. 

Для лікарів Medics є платформою, що дозволяє виконувати значно більше функцій. Серед них:

Друзі, а ви користуєтеся системою Medics? Залишайте свої думки в коментарях. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (4)
  • Світлана Женжебір-Плахтій

    Дивуюсь,чому мы обурюємось?У кожному закладі є певні правила. Навіть ,,театр почигається з гардеробу''.І всі правила Ми виконуємо. Що не так з лікарнею?Так, потрібен запис, єлектронне направлення. Електронне направлення необхідно для того, щоб пацієнт отримав медичну послугу за Програмою мед. гарантій, а лікарня-оплату від НСЗУ .Електронні направлення формують коректну медичну статистику, на основі якої можна ефективно  планувати та використовувати бюджет охорони здоров'я на потреби пацієнта.                                    Бо речі, нещодавно була у Центрі надання допомоги клієнтам:черга, номерок, потім знов черга,  а  працівники /16.00/ один за одним ходили з чашками /то був перекус, я зрозуміла/, я сиділа тихо,як миша,чекала своєї черги. Навіть думки не було обурюватись.Нарешті дочекалась, задала свої питання, а потім мене працівник попередив  :до кінця робочого часу 5 хвилин, отже, ви маєте 5 хвилин. До чого це я написала?В кожній установі є правили.Подобаються вони нам чи ні, але ми мусимо їх виконувати.І в мене складається враження, що правила влаштовують всіх і будь-якій організаціях, а ,,все шишки сыпятся'' на мед.заклади.Чому така неповповга?Поки що лікарі є, але є великий шанс, що можемо залишитися без лікарів. Лікарі - не обслуговуючий персонал, а фахіаці ,які  надають медичні послуги.

    Неля Ткачик reply Світлана Женжебір-Плахтій

    Світлана Женжебір-Плахтій , тут напевно претензії не до лікарів, а до самої мед.системи. Ось наприклад, мені термінового потрібно був огляд офтальмолога, запис тільки через два дні. Чекати немає як, бо за два дні можна вже вилікуватися. Прийшла в поліклініку, лікар пішов на зустріч, прийняв. Але потребував електронне направлення. Я за електронним направленням потурбувала свого сімейного лікаря, який теж мав свій запис і прийом пацієнтів.
    Навіщо зробили ці електронні направлення до вузьких спеціалістів, навіщо я маю турбувати іншого лікаря щоб мені просто дали направлення.
    Краще б реєстратура самостійно видавала направлення, і лікар би спокійно займався своєю справою, не відволікався на іншу роботу.
  • Galyna Mereka

    До речі і що це за запи до ортопеда і лора записують за 1годину на два тижні наперед ,потім два тижні немає запису,знову відкривають один день прийому і так пішло по кругу,не всі люди мають час сидіти сутками в інтернеті, дістало 😬
  • Екатерина Стольникова

    Через Медікс неможливо записатися на прийом до дитячих спеціалістів- запису немає, ХОЧА по приїзду в поліклініку черг немає, пустий коридор, лікар вільний. Деякі лікарі приймають по направленню,а деякі нахабно відповідають: "Прийом по запису!!!" Побажання Головному лікарю Хмельницького здійснити перевірку, як працює система і чи не самі лікарі забивають собі робочі години в Медікс??!!!

keyboard_arrow_up