Хто привозить продукти у хмельницькі ДНЗ та чим годують дітей за 22 гривні

Хто привозить продукти у хмельницькі ДНЗ та чим годують дітей за 22 гривні
  • За рік вартість харчування в дитячих садочках Хмельницького зросла на 5 гривень.
  • Батьки кажуть, дають дітям достатньо і м’яса, і риби, і фруктів.
  • Чим годують у хмельницьких ДНЗ, дізнавалися журналісти vsim.ua.

З минулого року харчування у дитячих садочках Хмельницького стало дорожчим. Тепер, аби прогодувати дитину, потрібно коштує 22 гривні на день. Частину витрат бере на себе міський бюджет, вони сплачують по 8,80 гривень. Батьки ж змушені докладати ще 13,20 гривень щодня. У 2018 році на харчування дошкільнят з бюджету міста виділили 24,5 мільйони гривень. Журналісти vsim.ua дізналися, чим годують дітей у садочках та хто привозить продукти у ДНЗ.

Хто постачає продукти у ДНЗ

Кожен дитячий садочок сам обирає, як закуповувати продукти. Одні замовляють централізовано через Департамент освіти, інші ж перейшли на власну бухгалтерію і самі обирають постачальників. У Хмельницькому функціонує 14 фінансово самостійних закладів дошкільної освіти. Це ДНЗ: № 1, 5, 6, 20, 26, 28, 29, 33, 35, 45, 48, 50, 53, 56, НВО № 1 та НВК № 31.

У 2018 році продукти до ДНЗ Хмельницького буде завозити 12 фірм. Зазвичай, Департамент освіти співпрацює із перевіреними роками підприємцями, рідко залучають нових постачальників, та і підписують договір з ними лише на  рік. У разі затримки продуктів чи неякісного товару угоду розривають.

Відео дня

Від послуг двох постачальників цього року вирішили відмовитися. У ДНЗ № 5 розірвали договір з ФОП Онищук через завищені ціни. А ось договір на постачання харчових продуктів із ДНЗ № 53, ФОП Станецький розірвав з власної ініціативи.

Безпосередньо до самих дитячих садочків продукти надходять відповідно до терміну їх псування. Так, молочку та хліб завозять кожного дня.

- Кожного дня в раціоні дитини має бути молочна продукція. Молочка відноситься до категорії продуктів, які швидко псуються, тому ми постачаємо молочку щоденно, - пояснює інженер-технолог Департаменту освіти і науки Хмельницької міськради Тетяна Кушлак.

Риба надходить до садочків раз на тиждень, ковбаса та м’ясо - двічі. Овочі, фрукти та крупи також постачають раз на тиждень. А от на закупівлю картоплі проводять тендер та беруть її партією на всю зиму. Навесні запаси поновлюють.

Батьки на харчування не скаржаться

В соціальних мережах журналісти vsim.ua опитали батьків, аби дізнатися, чи задоволені харчуванням своїх дітей у садочках. Більшість залишили позитивні коментарі. Кажуть, що меню досить різноманітне, вистачає і м’яса, і риби, фрукти та овочі також дають систематично.

- Ми дуже задоволені харчуванням у садочку №26 “Кульбабка”. Діткам дають молочні каші, супчики, булочки, чай, компотики, ліниві вареники, картошку, салат, вінегрет. Я все не згадаю. А ось вартість харчування я не пам’ятаю, від 200 гривень десь на місяць, - каже Марина Коновалова.

- На сніданок частіше дають в’язкі каші з рибкою, паровими котлетами, тіфтельки або пюрешку. На обід: на перше -  різні супи, борщик. На друге: каші чи пюрешку, компот з булкою і маслом. На підвечірок: запіканка чи ватрушки, булочки з кавовим напоєм. На вечерю молочка. Ні разу не помічав, щоб в меню на один день якась страва повторювалася. Дають фрукти 2-3 рази на тиждень. Роблять різні салати чи овочі дають до другої страви.  

Лише декілька батьків поскаржились у коментарях на погане харчування. Нарікали переважно на брак м’яса, випічки та свіжих фруктів. Декому не сподобалося, що в меню багато в’язких каш.

- За садочок у місяць приблизно платимо 230-240 гривень, не подобається те, що в переважній більшості дають каші або розварені макарони, відсутнє м’ясо (часто ковбаса, риба - інколи), фруктів, хоча б яблук теж не має, точного переліку страв не назву, бо не запам’ятовую. Але сказати, що цілком задоволена не можу, - написала мама одного з вихованців ДНЗ №40 “Сонечко” Марина Тонкошкура.

Журналісти vsim.ua відвідали три дошкільні навчальні заклади, аби побачити, чим годують дітей на обід. Були у двох садочках в центрі міста та у Раковому.

“Враховуємо вікові особливості діток”

Садочок № 30 “Журавлик”

Адреса: вулиця Володимирська 40

Кількість дітей: 220

Бухгалтерія: централізована

В ДНЗ №30 журналісти vsim.ua завітали в середу. В цей день у садочку на сніданок давали кашу гречану, половинку вареного яйця, булочку з маслом, чай. На обід борщ зі сметаною, плов з м’ясом, компот з сухофруктів, хліб. На полуденок - булочку з ізюмом, кавовий напій. Вечеряли манною кашею, булочкою та чаєм.

Харчування в садочку чотириразове. Меню намагаються урізноманітнювати, але пояснюють, що вкладатися в 22 гривні на день важко. Кожного вечора кухар спільно з комірником та медичним працівником складають меню на наступний день.

- По понеділках у нас постійно є ковбаса. Вівторок у нас рибний день, середа-четвер - м’ясо. П’ятниця - курятина, - розповідає завідуюча дитячим садочком Валентина Собко. - Меню для ясельної групи у нас трішки відрізняється, бо там потрібно враховувати вікові особливості діток. Наприклад, горох ми замінюємо на картоплю. Меню складається на 10 днів, затверджується у Держпродспоживслужбі. Є орієнтоване меню на весняно-літній період і осінньо-зимовий, намагаємося дотримуватися того меню, але виходимо із того, які в наявності є продукти.

“Ретельно підбираємо постачальників”

Садочок № 20 “Білочка”

Адреса: вулиця Шевченка, 29

Кількість дітей: 429

Бухгалтерія: власна

У садочку № 20 діти снідали гречаною кашею з половинкою яйця, а також їли булочку з маслом і чаєм. На обід діти мали гороховий суп, голубці з м’ясом, тушковані в сметанному соусі, компот з яблуками, хліб. На полуденок давали пшоняну кашу, булочку з повидлом і чай. Вечеряли у садочку молочною кашею, батоном і чаєм.

ДНЗ № 20 має більш як десятилітній досвід роботи за власною бухгалтерією. Харчування діток планують згідно рекомендацій Держпродспоживслужби. А ось постачальників обирають самостійно. Говорять, що працюють лише з перевіреними роками організаціями, перебоїв у постачанні не було жодного разу. Участь у складанні меню приймає завідуюча, медична сестра з дієтичного харчування, шеф-кухар і комірник.

- Я прийшла до садочку в 2016 році, ми уже були на власній бухгалтерії. Ми ретельно обираємо постачальників. Відштовхуємося від декількох постачальників, враховуємо середню ціну, якість і відповідність усіх документів, а тоді вже заключаємо договір. Нам так зручніше. Якщо, наприклад, там підгнили якісь овочі, вони без проблем приїжджають і все то нам міняють. Харчування плануємо відповідно інструкції. Є у нас перспективне меню, яке затверджуємо на весняно-літній період і осінньо-зимовий, - пояснює завідуюча садочком Інна Грона.

“Досить часто робимо салати з капусти, з помідорів”

Садочок № 34 “Тополька”

Адреса: вулиця Героїв АТО, 15/1

Кількість дітей: 271

Бухгалтерія: централізована

На сніданок у садочку № 34 діткам давали запіканку з яйця, кабачкову ікру, булку з маслом, чай. Обідала малеча борщем, рисом відварним, котлетою, компотом, хлібом. На полуденок мали кавовий напій і булку. Вечеряли пшеничною молочною кашею і чаєм.

В ДНЗ № 34 - централізована бухгалтерія. Продукти привозять на замовлення закладу. Керівництво пояснює, що останнім часом дитячий раціон став більш різноманітним. Постачають у великій кількості фрукти та овочі. Нещодавно почали замовляти йогурти. Випічка у садочку своя, роблять і рогалики, і ватрушки, і запіканки.

- Ми робимо замовлення, там вказуємо, що ми хочемо бачити: чи то м’ясо, чи рибка, чи ковбаска, - розповідає Ірина Сас, завідуюча садочком. - Нам це все вчасно поставляють. Харчування непогане, я працюю третій рік, то якщо порівняти навіть те, коли я тільки прийшла і зараз, то різниця видна. Наше керівництво дбає про те, щоб були соки, більше фруктів, овочів, і, дійсно, по факту ми це маємо. Ми досить часто робимо салати з капусти, з помідорів. Зараз уже сезон, то є постійно квашене, робимо вінегрети. В понеділок - постійно є ковбаска, вівторок - рибка, в середу і четвер - м’ясо: або яловичина або свинина, в залежності від того, що є на поставці. В п’ятницю - куряче м’ясо.  Дітки особливо полюбляють вареники, м’ясні страви.

“Кожного дня в раціоні має бути молочка і кілька білкових продуктів”

Юлія Лисиця, дитячий гастроентеролог Хмельницької обласної дитячої лікарні

- Дитяче харчування має бути збалансованим. Важливо, щоб дитина отримувала достатню кількість білків, а як ми знаємо білки - це м’ясо, сир, яйця, риба, молочні продукти. Зрозуміло, що кожного дня дитина не може отримувати в садочку м’ясо, це будуть великі затрати. В такому випадку слід планувати меню так, щоб хоча б кілька білкових продуктів було у меню. Кожного дня в раціоні дитини має бути молочка: це можуть бути молочні каші чи киселі. Але, тут потрібно враховувати ще особливості кожної дитини. Зараз багато дітей не переносять лактозу. Тому мама має взяти у лікарні відповідну довідку, і для її дитини плануватимуть окреме меню. Це саме стосується і дітей-діабетиків. Запорука дитячого здоров’я - фрукти, вони мають бути присутніми в меню постійно, а от солодощами не слід зловживати, їх краще замінити на сирні запіканки чи суфле. Джерелом вуглеводів є крупи. До речі, вони дуже корисні для шлунку, особливо: вівсянка, гречка, рис. Також для правильної роботи шлунку необхідно вживати кисломолочні продукти: кефір, ряжанку. Що стосується діток ясельної групи, то потроху слід вводити в їх раціон те, що їдять старші. Для таких діток дуже корисні тушковані овочі, перевагу слід віддавати супам-пюре. Можна потроху давати вінегрет та рагу. Якщо дитина відмовляється від якоїсь страви, не слід її силувати, переїдати діткам у такому віці не менш шкідливо.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (9)
  • владислав гончар

    «Лисма» — торговая марка чая российской компании «Май». Производство находится в городе Фрязино Московской области.

    Сіма reply владислав гончар

    І що? Цей чай чимось гірший за чай із США?

    Vitaliy reply Сіма

    Самий дешевий поганий чай

    Сіма reply Vitaliy

    Коментатор про це не писав. Він про виробника написав. Я переконаний що аналогичної якості чай із США чи Європи мінімум удвічі дорожчий, якщо не в 10 разів

    Vitaliy reply Сіма

    чай росте в Індії, Китаї, на Цейлоні - звідси і назва - цейлонський. Сюди його мішками возять, а тут фасують

    Сіма reply Vitaliy

    Що ти мелеш? Ти неадекватний. До чого тут місце вирощування, якщо йдеться про виробника?

    Vitaliy reply Сіма

    Сіма, ти безсмертний?
  • владислав гончар

  • владислав гончар

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:02 На Хмельниччині запрацював регіональний офіс “Зроблено в Україні”: мета проєкту 20:26 Команда хмельницьких архітекторів перемогла у конкурсі на меморіал Героїв у Львові (ФОТО) 19:23 У Хмельницькому будинок культури незаконно перебував у приватній власності, – прокуратура 18:37 На Хмельниччині засудили 18-річну дівчину, яка займалася шахрайством в інтернеті Від читача 11:45 Підприємствам теплопостачання продовжили режим ПСО 18:06 На Хмельниччині будують 4 індустріальні парки: для чого це потрібно 17:33 У Хмельницькому попрощалися із захисником Олександром Перцем 17:01 Заморозки та вітер: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 16:34 Хмельничанка Дар’я створює для загиблих вічні букети. Найбільший зробила для полеглого чоловіка photo_camera 16:02 На Хмельниччині ексдиректор відшкодує 330 тисяч за незаконне звільнення працівників 15:19 Аварія з чотирма травмованими: на Шепетівщині судитимуть винуватця 14:51 Безкоштовні квартири від міськради. Звідки беруться та хто отримує 14:05 На Хмельниччині голову ВЛК спіймали на хабарі 13:12 Майже 120 тисяч гривень віддали аферистам мешканці Хмельниччини 12:24 На Хмельниччині чоловік наловив риби на 150 тисяч: в поліції відкрили провадження photo_camera 11:46 Сім’ям загиблих воїнів з Хмельницького району вручили нагороди: імена Героїв photo_camera 10:45 На авто хмельничанина впало дерево. Він відсудив в комунальників майже 80 тисяч 09:35 На Хмельниччині прощаються із військовим і начальником ТЦК Павлом Джигуном
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up