З минулого року харчування у дитячих садочках Хмельницького стало дорожчим. Тепер, аби прогодувати дитину, потрібно коштує 22 гривні на день. Частину витрат бере на себе міський бюджет, вони сплачують по 8,80 гривень. Батьки ж змушені докладати ще 13,20 гривень щодня. У 2018 році на харчування дошкільнят з бюджету міста виділили 24,5 мільйони гривень. Журналісти vsim.ua дізналися, чим годують дітей у садочках та хто привозить продукти у ДНЗ.
Кожен дитячий садочок сам обирає, як закуповувати продукти. Одні замовляють централізовано через Департамент освіти, інші ж перейшли на власну бухгалтерію і самі обирають постачальників. У Хмельницькому функціонує 14 фінансово самостійних закладів дошкільної освіти. Це ДНЗ: № 1, 5, 6, 20, 26, 28, 29, 33, 35, 45, 48, 50, 53, 56, НВО № 1 та НВК № 31.
У 2018 році продукти до ДНЗ Хмельницького буде завозити 12 фірм. Зазвичай, Департамент освіти співпрацює із перевіреними роками підприємцями, рідко залучають нових постачальників, та і підписують договір з ними лише на рік. У разі затримки продуктів чи неякісного товару угоду розривають.
Від послуг двох постачальників цього року вирішили відмовитися. У ДНЗ № 5 розірвали договір з ФОП Онищук через завищені ціни. А ось договір на постачання харчових продуктів із ДНЗ № 53, ФОП Станецький розірвав з власної ініціативи.
Безпосередньо до самих дитячих садочків продукти надходять відповідно до терміну їх псування. Так, молочку та хліб завозять кожного дня.
- Кожного дня в раціоні дитини має бути молочна продукція. Молочка відноситься до категорії продуктів, які швидко псуються, тому ми постачаємо молочку щоденно, - пояснює інженер-технолог Департаменту освіти і науки Хмельницької міськради Тетяна Кушлак.
Риба надходить до садочків раз на тиждень, ковбаса та м’ясо - двічі. Овочі, фрукти та крупи також постачають раз на тиждень. А от на закупівлю картоплі проводять тендер та беруть її партією на всю зиму. Навесні запаси поновлюють.
В соціальних мережах журналісти vsim.ua опитали батьків, аби дізнатися, чи задоволені харчуванням своїх дітей у садочках. Більшість залишили позитивні коментарі. Кажуть, що меню досить різноманітне, вистачає і м’яса, і риби, фрукти та овочі також дають систематично.
- Ми дуже задоволені харчуванням у садочку №26 “Кульбабка”. Діткам дають молочні каші, супчики, булочки, чай, компотики, ліниві вареники, картошку, салат, вінегрет. Я все не згадаю. А ось вартість харчування я не пам’ятаю, від 200 гривень десь на місяць, - каже Марина Коновалова.
- На сніданок частіше дають в’язкі каші з рибкою, паровими котлетами, тіфтельки або пюрешку. На обід: на перше - різні супи, борщик. На друге: каші чи пюрешку, компот з булкою і маслом. На підвечірок: запіканка чи ватрушки, булочки з кавовим напоєм. На вечерю молочка. Ні разу не помічав, щоб в меню на один день якась страва повторювалася. Дають фрукти 2-3 рази на тиждень. Роблять різні салати чи овочі дають до другої страви.
Лише декілька батьків поскаржились у коментарях на погане харчування. Нарікали переважно на брак м’яса, випічки та свіжих фруктів. Декому не сподобалося, що в меню багато в’язких каш.
- За садочок у місяць приблизно платимо 230-240 гривень, не подобається те, що в переважній більшості дають каші або розварені макарони, відсутнє м’ясо (часто ковбаса, риба - інколи), фруктів, хоча б яблук теж не має, точного переліку страв не назву, бо не запам’ятовую. Але сказати, що цілком задоволена не можу, - написала мама одного з вихованців ДНЗ №40 “Сонечко” Марина Тонкошкура.
Журналісти vsim.ua відвідали три дошкільні навчальні заклади, аби побачити, чим годують дітей на обід. Були у двох садочках в центрі міста та у Раковому.
Садочок № 30 “Журавлик”
Адреса: вулиця Володимирська 40
Кількість дітей: 220
Бухгалтерія: централізована
В ДНЗ №30 журналісти vsim.ua завітали в середу. В цей день у садочку на сніданок давали кашу гречану, половинку вареного яйця, булочку з маслом, чай. На обід борщ зі сметаною, плов з м’ясом, компот з сухофруктів, хліб. На полуденок - булочку з ізюмом, кавовий напій. Вечеряли манною кашею, булочкою та чаєм.
Харчування в садочку чотириразове. Меню намагаються урізноманітнювати, але пояснюють, що вкладатися в 22 гривні на день важко. Кожного вечора кухар спільно з комірником та медичним працівником складають меню на наступний день.
- По понеділках у нас постійно є ковбаса. Вівторок у нас рибний день, середа-четвер - м’ясо. П’ятниця - курятина, - розповідає завідуюча дитячим садочком Валентина Собко. - Меню для ясельної групи у нас трішки відрізняється, бо там потрібно враховувати вікові особливості діток. Наприклад, горох ми замінюємо на картоплю. Меню складається на 10 днів, затверджується у Держпродспоживслужбі. Є орієнтоване меню на весняно-літній період і осінньо-зимовий, намагаємося дотримуватися того меню, але виходимо із того, які в наявності є продукти.
Садочок № 20 “Білочка”
Адреса: вулиця Шевченка, 29
Кількість дітей: 429
Бухгалтерія: власна
У садочку № 20 діти снідали гречаною кашею з половинкою яйця, а також їли булочку з маслом і чаєм. На обід діти мали гороховий суп, голубці з м’ясом, тушковані в сметанному соусі, компот з яблуками, хліб. На полуденок давали пшоняну кашу, булочку з повидлом і чай. Вечеряли у садочку молочною кашею, батоном і чаєм.
ДНЗ № 20 має більш як десятилітній досвід роботи за власною бухгалтерією. Харчування діток планують згідно рекомендацій Держпродспоживслужби. А ось постачальників обирають самостійно. Говорять, що працюють лише з перевіреними роками організаціями, перебоїв у постачанні не було жодного разу. Участь у складанні меню приймає завідуюча, медична сестра з дієтичного харчування, шеф-кухар і комірник.
- Я прийшла до садочку в 2016 році, ми уже були на власній бухгалтерії. Ми ретельно обираємо постачальників. Відштовхуємося від декількох постачальників, враховуємо середню ціну, якість і відповідність усіх документів, а тоді вже заключаємо договір. Нам так зручніше. Якщо, наприклад, там підгнили якісь овочі, вони без проблем приїжджають і все то нам міняють. Харчування плануємо відповідно інструкції. Є у нас перспективне меню, яке затверджуємо на весняно-літній період і осінньо-зимовий, - пояснює завідуюча садочком Інна Грона.
Садочок № 34 “Тополька”
Адреса: вулиця Героїв АТО, 15/1
Кількість дітей: 271
Бухгалтерія: централізована
На сніданок у садочку № 34 діткам давали запіканку з яйця, кабачкову ікру, булку з маслом, чай. Обідала малеча борщем, рисом відварним, котлетою, компотом, хлібом. На полуденок мали кавовий напій і булку. Вечеряли пшеничною молочною кашею і чаєм.
В ДНЗ № 34 - централізована бухгалтерія. Продукти привозять на замовлення закладу. Керівництво пояснює, що останнім часом дитячий раціон став більш різноманітним. Постачають у великій кількості фрукти та овочі. Нещодавно почали замовляти йогурти. Випічка у садочку своя, роблять і рогалики, і ватрушки, і запіканки.
- Ми робимо замовлення, там вказуємо, що ми хочемо бачити: чи то м’ясо, чи рибка, чи ковбаска, - розповідає Ірина Сас, завідуюча садочком. - Нам це все вчасно поставляють. Харчування непогане, я працюю третій рік, то якщо порівняти навіть те, коли я тільки прийшла і зараз, то різниця видна. Наше керівництво дбає про те, щоб були соки, більше фруктів, овочів, і, дійсно, по факту ми це маємо. Ми досить часто робимо салати з капусти, з помідорів. Зараз уже сезон, то є постійно квашене, робимо вінегрети. В понеділок - постійно є ковбаска, вівторок - рибка, в середу і четвер - м’ясо: або яловичина або свинина, в залежності від того, що є на поставці. В п’ятницю - куряче м’ясо. Дітки особливо полюбляють вареники, м’ясні страви.
- Дитяче харчування має бути збалансованим. Важливо, щоб дитина отримувала достатню кількість білків, а як ми знаємо білки - це м’ясо, сир, яйця, риба, молочні продукти. Зрозуміло, що кожного дня дитина не може отримувати в садочку м’ясо, це будуть великі затрати. В такому випадку слід планувати меню так, щоб хоча б кілька білкових продуктів було у меню. Кожного дня в раціоні дитини має бути молочка: це можуть бути молочні каші чи киселі. Але, тут потрібно враховувати ще особливості кожної дитини. Зараз багато дітей не переносять лактозу. Тому мама має взяти у лікарні відповідну довідку, і для її дитини плануватимуть окреме меню. Це саме стосується і дітей-діабетиків. Запорука дитячого здоров’я - фрукти, вони мають бути присутніми в меню постійно, а от солодощами не слід зловживати, їх краще замінити на сирні запіканки чи суфле. Джерелом вуглеводів є крупи. До речі, вони дуже корисні для шлунку, особливо: вівсянка, гречка, рис. Також для правильної роботи шлунку необхідно вживати кисломолочні продукти: кефір, ряжанку. Що стосується діток ясельної групи, то потроху слід вводити в їх раціон те, що їдять старші. Для таких діток дуже корисні тушковані овочі, перевагу слід віддавати супам-пюре. Можна потроху давати вінегрет та рагу. Якщо дитина відмовляється від якоїсь страви, не слід її силувати, переїдати діткам у такому віці не менш шкідливо.
Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.