У нових умовах розгортає виробництво ТОВ «Кам’янець-Подільський м’ясокомбінат». Після банкрутства його попередника, відкритого акціонерного товариства, тут вдалося задіяти забійний та м’ясо-жировий цехи. Але на чолі з Віктором Ганайлюком уже бачить перспективу відновлення роботи м’ясоконсервного та ковбасного цехів
Простоював комбінат лише рік, але на його відновлення, за словами Віктора Ганайлюка, залучено чималі інвестиції. У 2006 році паралельно з ремонтом почалося виробництво: м’яса на кості вироблено 908 тонн, а в поточному році – уже понад 3,5 тисячі тонн, блочного м’яса відповідно 167 тонн і 783 тонни. Товарообіг за минулий рік становив 27 мільйонів гривень, при чому підприємство мало збитки, а за поточний – 88 мільйонів, і керівництво сподівається на прибутки. Саме від прибутковості роботи залежатиме відновлення виробництва консервів та ковбас.
- Поряд із відродженням роботи цехів у планах комбінату створення мережі торговельних закладів, принаймні два – три фірмові магазини у Кам’янці-Подільському та по одному магазину у районах області, - розповів директор Віктор Ганайлюк. – Але проблемами залишаються кадри, сировина, ринок збуту.
Проблеми поки не вирішує і збут продукції у Російську Федерацію. Власне, відновлення роботи комбінату з самого початку орієнтувалося на експортні стандарти. Наприкінці 2006 року підприємство перевірили експерти «Россільгоспнагляду», які залишилися задоволеними станом підприємства, роботою лікарів ветеринарної медицини, дезінфекційної дільниці і якістю продукції. Як наслідок – отриманий у липні цього року дозвіл на експорт м’яса до Росії, куди й відправляється близько 35 відсотків продукції. Українськими ж споживачами продукції комбінату є м’ясопереробні підприємства, котрі не мають потужностей для забою тварин.
- Експерти ставили вимоги відповідності стандартам, що діяли за СРСР, - сказав головний лікар ветеринарної медицини міста Кам’янця-Подільського Валерій Кулик. - Вони попросили продемонструвати процес, цікавлячись насамперед санітарним благополуччям території, звідки походить сировина, процесом проходження санітарно-ветеринарної експертизи і лабораторним дослідженням м’яса, умовами його заморожування. Варто сказати, що Росія має де купити м’ясо. Але вона хоче купити генетично чисте, генетично немодифіковане м’ясо. Це саме таке м’ясо, яке зараз заготовляє комбінат у Прикарпатті, на Закарпатті, на Тернопільщині.
Понад 90 відсотків заготовлюваної худоби вирощується у приватних господарствах селян. І прогнозувати виробництво без стабільного поголів’я сільськогосподарських підприємств непросто. Хоча тут є і переваги: худоба від селян стає екологічно чистою продукцією. І після відновлення заготівель, як запевнив офіційний ветлікар підприємства Михайло Тесляк, на підприємство не потрапило жодної тварини з лейкозом чи туберкульозом, котрі траплялися у стадах колективних підприємств.
Особливість заготівельної зони спричиняє значні затрати на транспорт. «Адже сімдесят відсотків худоби доставляється на кобінат власним транспортом, - зазначив Віктор Володимирович Ганайлюк. - У середньому приймається худоба по вісім гривень за кілограм живої ваги, корови – по 7,3 гривні. Відпускна ж ціна м’яса – у середньому п’ятнадцять гривень за кілограм.» Задля рентабельності та здешевлення продукції керівництво Кам’янець-Подільського м’ясокомбінату запроваджує інвестиційні проекти з енергозбереження, економію енергоносіїв через економне обладнання, заощадження при сплаті за електроенергію через її використання поза годинами пікових навантажень.
Довідка: Кам’янець-Подільський м’ясокомбінат вперше запрацював під новий, 1972-й рік. Спочатку тут працював м’ясо-жировий корпус потужністю до 50 тонн на добу. У 1972 – 1973 роках запущено ковбасний цех потужністю 16 тонн виробів на добу і консервний цех потужністю 20 тонн умовних банок на добу. Продукція відзначалася призами міжнародних спеціалізованих виставок. Худоба на забій заготовлялася переважно у сільськогосподарських підприємствах південної половини області.
Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.