Кому не можна пити березовий сік та як каратимуть за його збір на Хмельниччині

Кому не можна пити березовий сік та як каратимуть за його збір на Хмельниччині
Світлини - ілюстративні, з відкритих джерел
  • Дізнавайтеся, хто може збирати березовий сік, коли та як правильно це робити, де отримати спецдозвіл та кому заборонено пити напій.

Стартував сезон збирання березового соку. Та збирати його можна тільки на власному подвір’ї чи присадибних ділянках. Робити це у лісах, парках чи скверах, зелених зонах, лісосмугах, посадках, на території залізниці – заборонено.

Як каратимуть порушників

Порушникам заборони, наголошують лісівники, загрожує штраф від 340 грн. до 1700 грн. Якщо ж дерево пошкодите, то доведеться ще й відшкодовувати збитки, завдані державі. Сума залежить від кількості зроблених отворів і рівня шкоди. Сягнути вона може й кількох тисяч гривень.

Хто має право збирати березовий сік

Відео дня

Право заготівлі соку мають постійні користувачі лісових угідь (лісгоспи), а також підприємці, які отримують для цього «лісовий квиток». Цей спеціальний документ, пояснюють у «Подільському лісовому офісі», дає право для добування соку у чітко відведених місцях та з дотриманням встановлених правил заготівлі.

Виписує його лісогосподарське підприємство, на території якого здійснюють заготівлю другорядних лісових ресурсів, після сплати заготівельником нормативного збору до місцевого бюджету. Сума залежить від того, яку кількість літрів планується заготовити.

Але й «лісовий квиток» ще не все. Заготовляючи березовий сік, необхідно дотримуватися зазначеного ліміту, а також зважати на вік дерева, його розмір та стан. На тих, хто порушить заборону, також чекає штраф.

Як утворюється березовий сік

У весняні місяці, коли на березі з’являються бруньки, з стовбура дерева, під впливом кореневого тиску, якщо надломити чи надрізати кору, виділяється прозора, солодкувата на смак рідина.

Ще влітку, завдяки фотосинтезу, з вуглекислого газу і води утворювалася глюкоза (цукор). Дерево запасає глюкозу з надлишком, перетворюючи її у крохмаль та ховаючи у коренях, зазначає «Фокус».

Взимку дерево спить, а отже споживає мінімум глюкози. А вже навесні, процес розпускання бруньок і росту листя вимагає дуже багато поживних речовин. Тому дерево використовує тогорічні запаси і крохмаль, що лежить у коренях, розкладається на цукор та разом з водою піднімається вверх, до гілля на якому має рости листя.

Коли збирати березовий сік

Сокорух починається навесні з першими відлигами і продовжується до розпускання бруньок. Найкращий період для цього – з 1 до 20 квітня. Збирати напій необхідно протягом світлового дня, доки у березах активно циркулює ця поживна рідина.

Як правильно збирати сік

Існує кілька правил збору березового соку. 

  • Оберіть підходящу березу: це має бути доросле дерево, для зручності бажано трохи нахилене. Березовий сік збирають з дерев, яким понад 30 років (діаметр стовбура перевищує 30 см). Чим старіше дерево, тим краще воно для збирання соку та й для дерева це не так небезпечно.
  • Відміряйте 1,5 метра від землі (на цій висоті сік найсмачніший) та зробіть отвір спеціальним свердлом або ножем, напрямком знизу вгору, так щоби березовий сік вільно стікав униз. У жодному разі не можна користуватися сокирою.
  •  Чимало  людей для збору соку використовують трубочки від медичної крапельниці діаметром 5-7 мм. Для цього на одній її стороні роблять косий зріз і вставляють в отвір у стовбурі берези, а другий кінець поміщають в банку, куди капає сік. 
  • Отвори краще робити з північного боку дерева. Глибина отвору може бути  2-3 сантиметри, залежно від товщини кори.
  • Більше одного отвору не слід робити.
  • Збирати сік слід із дерев, що ростуть в екологічно благополучній зоні. Якщо берези стоять уздовж доріг з інтенсивним рухом, поруч із полями, які обробляються гербіцидами і пестицидами, біля смітників або на звалищах, у заражених регіонах, то сік може містити важкі метали та інші небезпечні речовини для здоров'я людини.
  • Збирати сік потрібно в скляну банку з широким горлом або у відро, головне, щоб воно не було пластиковим – пластик додає березовому соку зайвого присмаку. 3-літрова банка під 30-річною березою заповнюється приблизно за 6 годин. До речі, більш інтенсивно «плачуть» берези, які ростуть на теплих і світлих ділянках.
  • Після збору соку отвір необхідно обов'язково закрити мохом, смолою берези, пластиліном або забити короткою сухою гілочкою, яку попередньо необхідно змастити садовим варом для запобігання зараженню та загибелі дерева.
  • За 1 день з однієї берези можна зібрати не більше 3 л березового соку. Якщо не дотримуватись цієї норми та зібрати 4-5 л і більше, це може призвести до швидкого виснаження дерева і навіть до його загибелі. З одного дерева можна збирати сік не більше 10 років поспіль.
  • Збирати березовий сік для своїх потреб на своїй присадибній ділянці можна без будь-яких дозволів, дотримуючись простої умови – не псувати молоді берези (діаметром до 20 см). Слід враховувати, що в жодному разі не можна користуватися сокирою.

Цілющі властивості березового соку

Березовий сік володіє очищувальними, протизапальними, протиінфекційними, антиалергенними, сечогінними і регенерувальними властивостями.

Його рекомендують пити при

  • серцево-судинних захворюваннях,
  • бронхолегеневих запальних процесах,
  • виразковій хворобі,
  • проблемах із нирками і печінкою,
  • радикуліті,
  • подагрі,
  • артриті,
  • ревматизмі,
  • авітамінозі,
  • хронічній втомі,
  • зниженому гемоглобіні.

Під час вагітності він показаний при токсикозі, допомагаючи жінкам впоратися з цією проблемою, а також прибирає набряклість, характерну для третього триместру. Під час годування грудьми напій підвищує лактацію.

На цьому корисні властивості березового соку не вичерпуються. Через низьку калорійність (24 ккал на літр) він відмінно зарекомендував себе для дієти, допомагаючи ефективно боротися із зайвою вагою та очищати організм від шлаків.

Використовується сік із берези і в косметиці. Він освіжає та покращує стан шкіри і волосся, загоює рани і згладжує рубці, зменшує пігментацію. Він також допомагає в боротьбі з екземою, фурункульозом, дерматитами.

За деякими даними, березовий сік позитивно впливає на потенцію у чоловіків.

Кому протипоказаний березовий сік

Березовий сік протипоказаний тим, у кого спостерігається індивідуальна непереносимість напою. Для цього спочатку потрібно зробити кілька ковтків і поспостерігати за реакцією організму. Якщо вона проявляється, краще від нього відмовитися.

Люди, які страждають на сечокам'яну хворобу, повинні знати, що березовий сік при надмірному вживанні може спровокувати у них активність сольових утворень і викликати болі.

Також його не рекомендують пити тим, у кого є алергічна реакція на пилок берези.

Як правильно пити березовий сік

Березовий сік зазвичай вживають замість компоту, але з медичної точки зору пити його краще за все по 1 склянці приблизно 3-4 разів на день за півгодини до їжі.

Для літніх людей і маленьких дітей досить 0,5 склянки в день.

Якщо є кашель або застуда, березовий сік слід підігріти, можна розбавити молоком.

Як зберігати березовий сік

Свіжозібраний березовий сік можна зберігати в холодильнику або льоху не більше 2-х діб. Його також можна законсервувати або приготувати з нього квас, вино, лимонад.

Консервувати слід за температури 80 і більше градусів, додаючи в нього часточку лимона або апельсина, а також цукор. Варто пам'ятати, що при цьому частина корисних властивостей втрачається, але далеко не всі.

Березовий сік дуже популярний під час приготування квасу. Для цього в свіжий сік додають смажені зерна ячменю, трохи цукру для бродіння (2 чайні ложки на літр), сухофрукти, лимонні або апельсинові шкірки. Потім ємність щільно закривають і залишають в темному приміщенні. Через кілька діб квас готовий.

До слова, якщо хочете посмакувати березовим соком, лісівники уже заготовили його для вас.

Екологічно-чистий продукт можна придбати в Подільському лісовому інтернет-магазині https://kmlisshop.org.ua/

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (19)
  • Igor Isaew

    Скрізь порядок....🤦‍♂️ Залишилось з Березами розібратись🤣

    Валентин Петрук reply Igor Isaew

    Igor  Isaew даже не зберезами, а з їх соком 🤣
  • Людмыла Михайлова

    Це вже такий брет що капець,
  • Viktor Bezverkhnii

    Ви, що там взагалі з розуму по сходили, брали люди сік віками, а тепер це ваша власність? З якого дива? Ви, що ті берези садили? Ліси це державна власність, а лісогосподарства вирішили, що це іх приватна власність...
  • Віктор Тарасюк

    Ойой як взялися за дерева за ліс оце я вже бачу як тра суться ті хто вагонами фурами ріжуть ліс та щей який карпати

keyboard_arrow_up