Чому не можна їсти черемшу та як штрафуватимуть за її продаж

Чому не можна їсти черемшу та як штрафуватимуть за її продаж
Фото ілюстративне
  • Черемша внесена до Червоної книги України. 

  • Тож правоохоронці можуть оштрафувати навіть за продаж тих рослин, які вирощені на власних грядках. 

  • Дізнавайтесь які штрафи передбачені для порушників. 

На ринках уже почали продавати перші пучки черемші. Таку картину можна було сьогодні спостерігати на ринку "Ранковий" по Кам'янецькій. Однак, ця рослина знаходиться на межі зникнення. Тож зривати і продавати її заборонено, навіть якщо виростили черемшу на власній грядці. .

Продавцям черемші загрожують чималі штрафи. Які саме розповів начальник відділу державного екологічного нагляду природно-заповідного фонду лісів та рослинного світу Держекоінспекції у Львівській області Богдан Катюбін

За його словами, продавців штрафуватимуть на суму від 1 700 до 3 650 гривень незалежно від того продають вони лісову зелень чи вирощену на власних грядках. 

Відео дня

— Оскільки черемша – рослина червонокнижна, то за її продаж загрожує штраф від 1 700 до 3 650 гривень. Якщо людину затримали в лісі, коли вона зривала черемшу, тоді штраф становитиме від 510 до 850 гривень. Але додатково ще по 62 гривні за кожну цибулину за відшкодування збитків, – каже Богдан Катюбін. 

Аби зберегти цю рослину екологи, лісники та поліцейські щороку проводять спеціальні рейди. До того ж чимало людей на ринках продають не лісову, а саме домашню черемшу. Вона, зазвичай, світлішого кольору і має не такий насичений часниковий запах. Та й таку рослину не можна продавати. 

— Люди почали вирощувати на городах, так само як підсніжники і шафран. Але у законі немає винятків: де б ти її не виростив, продавати не можна. Росте на городі – нехай росте, а зривати і продавати не можна. Штраф буде такий самий, як за лісову, – додає Богдан Катюбін.  

Нагадаємо, в Хмельницькій області операція “Первоцвіт-2023” стартувала на початку лютого. На сьогоднішній день до Червоної книги України занесені всі види сон-трави, тюльпан дібровний, шафран сітчастий, первоцвіт дрібний, проліска сибірська, горицвіт весняний та інші. Ці квіти в жодному разі не можна рвати, нищити та продавати. 

Штрафи за незаконну торгівлю первоцвітами

Торгувати рослинами, занесеними до Червоної книги, заборонено. Це карається кількома статтями Кодексу України про адміністративні правопорушення. 

Зокрема: стаття 88-1 (порушення порядку придбання чи збуту об’єктів тваринного або рослинного світу) передбачає накладення штрафу від 510 до 1 700 гривень. 

Згідно частини 2 цієї ж статті ті самі дії, але у межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, або ж до рослин, які охороняються відповідно до міжнародних договорів України – тягнуть за собою накладення штрафу від 1 700 до 3 655 гривень із конфіскацією рослин.

Крім того, за кожну зірвану рослину з Червоної книги України передбачена відповідна компенсація за її знищення. Наприклад: 

— З минулого року, з початком повномасштабного військового вторгнення російської федерації, на природу України лягло додаткове навантаження. Через обстріли, пожежі, створення ліній оборони нищяться цілі екосистеми, на відновлення яких знадобляться десятиліття, а деякі — втрачені назавжди. Тож будьте свідомими і не робіть свій "внесок" в знищення краси і тендітності неповторної української природи, — додають екологи. 

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (145)
  • Владимир Кущенко

    ....все для людей,все для народа...
  • Оксана Гречко

    Оце, бля, порушення державного масштабу - черемша, підсніжники бач зникають,  Карпати вже лисі, викосили ліси по всій країні, а вони черемшу рятують. Сльозам тісно. Економлять на сірниках, а втрачають на цигарках.
  • Pavel Kondrashov

    Не бачу сенсу обговороти цю проблему. Але у законі немає винятків: де б ти її не виростив, продавати не можна. А нашу ВР таки закони не цікавлять
  • Boiko Boiko

    Рая менти це пси погані.

    007 reply Boiko Boiko

    Згоден з Вами на 200% що менти погані , але щодо псів то це дуже  розумні тварини.

keyboard_arrow_up