В повсякденному і святковому меню страви зі свинини завжди є популярними.
На ринках та в магазинах можна знайти м’ясо та інші продукти на будь-який смак та ціну.
Журналісти vsim.ua пішли на ринки і дізнавалися, що і за скільки можна придбати.
М’ясо свині вже давно стало незамінним в раціоні українця. Нескладно знайти людину, яка б не любила сала або смаженої свинини. Однак, перш ніж насолодитися м’ясом, його, звісно, потрібно ще придбати. А де? На ринку або у супермаркеті. Головне, аби не кусалася ціна. Адже у м’ясі головне не лише якість, а й вартість.
Наші журналісти завітали до ринків міста, аби дізнатися, скільки зараз коштує свинина. Для огляду ми обрали різні частини туші.
Ринок “Ранковий” |
Центральний ринок |
|
Сало |
15-75 гривень |
45-120 гривень |
Лопатка |
85 гривень |
110 гривень |
Грудинка |
80 гривень |
90 гривень |
Корейка |
90 гривень |
130 гривень |
Ніжка |
45-50 гривень |
50-60 гривень |
За інформацією Міністерства економічного розвитку і торгівлі, з початку року сало в Україні подорожчало на 1%, свинина подешевшала на 2,6%. Один кілограм сала коштує в середньому 132,2 грн, 1 кг свинини - 101,1 грн.
Інші дані надає аналітичний відділ асоціації “Свинарі України” (АСУ). Там зазначають, що падіння цін пов’язують зі зниженням закупівельних цін на свинину в середньому на 3,5%. До кінця січня падіння цін становило уже 11%.
Такі темпи падіння цін істотно перевищують швидкість сезонного "зміщення" на ринку живця минулого року. Цього року діапазон цін на живця в січні був нижче: з 44 грн/кг на початку року середні котирування опустилися нижче за психологічну позначку в 40 грн/кг. Роздрібні ціни на свинину також дещо знизилися за цей місяць. Так, в кінці січня кілограм охолодженої свинини на полицях супермаркетів подешевшав на 2,6-7,7 грн в залежності від відрубу або на 5 грн/кг в середньому, - пояснюють в АСУ.
Проте, як зазначили в асоціації, незважаючи на низькі закупівельні ціни, вартість свинини може зрости.
Варто звернути увагу на те, що при нижчій ціні закупівлі сировини, охолоджені свинячі частини зараз на 2-12% чи на 2-13 грн/кг дорожчі, ніж у відповідний період минулого року. Власне, така розбіжність частково пояснює причину нижчої споживчої активності, на яку нарікають представники м’ясопереробної галузі, - зауважують представники асоціації.
Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram та Instagram.