На Хмельниччині мобілізований педагог судився з управлінням освіти стосовно виплат середнього заробітку

На Хмельниччині мобілізований педагог судився з управлінням освіти стосовно виплат середнього заробітку
Фото ілюстративне
  • Суд зобов’язав управління освіти виплатити середню зарплату мобілізованому педагогу на період служби в армії.

На Хмельниччині суд скасував наказ Центру дитячої та юнацької творчості щодо припинення нарахування та виплати середнього заробітку мобілізованому педагогу та зобов’язав управління освіти виплатити чоловіку зарплату з 19 липня 2022 року.

Деталями рішення поділились у Хмельницькому апеляційному суді.

Як йдеться в дописі, до суду звернувся чоловік, який має посаду керівника гуртка за сумісництвом Центру дитячої та юнацької творчості. Педагог розповів, що з 24 лютого 2022 року його увільнили від роботи зі збереженням місця, посади та середнього заробітку у зв’язку з призовом до війська.

Відео дня

Проте, пояснив чоловік, з 19 липня 2022 року за наказом директора Центру йому припинили нараховувати та виплачувати зарплату, мовляв у зв`язку зі змінами законодавства. На думку позивача, цей наказ – незаконний. Тому чоловік попросив суд поновити йому збереження середнього заробітку на період мобілізації, нарахувати і виплатити середній заробіток з 19 липня 2022 року.

Місцевий суд задовольнив позов. Проте з рішенням не погодилось управління освіти і подало апеляційну скаргу.

Натомість ХАС зауважив, що з 19 липня 2022 року дійсно змінено регулювання трудових відносин осіб, які служать в армії. Зокрема, за ними до дня звільнення з військової служби зберігається місце роботи й посада, у той час як раніше зберігався ще і середній заробіток.

Але як йдеться в дописі, ця норма не змінила Закон «Про освіту», який є спеціальним законом і визначає гарантії для педагогів, призваних на військову службу. А отже, зазначили в пресслужбі, для таких працівників зарплата на час проходження військової служби зберігалася від моменту мобілізації до 24 грудня 2023 року (у зв'язку зі змінами).

Читайте також: Хмельницький суд передав ЗСУ кошти застави від кривдника поліцейського

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up