На Хмельниччині зі старої хати зробили подільську садибу. Що там є і скільки коштує відпочити

На Хмельниччині зі старої хати зробили подільську садибу. Що там є і скільки коштує відпочити
Фото Анастасії Донець
  • Зі старої хати обладнали справжню подільську садибу.
  • Розташована вона в селі Маліївці, в Кам’янець-Подільському районі.
  • На території є три свіжих джерела і чан. 
  • Всередині - автентичні меблі та аксесуари.
  • Розповідаємо детальніше про умови та вартість відпочинку.

“Подорож в дитинство”. “Відчуття, ніби приїжджаєш на канікули у село до бабусі”. Так старовинну хату в Маліївцях описує її власниця. Це директор Малієвецького обласного історико-культурного музею - Анастасія Донець. Вона ще 10 років тому придбала у селі старий будинок. Каже - це була хата без вікон і дверей. Домівка перебувала в занедбаному стані. Доклавши зусиль, Анастасія змогла переобладнати її в традиційну подільську садибу. В місце, де можуть з насолодою відпочити всі бажаючі.

Возможно, это изображение трава

“Так ми зберігаємо історію села та нашої етнографії”

Анастасія Донець розповідає - завжди вірила в туризм у селі Маліївці. Адже там розташований відомий палац Орловських та Малієвецький парк. Саме тому вирішила придбати старовинну хату й переобладнати її в подільську колоритну місцину. 

Відео дня

Історія цього будинку налічує десятки років. Це було помітно під час ремонтних робіт, - каже Анастасія. “Ми бачили скільки разів і що там перебудовувалося. Побачили, що раніше вона була в рази менша. Їй, певно, років 100 як мінімум”, - додає вона.

Возможно, это изображение кровать и спальня

- Це традиційна подільська хата. Раніше у ній жило 8 осіб. 4 людини в одній половині, 4 в іншій. Відновивши будинок, ми зберігаємо історію нашого села, нашої етнографії. Останньою власницею хати була дуже охайна господиня. У неї все було накрохмалено. Мене вразила біла накрохмалена занавіска. Помітно було, що ця хата білилася як мінімум два рази в рік, - розповідає Анастасія. 

Всередині хати є кухня та три печі, які працюють. Там зберегли глиняну підлогу, аби будівля не втрачала своєї автентичності. Є чимало колоритних аксесуарів, які занурюють в атмосферу минулого. Зокрема - горщики з подільськими орнаментами. Цілу колекцію Анастасія отримала від своїх друзів. 

Для користування гостей в хаті є сучасний та спеціально стилізований посуд. Загалом будинок розрахований на 4 гостей. Там є одне двоспальне ліжко та два односпальних. Крім того, біля хати дозволяють розгорнути намети. 

Надворі, в окремому приміщенні, для відвідувачів є усі зручності - туалет та душ. Також на території - чан, вода в який набирається прямо зі струмка. “Не гірше, ніж в Карпатах”, - каже Анастасія. 

- Ми продаємо тишу, зорі над головою. Там тече струмочок, на території 3 свіжих джерела. Ти вранці прокидаєшся - все в росі, сходить сонечко співають птахи. Саме за цим до нас їдуть. До того ж поряд там розташований музей і є всі красоти села Маліївці, - додає Анастасія. 

Які ціни

Вартість проживання в садибі - 1 500 гривень за добу. Користування мангалом входить у вартість. За користування чаном - 2 тисячі гривень за 3 години. Кожна наступна година - + 200 гривень.

За проживання та користування чаном в комплексі - знижка. Тож ціна складає 3 тисячі гривень. Заїзд - о 14:00. Виїзд до 12:00 наступного дня.

Харчування - в садибі пропонують гарячу сковорідку, вагою приблизно 3 кілограми. Вона розрахована на 5-6 осіб. До складу входять ковбаски гриль, картопля, печериці, овочі: помідори, болгарський перець, морква, цибуля. Вартість - 1 500 гривень. 

Анастасія Донець каже: серед гостей будуть раді бачити не лише сім’ї та друзів. А й - митців, які шукають куточок для натхнення. Такі люди зможуть проживати безоплатно, на особливих умовах.

Запис на садибу здійснюється за номером телефону - 098-048-24-33, Ірина.

Нет описания фото.

Возможно, это изображение сумерки

Возможно, это изображение очаг

Возможно, это изображение очаг

Читайте також: Василина та Устим: підбірка рідкісних імен, якими називали дітей у травні

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (7)
  • Тамара Олійник

    А де вишиті рушники? Образи на стіні ? Розписана мальвами піч? Застелена домотканними доріжками підлога ? Ліжко, не сучасне, а старовинне, різблене, деревʼяне ? Лавки попід стіни ? Та навіть деревʼяноі скрині не бачу… А посуд «глиняний», ложки деревʼяні ? Ось що я памʼятаю з хати моіх дідуся і бабусі. А тут ну дуже проста хатина…
  • Anatoliy Buchenko

    Можна розрахуватися картою і отримати чек на ці захмарні ціни за просту їжу в простій хаті?))))
  • Тамара Олійник

    Ну і ціни !!!
  • Олег Ковальчук

    Це ви хочете показати (мажорам)як живуть звичайні українці в 2023р. ?

keyboard_arrow_up