На проспекті Миру за 4,8 мільйона рятують "хрущовку": що кажуть мешканці та будівельники

На проспекті Миру за 4,8 мільйона рятують "хрущовку": що кажуть мешканці та будівельники
  • Три роки тому цей будинок почав тріщати по швах.

  • Минулого року міська влада пообіцяла відремонтувати його за бюджетні кошти.

  • На це виділили 4,8 млн гривень

  • Як тривають ремонтні роботи та як живуть мешканці будинку зараз?

 

У 2020 мешканці багатоповерхівки на проспекті Миру 76/1 почали бити на сполох. Впродовж трьох років стінами їхньої оселі розповзаються величезні тріщини, а на голову сиплеться штукатурка. Жителі зверталися до комунальників, у міську раду й до журналістів. Тоді ситуацію коментував начальник управління ЖКГ Василь Новачок. Він запевнив, що будинок можливо відремонтувати за бюджетні кошти.

У липні 2021 на сайті міської ради повідомили, що ремонт будинку обійдеться міському бюджету у 4 млн 882 тис. грн. Через високу вартість проєкт розбили на 2 черги. Спочатку укріплять фундамент - ці роботи планують завершити до 30 вересня 2021 року. Потім розпочнуть ремонт потрісканих стін.

Відео дня

Ремонтні роботи вже розпочалися

Вхід до підвалу першого під'їзду розритий будівельною технікою. Спуститися туди можна лише дерев'яними східцями. Зараз там працює четверо будівельників.

 

Він каже, що працюють обережно. На деяких ділянках не копають взагалі, щоб будинок зовсім не впав. Причиною появи тріщин називає неякісний фундамент.

Мешканці бояться тут жити далі

Попри втішні прогнози будівельників, умови власників помешкань поки суттєво не змінилися. Величезу тріщину на сходовому майданчику хтось дбайливо зашпаклював. Та від цієї шпаклівки також відколовся шматок - стіна продовжує розповзатися.

Олена називає себе головною по будинку, розповідає, що переселити їх ніхто не пропонував. Навіть на час ремонту. Експертизою було встановлено, що будинок має ІІІ рівень технічного стану  - непридатний для нормальної експлуатації. Це означає, що в ньому можуть проводити ремонтні роботи навіть за присутності мешканців.

Вона каже, що однією з причин руйнування будинку є відсутність ремонту. За словами жінки, комунальники від колишнього ЖЕКу впродовж років не виконувала своїх обов'язків. У “хрущовки” старі труби, а фундамент підмивали дощові води. Та Олена радіє, що справа зрушила з місця.

“Тримаємося, але немає за що”

Не всі жителі радіють ремонту. Ганна Петрівна, у якої квартира на третьому поверсі, каже, що в таких умовах жити страшно.

Вона розповідає, що вночі чує, як тріщать стіни. Вважає, що це через роботи у підвальних приміщеннях.

Вона додає, що з радістю переїхала б, якби у неї була така можливість. Навіть пропонувала передати аварійну будівлю у власність забудовнику, щоб на її місці він звів багатоповерхівку. Та це була лише пропозиція.

Квартира Наталії - чи не в найгіршому стані

На п'ятому поверсі “хрущівки” знаходиться квартира Наталії. Її помешкання чи не в найгіршому стані. Через тріщину у стіні можна зазирнути у ванну кімнату. Підлога теж поруйнована, а електродроти попід стелею проходять якраз у місцях розломів. Власниця розповідає, що почала ремонт ще 6 років тому. Але через тріщини не може його завершити.

 

  • Почалося все з кухні. Коли переїхали у квартиру 6 років тому, там вже була тріщина в підлозі. Нові й надалі з'являються. Ми хотіли продати цю квартиру, щоб купити більше житло. А тепер не знаю як продамо, - каже Наталія.

У решті під'їздів п’ятиповерхівки таких проблем немає. У другому під'їзді квартиру продають, у третьому в одну з них заселяються нові мешканці. Кажуть, що про руйнування знають, але в їхніх домівках зі стінами все гаразд. 

Як буде проходити ремонт, чи дасть він результат й про інше читайте згодом на vsim.ua. Ми будемо стежити за перебігом подій навколо будинку, який тріщить і в якому бояться жити.

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Ирина Старова

    поруч 78 дiм, так само пiдлога розходиться

keyboard_arrow_up