На що вистачить мінімальної зарплатні в Хмельницькому: ми порахували

На що вистачить мінімальної зарплатні в Хмельницькому: ми порахували
  • Із 1 жовтня мінімальна заробітна плата в Україні становить 6 700.
  • На що вистачить цих грошей у Хмельницькому?

Із 1 жовтня в Україні підвищилися соціальні стандарти. Так, мінімальна заробітна плата зросла на 200 гривень. Тепер вона складає 6 700. На що вистачить цих грошей, щоб жити в Хмельницькому? Під час складання переліку основних витрат враховувалося житло, комунальні послуги, проїзд на громадському транспорті, продукти та засоби гігієни.

Житло

Аби порахувати, на що вистачить “мінімалки”, розпочнемо із житла. Для підрахунку використаємо найдешевший варіант орендованої однокімнатної квартири. Шукаємо в будь-якому мікрорайоні міста, посортувавши від найдешевших варіантів.

Станом на 6 жовтня на dom.ria найдешевша пропозиція оренди однокімнатної квартири - 3 500 за місяць. Помешкання розташоване в мікрорайоні Гречани, поблизу кінцевої зупинки тролейбусів. Умови, які пропонують у квартирі за 3 500 - не найкращі. Та обирати доводиться саме із таких варіантів. Загалом вартість оренди однокімнатних квартир коливається до 20 тисяч гривень

Відео дня

Ще дешевшим варіантом для проживання в Хмельницькому може бути оренда кімнати. Серед пропозицій найвигідніша ціна - 1 500 гривень. 

Так, якщо у місті орендуватиме найдешевшу квартиру, то від мінімальної зарплати у неї залишиться 3 200 гривень. З них мінімум тисячу потрібно віддати за комунальні послуги. Додаємо до цього ще від 100 гривень у місяць за домашній інтернет. 

Підсумок:

Транспорт

У Хмельницькому вартість проїзду залежить від виду громадського транспорту. На тролейбусі з оплатою електронним квитком поїздка обійдеться у 6 гривень. А от без нього - 7 гривень. Ціна за користування маршруткою - 12 гривень. 

При розрахунку загальної суми, яка витрачається на проїзд у місяць, враховуємо орієнтовно 22 робочих дні. При поїздці на роботу, як правило, транспортом доводиться користуватися двічі на день. Найвигіднішим варіантом для пересування містом є тролейбус, якщо за поїздку сплачувати електронним квитком. Тобто, в день - це 12 гривень. А в місяць - 264 гривні. 

Підсумок:

Продукти

Щоб розрахувати, скільки потрібно буде витратити на їжу, враховуючи ціни в Хмельницькому, ми скористалися даними за серпень (дані за вересень ще не опубліковані) Державної служби статистики України. 

Аби подати список продуктів та їхню вагу, використано річні норми споживання різних харчів (постанова КМУ №780 від 11.10.2016 «Про затвердження наборів продуктів харчування, наборів непродовольчих товарів та наборів послуг для основних соціальних і демографічних груп населення»). 

Журналістка vsim.ua розрахувала вартість місячної норми продуктів. Вийшло наступне:

Овочі:

Також у даних Держстату відсутні чай, кава та кондитерські вироби. Беручи середні ціни у хмельницьких магазинах, додаємо до загальної суми ще чай (20 пакетів) за 25 гривень, мелену каву (100 грамів) за 80 гривень та 3 пачки печива «Марія» за 54 гривні.

Загальна сума продуктового набору - 1 894 гривні.

Підсумок:

Засоби гігієни

Також порахували місячну норму мінімального набору засобів гігієни. А саме - основних засобів побутової хімії та гігієни. Деяких із них може вистачити більше, ніж на місяць. Під час підрахунку враховували ціни у хмельницьких супермаркетах, обираючи дешеві варіанти:

Загальна сума - 236 гривень.

Підсумок:

Висновок

В результаті, найдорожче проживати в орендованій квартирі - 6 994 гривні. Найвигідніше у власному житлі - приблизно 3 494 гривні на місяць. При цьому не враховувалися витрати на медикаменти, одяг, цигарки чи візити до перукарні.

Нагадаємо, мінімальна зарплатня 6 700 гривень. Крім того, із неї вираховується податок - 19,5%. Тож сума "на руки" складає 5 393,5 гривні.

За даними Мінфіну середня зарплата у Хмельницькій області становить 12 352 гривні. Тобто, грошей вистачить, аби “закрити” свої базові потреби. Однак, чи можна назвати таке життя комфортним - індивідуальна справа кожного.

Читайте також: Валюти продовжують падати. Курси в обмінниках Хмельницького (КАРТА)

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (36)
  • Oksana Matskul

    Це сміх та знущання з простих людей .Таке враження , що сьогоднішніх цін  журналістка не бачила. Мабуть , не отоварюється у наших магазинах.Від початку війни українці стали біднішими в 10 разів і до того ж постаріли років на 10.
  • Читач 007.

    Та за мінімалку ніхто зараз не працює, це так підняли щоб штрафи і податки та інші платежі збільшити бо ці платежі від мінімалки вираховують , це така фішка кожної влади , мінімалку підняли, ну аж смішно
  • Топер Харлі

    Жахливий дисбаланс в харчуванні надто багато йде на шкідливі продукти. Як можна з'їсти цукру на більшу суму ніж круп. І взагалі таке враження що це не на одну людину розраховували а на сім'ю.хто стільки зїстить за місяць.ясно що то як мінімум 3 люди ще й дорослі. А раз так навряд тільки один з них має грошові надходження.
    Ну і деякі продукти можна й значно дорожчі купляти.такі як шампунь мило. Як правило їх вистачає мінімум на пів року.
  • Андрей Гришнюк

    Депутати прийняли нас до військово-полоненні,також сума виділяється на їх утримання!

    І харчуються вони кожного дня з м'ясом!.....

keyboard_arrow_up