Нацбанк проведе тестування е-гривні: коли запустять експеримент

Нацбанк проведе тестування е-гривні: коли запустять експеримент
  • Українські банки будуть випробовувати електронну форму гривні.

  • В експерименті зможуть взяти участь всі охочі.

НБУ розіслав банкам запрошення для участі у проєкті з використання е-гривні. Надалі ті банки, які підтвердять свою участь, запрошуватимуть до експерименту своїх клієнтів. Про це повідомив директор Департаменту платіжних систем та інноваційного розвитку НБУ Андрій Поддєрьогін у подкасті «Хроніки економіки».

Розпочати другий пілотний проєкт з використання е-гривні національний банк планує у другій половині 2024 року. Він триватиме близько пів року.

Під час експерименту всі бажаючі зможуть обміняти свої готівкові та безготівкові гроші на е-гривню .

Відео дня

«Підхід, який запровадили в Китаї, де роздавали гроші для того, щоб зацікавити людей, ми не плануємо», — поінформував Поддєрьогін.

Мета експерименту

Мета експерименту — виявити, чи є попит на таку форму грошей серед населення і чи взагалі потрібно її впроваджувати. В експерименті спробують розраховуватися цифровими грошима у режимі офлайн.

Що таке е-гривня

Електронна форма грошової одиниці України е-гривня буде з доповнювати готівкову та безготівкову форму грошей та виконувати всі їх функції, - пояснив НБУ.

НБУ додав, що використання е-гривні має бути зручним та доступним для всіх верств населення, юридичних осіб, державних органів, банків та небанківських фінансових установ.

Читайте також:

Які гроші вийшли з обігу? Пояснення НБУ

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up