Навіщо Хмельницькому потрібні фестивалі: пояснення управління культури (+ОПИТУВАННЯ)

Навіщо Хмельницькому потрібні фестивалі: пояснення управління культури (+ОПИТУВАННЯ)
Фестиваль «Rock&Buh» у травні 2019 року
  • Зазвичай у Хмельницькому проводять цілий ряд фестивалів протягом року.

  • Їх відвідують як мешканці міста, так і гості.

  • Не всі хмельничани задоволені такими заходами.

  • Серед причин невдоволення — гучна музика та витрата грошей з бюджету.

Протягом останніх років у Хмельницькому набули популярності фестивалі. У міськраді активно попрацювали над оновленням формату вже наявних заходів та започаткуванням нових. Відвідують хмельницькі фестивалі як мешканці міста, так і гості. Втім, не всі хмельничани цим задоволені. Одні через гучну музику майже в центрі міста, інші через те, що на це йдуть гроші з міського бюджету, тобто платників податків. Мовляв, кошти варто було спрямувати на інші, більш важливі, на їхню думку, цілі.

Так, мешканець міста Володимир Чернух висловив у Facebook своє незадоволення програмою розвитку культури «Нова лінія культурних змін». На неї протягом найближчих п’яти років витратять 49 271 500 гривень — за умови, що всі вказані заходи будуть реалізовані повністю. Джерела фінансування програми — місцевий бюджет та інші. Серед останніх можуть бути, наприклад, грантові кошти та кошти спонсорів.

Відео дня

Серед витрат програми є як організація та проведення фестивалів, так і чимало інших заходів у сфері культури. Це і продовження будівництва музею на Свободи, і облаштування мистецьких просторів, і ремонти в закладах сфери культури, і придбання обладнання та музичних інструментів.

Втім, саме фестивалі є найбільш помітними заходами програми, адже залучають чимало учасників та глядачів з Хмельницького та з-поза нього. Все це було передбачено програмою розвитку культури на 2016-2020 роки «50 кроків, що змінять місто». А новою програмою «Нова лінія культурних змін» (2021-2025 роки) навіть передбачається створення комунальної установи «Центр фестивалів». Його мета — розвиток подієвого туризму в місті.

Навіщо ж міська влада так активно займається фестивалями? Про це журналісти vsim.ua розпитали начальника управління культури і туризму Артема Ромасюкова.

— Реалізація програми «50 кроків», яку ми завершили, і на сьогодні затвердили наступну нашу програму «Нова лінія культурних змін», власне і передбачають розвиток фестивальної діяльності і подієвого туризму. Місто Хмельницький на той час (2016 рік — прим. авт.) мало певний імідж, і ми поставили собі таке завдання — змінити його, аби про місто Хмельницький говорили трішечки в іншому ключі, ніж про місто базарів. Реалізувавши програму «50 кроків», я вважаю, що нам вдалося досить серйозно змінити суспільну думку про місто Хмельницький як самих містян, що, мабуть, найважливіше, так і наших гостей з інших міст, — розповів Артем Ромасюков.

Як зазначив чиновник, цьому посприяли не тільки фестивалі, а й інші події культурного характеру, які проводили міські установи. Такі події організовували, аби містяни та гості Хмельницького мали цікаве та корисне дозвілля.

Крім того, з проведення фестивалів місто має й фінансову вигоду. Вона полягає у тому, що гості заходів витрачають гроші. Таким чином заробляють підприємці, які, своєю чергою, сплачують податки до місцевого бюджету:

— Той же фестиваль «Rock&Buh» звертав увагу жителів всієї України і ми могли це відслідковувати. Були і наметові містечка, і було багато різних гостей з інших міст, які залишали тут певний фінансовий ресурс. Так само хмельницький бізнес міг себе презентувати на цих фестивалях і в частині фудкорту, і заробляти, і сплачувати податки, — сказав Артем Ромасюков.

Що буде з фестивалями цього року? За словами Артема Ромасюкова, у міськраді планують проведення заходів, зокрема й «Rock&Buh» та «JazzFestPodillia», яких не було минулого року в звичному вигляді. Та все залежить від карантинних обмежень.

— Всі ці речі ми будемо напрацьовувати відповідно до тієї ситуації з пандемією, яка буде на той чи на інший період. З іншого боку, ми чітко розуміємо, що, мабуть, як і минулого року, нам не вдасться повномасштабно провести наші фестивалі. Тому на сьогодні працюємо над концепціями, які би нам дозволили провести наші фестивалі, інформаційно нагадати про них, зробити цікаві активності, і все ж таки, аби вони відбулися. Тобто минулого року було прийняте рішення відзняти фільм, а цього року, можливо, буде якась інша концепція або ряд концепцій, з яких ми оберемо, — розповів Артем Ромасюков.

Опитування

Яким ви хотіли би бачити образ Хмельницького?

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (5)
  • Читач04

    А може не брати кредит на добудову школи по Залізняка???!!!
  • Irina Trembovetskaya

    Місто-виробник.

    Остап reply Irina Trembovetskaya

    Виробник ЧОГО?
  • Оксана Муляр

    Фестивалі потрібні. Молодь повинна мати можливість відвідувати фестивалі на свіжому повітрі. Культурний розвиток міста це супер.
  • Остап

    Тільки "Місто-базар!".
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
16:04 Для міської лікарні купили обладнання на 26,5 мільйона (ФОТО) photo_camera 15:57 Скільки коштує навчання у хмельницьких ВНЗ (ІНФОГРАФІКА) 15:21 Промисловості Хмельниччини вимикатимуть світло ввечері 8 травня 14:11 На фасаді університету в Кам'янці відкриють дошку пам’яті воїну Руслану Козаку Від читача 17:26 Проект Брама вступив у боротьбу за чистоту медіа-простору 13:00 Через ворожу атаку ввечері можливі відключення, – «Укренерго» 12:14 В аварії поблизу Хмельницького постраждав 17-річний мотоцикліст 11:00 У Шепетівці чоловік з наркотиками пропонував поліцейським 10 тисяч гривень хабаря 10:02 Залишила прощальну записку: на Хмельниччині шукали дитину 09:01 На сусідній Вінниччині атаковано енергооб’єкт 20:49 На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками. Хто вони 20:15 Дев’ять тисяч доларів хотів заробити хмельничанин переправою чоловіка за кордон, — поліція. 19:41 У Хмельницькому районі шукають зниклого чоловіка: прикмети 19:05 Потрібна кров для 8-річної хмельничанки Лізи: як допомогти 18:46 Зберігав наркотики, пропонував хабар: шепетівчанину загрожує тривалий термін ув'язнення 18:18 З якою швидкістю їздять тролейбуси у Хмельницькому (КАРТА) 17:56 В ОДА розповіли, скільки коштів отримали в кредит підприємці Хмельниччини у квітні 17:32 «Йому назавжди 25»: у Хмельницькому попрощалися із Максимом Ковальчуковським photo_camera 17:02 У дитсадку в Хмельницькому районі травмувалась 5-річна Єва. Деталі
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up