Нова програма субсидій: кому повернуть гроші за опалення

Нова програма субсидій: кому повернуть гроші за опалення
  • З 1 травня вступила в дію оновлена програма житлових субсидій. Відтепер доходи рахуватимуть по-новому, а у боржників заберуть державну допомогу.
  • Мешканцям, які мають індивідуальне опалення, повертатимуть кошти за зекономлені 100 кубометрів газу або 150 кіловат електроенергії.
  • Як отримати залишок субсидії готівкою та які зміни чекають на хмельничан?

Вже до 1 вересня сім’ї, що економили гроші по субсидіях на газ та електроенергію, зможуть отримати до 700 гривень компенсації. Поправку про перерахування частини невикористаної соціальної допомоги та ще ряд змін у програмі субсидій вніс Уряд до відповідної постанови ще 26 квітня. Вони вступили в силу з 1 травня.

Проте таку компенсацію від Уряду не можна назвати монетизацією субсидій. Адже монетизація мала би полягати в тому, що на рахунок людини буде надходити певна сума коштів, і вже з них людина буде розраховуватися за комунальні послуги.

Залишок субсидії віддадуть готівкою

Відео дня

Хмельничанам повернуть лише частину невикористаних субсидій на індивідуальне опалення. Вони отримають кошти за 100 кубометрів газу або 150 кіловат електроенергії. У перерахунку на гроші це виходить 687,9 гривень за газ або 252 гривні за електроенергію. Кошти перерахують на рахунок споживача у банку або виплатять через відділення “Укрпошти”.

- Раніше якщо у людини була невикористана субсидія на індивідуальне опалення газом або електрикою, то вартість 100 кубів або 150 кіловат електрики залишалася на особових рахунках споживачів. Зараз вводиться саме монетизація цих залишків, - розповідає vsim.ua заступник начальника управління соцзахисту Хмельницької міськради Євгенія Мельничук.

Списки хмельничан, які зекономили субсидію “Хмельницькгаз” та “Хмельницькобленерго” відправлять в управління соцзахисту до 1 червня. Після цього хмельничани зможуть звертатись у територіальні підрозділи та писати заяву на отримання компенсації. Її треба подати до 1 вересня.

- Людина до нас звертається, подає заяву, у якій вказує номер банківського рахунку, на який потрібно перерахувати її залишок. Ми помісячно після подання таких заяв будемо формувати список таких одержувачів, брати бюджетні зобов’язання і перераховувати, - каже Євгенія Мельничук.

Які зміни у субсидіях діють з 1 травня

Плюси

Збільшили норму для непрацездатних

Для сімей, в яких є одна або дві непрацездатні людини, встановили норму, на яку буде нараховуватись субсидія. Вона становить 75 квадратних метрів. Раніше цю норму визначала спеціальна комісія, вона була на рівні від 45 до 50 квадратних метрів.

Субсидію матимуть ті, хто живе на дачі

Раніше люди, які проживали в садових будинках або на дачах не могли претендувати на субсидії, оскільки не були офіційно зареєстровані. Зараз же вони зможуть отримувати субсидію, щоправда, фінансуватися вона має з місцевих бюджетів.

Мінуси

У боржників заберуть субсидію

Житлову субсидію не призначать на наступний період, якщо буде двомісячна заборгованість по оплаті комуналки. При тому якщо боржник протягом двох місяців підтвердить сплату боргу або домовиться про його реструктуризацію, то субсидія призначать з моменту закінчення дії попередньої.

Переплату за комуналку “спишуть” з рахунків

Після закінчення опалювального сезону невикористану суму субсидії повернуть в державний бюджет. Якщо раніше з рахунків споживачів “списували” лише залишок по газу та електричній енергії, то зараз забиратимуть і невикористану суму по опаленню, гарячій та холодній воді.

Доходи рахуватимуть по-іншому

Раніше для призначення субсидії брали доходи хмельничан за минулий календарний рік. Тепер же враховуватись буде заробіток за останні чотири квартали. Тому при перерахунку субсидії з травня будуть дивитись на доходи з квітня попереднього року і по березень поточного року. Це означає, що до уваги братиметься вже і мінімалка у 3200, яка діє з 1 січня. Таким чином, частина мешканців може не перестати претендувати на субсидію, оскільки по факту доходи зросли.

Опалювальний сезон зменшили на місяць

Раніше опалювальний сезон починався 1 жовтня і тривав до 30 квітня. Відповідно до нових змін його зменшили на місяць. Тепер він починатиметься 16 жовтня і закінчуватиметься 15 квітня. Проте ці зміни стосуються лише тих, хто користується індивідуальним опаленням. Для тих, у кого централізоване опалення, субсидія призначатиметься і надалі з 1 жовтня по 30 квітня.

"Для людей компенсація - це смішні гроші"

Олександр Сергієнко, директор аналітично-дослідницького центру «Інститут міста»

Державний бюджет вже не справляється зі своїми обов’язками. Заборгованість бюджету перед комунальниками зараз складає 30,5 мільярдів гривень. Лише за 3 місяці цього року вона склала вже 8 мільярдів. Явно система субсидії не спрацьовує.

Щодо монетизації субсидії, то це смішні гроші. Це типова роздача під вибори. Як була колись “Юліна тисяча”, то буде зараз “700 гривень Гройсмана”. Також там дуже марудний механізм отримання цих грошей. Та і що це за 700 гривень, якщо за хрущовку в 50 квадратів за опалення треба віддати 1500 гривень.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Анна Островська

    і за тими 700 гривнями доведеться багато намучитись, подачки
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
17:01 Заморозки та вітер: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 16:34 Хмельничанка Дар’я створює для загиблих вічні букети. Найбільший зробила для полеглого чоловіка photo_camera 16:02 На Хмельниччині ексдиректор відшкодує 330 тисяч за незаконне звільнення працівників 15:19 Аварія з чотирма травмованими: на Шепетівщині судитимуть винуватця Від читача 11:45 Підприємствам теплопостачання продовжили режим ПСО 14:51 Безкоштовні квартири від міськради. Звідки беруться та хто отримує 14:05 На Хмельниччині голову ВЛК спіймали на хабарі 13:12 Майже 120 тисяч гривень віддали аферистам мешканці Хмельниччини 12:24 На Хмельниччині чоловік наловив риби на 150 тисяч: в поліції відкрили провадження photo_camera 11:46 Сім’ям загиблих воїнів з Хмельницького району вручили нагороди: імена Героїв photo_camera 10:45 На авто хмельничанина впало дерево. Він відсудив в комунальників майже 80 тисяч 09:35 На Хмельниччині прощаються із військовим і начальником ТЦК Павлом Джигуном 20:58 Герою Олександру Швецю встановили дошку пам’яті у Кам’янці-Подільському 20:08 На Хмельниччині 30 громадян задекларували свої доходи на мільйон 20:06 Рідним загиблих воїнів з Хмельницького району вручили ордени «За мужність» 19:29 5 депутатів з Хмельницького не задекларували житло (СПИСОК) 18:16 15 років за ґратами проведе хмельничанка, яка навела ракети на Полонщину 18:06 Що задекларували лікарі хмельницьких МСЕК: проаналізували статки голів комісій photo_camera 17:45 У Старокостянтинові масово звільняються лікарі: деталі 17:19 Захисник після реабілітації склав іспит в автошколі для осіб з інвалідністю на Хмельниччині
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up