Новини компаній: ЕНЕРГОКУБ - твоє майбутнє з сонячною енергетикою

Новини компаній: ЕНЕРГОКУБ - твоє майбутнє з сонячною енергетикою

Стати учасником енергоринку та інвестувати у сонячну енергетику хмельничани можуть разом з проектом ЕНЕРГОКУБ. Інвестиційна платформа дозволить долучитись до розвитку відновлювальної енергетики і забезпечити собі стабільний дохід.

Проект ЕНЕРГОКУБ - це платформа, яка залучає інвестиції на розвиток відновлювальної енергетики. В першу чергу, це будівництво сонячних електростанцій, але у майбутньому планується введення вітрових потужностей. Про головну ідею та втілення у життя ЕНЕРГОКУБа розповів співзасновник проекту Валентин Захарчук.

В чому полягає головна ідея ЕНЕРГОКУБа?

  • Будівництво сонячних електростанцій та вітрових парків - це дороговартісний процес, який потребує залучення значних інвестицій. На сьогоднішній день такі інвестиції приходять в Україну з Європи, Китаю або внутрішніх бізнес-середовищ. В основному будуються невеликі електростанції потужністю до 10 МВт. Ідея створення проекту ЕНЕРГОКУБ полягає в тому, щоб створити компанію, в яку зможе інвестувати кожен бажаючий. При чому, не просто інвестувати, а бути власником частини цієї компанії. В більшості українців немає змоги долучитися до інвестування і вони відмежовуються від цього ринку.

Навіть ті, у кого в наявності “вільних” 20-50-100 тисяч доларів, не завжди мають можливість стати гравцем на ринку зеленої енергетики. Це пов’язано з певними законодавчими обмеженнями, а також складною бюрократичною машиною в особі “Обленерго”, НКРЕКП та інших дотичних установ, з необхідністю отримання ліцензії у разі встановлення сонячних панелей на даху ОСББ або власного виробничого чи офісного приміщення. Неважливо якої потужності будується сонячна електростанція, витрати на проектування, ліцензію та підключення становитимуть приблизно однакову суму як для об’єкту потужністю 1 МВт, так і для станції у десятки мегават. А це немалі гроші - близько 220-250 тисяч доларів.  У нашому ж випадку учасники кооперативу ЕНЕРГОКУБ отримують готову платформу для входження в енергетичний ринок України без бюрократії, ліцензій, будь-яких законодавчих обмежень. ЕНЕРГОКУБ дозволяє отримати стабільний пасивний дохід у вигляді дивідендів у розмірі 10% від внеску у рік і, в той же час, бути співвласником компанії, що постійно розвивається. 

 

Чому плануєте працювати саме у формі кооперативу?

  • Виробничі кооперативи широко застосовуються у багатьох європейських країнах. Саме після дослідження досвіду передових держав, які у свій час запровадили та розвинули кооперативи, у нас виникла ідея створити ЕНЕРГОКУБ і дозволити людям, які не мають мільйонів, але мають декілька десятків тисяч доларів увійти в цей ринок. Адже, ця форма власності дозволяє кожному учаснику володіти компанією в межах свого внеску. Чому б не об’єднатись, аби разом розвивати проект, який буде актуальним не лише зараз, але й через 10, 20 чи 50 років? Крім цього, адміністрування кооперативу коштує дешевше, ніж акціонерного товариства чи інвестиційного фонду. Як я вже відмітив, ми вивчали досвід створення енергетичних кооперативів у різних країнах світу і, наприклад, в Німеччині, яка є однією з країн-лідерів з нарощування обсягів виробництва зеленої енергетики, таких кооперативів нараховується більше 700. Саме вони дозволили залучити мільярди євро від звичайних мешканців. Відбувалося це у той час, коли німецькі енергетичні гіганти вкрай обережно ставились до перспектив відмови від викопного палива. Також енергетичні кооперативи активно застосовуються у Данії, Нідерландах, Швеції, Австралії, Великобританії. А в США такі кооперативи є майже у всіх штатах і разом вони утворюють найбільшу в країні енергетичну мережу, власниками і споживачами продукції якої є мільйони американців.

Яким чином буде реалізовуватись проект ЕНЕРГОКУБ?

  • Реалізація проекту буде здійснюватись поетапно на території Хмельницької області. Зараз ми оперуємо декількома земельними ділянками у районах, а також маємо домовленості про виділення необхідної площі в обласному центрі. На якій з них буде розміщена сонячна електростанція - для нас не є принциповим, але слід відмітити, що всі ділянки мають необхідне цільове призначення та інфраструктуру. Зараз проект знаходиться на початковому етапі реалізації, який передбачає акумулювання до березня 2019 року 2,5 мільйонів доларів інвестицій. Якщо нам це вдасться, то вже до кінця наступного року ми плануємо побудувати 2 МВт сонячну електростанцію і підключимо її до “зеленого тарифу”. Далі до березня 2021 року планується залучити додатково ще 6 мільйонів доларів, аби розширити сонячну електростанцію до 9 МВт. На цьому ми, звичайно ж, зупинятися не будемо. В 2025 році плануємо ввести в експлуатацію сонячну електростанцію потужністю вже 50 МВт, а до 2030 року - досягти потужностей не менше 100 МВт. ЕНЕРГОКУБ залучає, в першу чергу, інвестиційні ресурси представників бізнес-середовища, фізичних та юридичних осіб, які прагнуть диверсифікувати свої доходи та зацікавлені в отриманні пасивного доходу. Також плануємо використовувати банківські кредити. Наразі, є пропозиція від Укргазбанку, а якщо будемо розвиватись, то з нами цікаво буде працювати ЄБРР.

 

Як розвивається ринок альтернативної енергетики в Україні?

  • Відновлювальна енергетика зараз є потужним інвестиційним трендом у світі, будуються малі та великі сонячні електростанції, потужні вітрові парки. Для того, щоб їх будувати потрібно інвестувати десятки мільйонів доларів. Країни-лідери у цій галузі щорічно вкладають у зелену енергетику від 5 мільярдів євро, а згадувана нами Німеччина - близько 9 мільярдів євро щорічно. Україна теж не стоїть осторонь цього процесу. З 2016 року в сонячні електростанції було вкладено близько 478 мільйонів доларів. З кожним роком в нас все більше можна побачити приватних будинків, окремих виробничих приміщень і полів з встановленими сонячними панелями. Навіть цілі міста вже озвучили свої наміри перейти на 100% використання зеленої енергетики. Сьогодні в більшості областях Україні на наших очах продовжують зводитись сонячні електростанції. За останні три роки їх побудовано 115. Потужності найбільших передбачають 30, 50 та навіть 200 МВт. Хмельницька область також не відстає. Одні з останніх побудованих в нашому регіоні об’єктів “зеленої” енергетики розташовані с.Кутківці Чемеровецького району, Деражні, а нещодавно введено в експлуатацію станцію на околицях Хмельницького в с.Лісові Гринівці та розпочато будівництво масштабного об’єкту поблизу с.Панівці Кам’янець-Подільського району.Проте, наша відновлювальна енергетика все ж таки розвивається повільніше ніж у інших країнах. Зайти на енергетичний ринок нелегко. Але відновлювальну енергетику варто розвивати, бо за цим рухається весь світ. Закликаю всіх, хто цікавиться інвестуванням та є прихильником зеленої енергетики, приєднуватися до нашого кооперативу. Це реальна можливість забезпечити себе у майбутньому стабільним фінансовим доходом та зберегти природу. Інвестуйте у майбутнє - інвестуйте у ЕНЕРГОКУБ!

 

Як зв’язатися з ЕНЕРГОКУБом:

 

 

на правах реклами

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
19:15 У Хмельницькій міськраді провели чергове засідання виконкому: основні рішення 18:22 На Хмельниччині повторно виставили на аукціон Нігинський кар’єр 17:36 На Хмельниччині двоє браконьєрів наловили риби на кримінал 16:49 Двоє мешканців Хмельниччини постануть перед судом за жорстоке вбивство Від читача 17:01 ЯКЩО ТИ НЕ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВОЇМИ СИЛАМИ АБО ФІНАНСАМИ, ТО МИ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВІЙ ЧАС! 15:59 Жителька Хмельниччини, яка відзначила 100-річчя, розповіла про секрет довголіття 15:15 На Хмельниччині суд оштрафував члена ВЛК за хабарництво 14:38 У Хмельницькому попрощались із 31-річним військовим Романом Бочковським photo_camera 14:14 На Кам'янеччині затримали чоловіка, який встромив ножа у груди свого сина 13:46 Рекрутинговий пункт ЗСУ на Хмельниччині: що це таке і як працює 13:16 Алкоголю в 15 разів більше норми: на Шепетівщині водія притягнули до відповідальності 12:31 Шахрайство на криптовалюті: історія хмельничанки, яка хотіла навчитися заробляти 12:07 Коли у школах Хмельницького розпочнуться літні канікули 11:58 Валюти дорожчають. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 11:32 На Хмельниччині п’яний чоловік стріляв у патрульних photo_camera 10:32 Середня пенсія на Хмельниччині – 4 870 гривень, – ПФУ 09:40 П’яний водій на смерть збив хмельничанина і тікав з місця події 09:21 На Львівському шосе 25 квітня не буде води
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up