Оренда квартир для студентів: що пропонують і як не дати себе ошукати

Оренда квартир для студентів: що пропонують і як не дати себе ошукати
Фото з сайту DOM.RIA
  • Винайняти однокімнатну квартиру можна щонайменше за 2000 гривень. За ці гроші пропонують житло без ремонту та з мінімальним набором меблів.
  • В середньому винайняти помешкання можна за 3000 гривень. Такі квартири зазвичай знаходяться ближче до центру і мають все необхідне для проживання.
  • Які помешкання здають в оренду та за скільки, дізнавалися журналісти vsim.ua.

Вступна кампанія вже підійшла до завершення. Батьки та студенти почали шукати житло, адже місць у гуртожитках може не вистачити для всіх. Дехто і зовсім вважає за краще жити у орендованій квартирі, аніж тіснитись у невеликій кімнаті з чужими людьми. Щоб дізнатися, за скільки і де можна винайняти квартиру в Хмельницькому, переглянули оголошення на сайті DOM.RIA. Для дослідження взяли одно- та двокімнатні квартири у багатоповерхівках.

За пристойне житло - 3000 гривень на місяць

Найдешевше помешкання можна зняти у старих багатоповерхівках. Квартири там майже без ремонту. В кращому випадку запропонують старе ліжко і шафу. Дешеве житло можна знайти у віддалених мікрорайонах. Це Ракове, Гречани або Південно-Західний мікрорайон.

За квартиру з косметичним ремонтом, меблями та мінімальною побутовою технікою доведеться заплатити від 3000 гривень на місяць. Такі знаходяться у центрі, на Виставці та Озерній. Подекуди за оренду житла просять і до 8000 гривень. Зазвичай такі помешкання з євроремонтом та повністю облаштовані. До того ж, ціни накручують і на квартири у новобудовах.

Відео дня

Приблизна вартість оренди в місті складає:

  • однокімнатні - від 2400 до 8000 гривень без комунальних

  • двокімнатні - від 3500 до 13 000 гривень без комунальних

"Студенти не є цільовою аудиторією власників квартир"

Світлана Клебанська, представник компанії ЛУН та Flatfy

- Існує певна думка, що наплив студентів може сильно впливати на середню вартість оренди в цілому місті. Але це не зовсім так. З однієї сторони, звичайно, в кінці серпня і навіть на початку вересня буде підвищений попит на квартири, оскільки багатьом студентам не вистачить місця в гуртожитках, проте саме студенти - не є цільовою аудиторією власників квартир.

Власники надають перевагу випускникам університетів і молодим сім’ям, до того ж, бажано без дітей, які можуть гарантувати своєчасну оплату і бережливе відношення до квартири та її облаштування. Студенти ж на перших курсах рідко, коли можуть самостійно оплачувати собі проживання. Якщо в родині вже постає питання про оренду квартиру для студента, то тут може бути дві ситуації:

  1. коли родина більш заможня і може дозволити собі знімати одно- чи двокімнатну квартиру для однієї особи - в такому разі зазвичай підписують контракт на мінімум 6 місяців і власникам не має сенсу підвищувати ціну, оскільки вони можуть злякати цим клієнтів.

  2. коли студенти-першокурсники кооперуються і знімають разом 2-5-кімнатну квартиру - в такому разі теж підвищення не буде, оскільки здають по доступній ціні квартири такої кімнатності зазвичай в не дуже хорошому стані і бажаючих жити по суті в тому ж гуртожитку з незнайоми людьми не так і багато.

До того ж, наплив студентів є сезонним явищем і власники не будуть ризикувати "нормальними" орендарями, які точно приноситимуть їм прибуток впродовж довгого терміну заради примарної наживи.

Журналісти vsim.ua проаналізували вартість помісячної оренди одно- та двокімнатного помешкання в Хмельницькому. Дивились на бюджетні варіанти для студентів. Обирали ті, що опублікували фото. 

ТОП-5 найдешевших однокімнатних квартир

1. Неподалік залізничного вокзалу здається однокімнатна квартира за 2400 гривень на місяць. Площа - 22 квадратних метри. Квартира розміщена на 6 поверсі десятиповерхівки. Вона з меблями та без необхідної побутової техніки. Зроблений лише косметичний ремонт. Вартість комунальних врахована у суму оренди. 

2. Однокімнатна квартира знаходиться на вулиці Олімпійській, що у ближніх Гречанах. Її можна орендувати за 2600 гривень. Площа - 32 "квадрати". Квартира розташована на 8 поверсі дев'ятиповерхівки. Зроблений косметичний ремонт, є ліжко, крісла, кухонна гарнітура, холодильник, пральна машинка. Додатково доведеться платити комунальні за лічильниками. 

3. За 2700 гривень здають однокімнатну квартиру неподалік зупинки "Заготзерно", що у Раковому. Площа - 32 квадратних метри. Квартира знаходиться на 3 поверсі п'ятиповерхівки. В ній є меблі, але немає побутової техніки. Окремо доведеться платити за показниками лічильників. 

4. Однокімнатну квартиру з косметичним ремонтом пропонують на проспекті Миру. За оренду треба буде платити по 2800 гривень на місяць. Площа - 32 "квадрати". Розташована вона на першому поверсі дев'ятиповерхівки. З меблів у квартирі є шафа, диван та стіл. На кухні стоїть холодильник. Балкон засклений. Вартість комунальних вже закладена у сумі оренди. 

5. За 3000 гривень здають в оренду однокімнатну квартиру на Кам'янецькій. Площа - 32 квадратних метри. Квартира знаходиться на 4 поверсі п'ятиповерхівки. Зроблений косметичний ремонт, а також є необхідні меблі та техніка. Комунальні послуги вже включені у вартість оренди. 

ТОП-5 найдешевших двокімнатних квартир

1. Двокімнатну квартиру на Озерній можна орендувати за 3500 гривень. Площа - 68 "квадратів". Розташована вона на 5 поверсі дев'ятиповерхівки. Кухня повністю омебльована, частково є меблі й у спальні. Зроблений ремонт. Додатково треба буде платити за опалення та за показниками лічильників. 

2. За 3500 гривень можна орендувати двокімнатну квартиру в центрі на вулиці Шевченка. Площа - 50 квадратних метрів. Розташоване помешкання на 7 поверсі десятиповерхівки. В квартирі є уся необхідна техніка та меблі. Потрібно буде платити за комунальні послуги додатково. 

3. Двокімнатну квартиру на Виставці теж здають за 3500 гривень. Площа - 72 "квадрати". Вона розташована на першому поверсі одинадцятиповерхівки. Є усі необхідні меблі та побутова техніка: телевізор, холодильник, пральна машинка. Зроблений сучасний ремонт. Вартість комунальних вже входить в ціну оренди. 

4. Квартиру з косметичним ремонтом пропонують на Озерній. Вартість оренди - 3500 гривень. Площа - 54 квадратних метри. Знаходиться вона на 5 поверсі дев'ятиповерхівки. В помешканні є меблі та техніка. У вартість житла вже включили оплату за комунальні послуги. 

5. За 3500 гривень здають двокімнатну квартиру на Львівському шосе. Площа - 50 "квадратів". Розташоване помешкання на 4 поверсі десятиповерхівки. В квартирі є лише стіл та шафа. Побутової техніки нема. Додатково доведеться платити за комунальні. 

"Бажано дізнатися якомога більше інформації про орендовану квартиру"

Марина Багрова, член правління міжнародної спілки “Інститут національної політики”

- В першу чергу, необхідно вимагати у орендодавця квартири документи, що підтверджують право власності, а також виписку про кількість зареєстрованих осіб. Бажано через сусідів, знайомих, ріелторів, або навіть за допомогою інтернету дізнатися якомога більше інформації про орендовану квартиру, а також про її власників.

Завжди потрібно укладати договір оренди з орендодавцем. Договір, як правило, складається на комп'ютері у вільній формі і потім роздруковується у двох примірниках разом з додатками до нього. Після підписання договору, один його примірник разом з додатками залишається в орендаря, інший відповідно у орендодавця.

У договорі прописуються лише загальні умови оренди, сума оплати, термін розрахунку за оренду. За стандартною схемою, додатком № 1 до договору оренди, є акт опису майна і речей, що знаходиться в орендованій квартирі. Оскільки орендарю передається в оренду не тільки порожня квартира, але і майно, що знаходиться в цій квартирі, разом з різними речами.

Додаток № 2 - це акт про передання грошових коштів за оренду квартири, разом з сумою застави, або без такої, залежно від домовленостей між орендарем і орендодавців. Як правило, замість цього акта сторони обмежуються звичайною розпискою, що, загалом-то, має таке ж юридичне значення, що і акт. Додаток № 3 є актом про вселення в квартиру. В цьому акті фіксується юридичний факт прийому передачі ключів, а також кількості їхніх примірників. Додаток № 4 - акт про графік платежів за оренду квартири і (або) комунальні послуги. Додаток № 5 може бути оформлено як акт про дати і час відвідин орендодавцем квартири.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
09:39 У трьох мікрорайонах Хмельницького проблеми з водопостачання через аварію 09:09 На Шепетівщині шукають зниклу жінку (ФОТО) 18:21 «Мобілізація – це не повістка на цвинтар»: інтерв'ю з бійцями 19-го стрілецького батальйону Хмельницького play_circle_filled photo_camera 18:16 Суд конфіскував у росіянина успадковані земельні ділянки на Хмельниччині Від читача 17:26 Проект Брама вступив у боротьбу за чистоту медіа-простору 17:40 Засудили хмельничанина, який п’яним насмерть переїхав 5-річного хлопчика (ФОТО) 17:04 Дівчина із Польщі приїхала оперуватися у Хмельницький 16:22 На Хмельниччині затримали посадовця за вимагання 8 тисяч доларів 15:34 Третьокласниця із Хмельницького отримуватиме президентську стипендію 14:50 У Кам'янці-Подільському потяги зустрічають та проводжають під мелодію «Щедрика» 14:02 На Пасхальні вихідні сталися три аварії у Хмельницькому районі, – поліція 13:09 Хмельничан попереджають про погіршення погоди і небезпечні стихійні явища 12:02 На проспекті Миру пʼяний на «Hyndai» спричинив ДТП. Постраждала жінка 11:44 ВСІМ Бізнес-ліга 2024: фотоогляд матчів
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up