Пенсійна реформа: як рахуватимуть пенсію та що про зміни кажуть хмельничани

Пенсійна реформа: як рахуватимуть пенсію та що про зміни кажуть хмельничани
  • Уряд анонсує, що вже з 1 жовтня пенсії українців перерахують. Обіцяють, що люди отримуватимуть значно більше. 
  • Проте для того, аби вийти на пенсію, потрібно буде мати щонайменше 25 років страхового стажу. 
  • Пенсіонери у "реформу від Гройсмана" не вірять і кажуть, що за ті гроші не живуть, а виживають. 

Про чергове збільшення пенсій знову заговорили у Кабміні. У травні уряд представив проект, за яким має відбутись пенсійна реформа. Прем'єр Володимир Гройсман під час презентації нововведень похизувався, що кардинально змінить систему пенсійних виплат і усім пенсіонерам виплати перерахують за єдиною формулою. Мовляв, зараз люди з однаковим заробітком і стажем отримують різні суми. 

Як нараховують зараз та що планують змінити з жовтня 2017 року, журналістам vsim.ua розповіли у Пенсійному фонді.

Як живуть на пенсію хмельничани 

Відео дня

За даними управління статистики, в Хмельницькі області зареєстровано більше 410 тисяч пенсіонерів. Станом на 2016 рік середній розмір призначеної їм пенсії становить трохи більше 1500 гривень. 

Зараз у Хмельницькому пенсію за віком отримують більше 50 тисяч містян. Чверть з них продовжують працювати.

Ми опитали пенсіонерів на вулиці і дізналися, як вони виживають за такі виплати.

Ганна Федорівна залишилась інвалідом 

 Ганна Федорівна все життя присвятила будівництву. Жінка впала з 5 поверху і залишилась інвалідом. Але зараз нарікає на те, що платять лише мінімальну пенсію.

- Я все життя на стройці була, 36 років проробила. Я злетіла з 5 поверху, всі суглоби не працюють, але мені групу дали тільки через 8 років. На квартиру мені ще хватає, але на продукти - ні. А я ж сама лишилась, навіть допомогти нема кому. А скільки грошей на ліки треба, - жаліється пенсіонерка Ганна Федорівна.

Наталія Павлівна виживає за 1312 грн

Наталія Павлівна пропрацювала бібліотекарем більше 30 років. Та зараз їй доводиться “виживати”. Адже за мінімальну пенсію у 1312 гривень дозволити собі майже нічого не може.

- Гройсман вже збільшив пенсії на якихось 60 гривень. Хай дасть своїй жінці ті гроші і хай вона за них проживе. А я з вищою освітою і маючи 30 років стажу отримую 1300 гривень. За такі гроші собі нічого не купиш. Доношую старі речі, які колись придбала, і ще діти трохи допомагають. А за квартплату заплатиш і вже й на харчі ледве вистачає, - розповідає пенсіонерка Наталія Павлівна. 

Євгенія Степанівна вже 12 років на пенсії

Євгенія Степанівна вже 12 років на пенсії. Жінка пропрацювала акушеркою у пологовому будинку майже 45 років.

- Звичайно, пенсії дуже малі. За квартиру треба заплатити, дуже дороге тепло. Рідко собі молока можу купити навіть. Комунальні зараз дуже дорогі. Мали наче набавити ще якихось 60 гривень з травня, але я в їхні підвищення не вірю. Це смішно, - розповідає пенсіонерка Євгенія.

Якщо не вистачає стажу 

Пенсію за віком зараз призначають тим, хто досягнув 60 років і має стаж щонайменше 15 років. Якщо ж стаж менше цього терміну, то пенсію не нарахують. Але людина також має право на виплату. Мінімальну. У такому випадку доведеться звертатись в соцзахист за державною допомогою.

Аби отримувати мінімальну пенсію, чоловікам потрібно 35 років стажу, а жінкам - 30. Як підтверджується стаж, розказали у Пенсійному фонді. 

- Стаж до 2004 року підтверджується записами у трудовій книжці. А далі за даними персоніфікованого обліку Пенсійного фонду. Також до 2004 року до стажу зараховувалося стаціонарне навчання, декретна відпустка та військова служба. А вже з 2004 року зараховується лише страховий стаж людини, тобто період, за який щомісяця за людину сплачувався мінімальний страховий внесок, - пояснює заступник начальника управління Пенсійного фону України у місті Хмельницькому Людмила Гайденко.

Що обіцяють змінити 

Як рахують пенсії зараз Що планують Роз’яснення
Мінімальний страховий стаж - 15 років Мінімальний страховий стаж - 25 років Підняття мінімального страхового стажу означає, що зменшиться кількість людей, які отримуватимуть хоча б гарантовану пенсію від держави. Зараз ця сума складає 949 гривень.
Пенсія за віком - у 60 років. До 60 років - лише жінки до 1961 року народження. Для отримання мінімальної пенсії у 1312 гривень має бути 35 років стажу у чоловіків і 30 років - у жінок.

Пенсія у 60 років - страховий стаж 25 років.

Пенсія у 63 роки - страховий стаж від 15 до 25 років.

Пенсія у 65 років - страховий стаж 15 років.

Зараз українці виходять на пенсію у 60 років, якщо мають принаймні 15 років страхового стажу. З 1 жовтня Уряд буде змінювати правила. Пенсія за віком буде призначатися залежно від наявного страхового стажу.
Пенсію нараховують відповідно до середньої заробітної плати за три роки перед виходом на пенсію. Пенсію перерахують відповідно до середньої заробітної плати, яка є зараз. Вона складає 3764,40 гривень. Йдеться про те, що люди, які вийшли на пенсію у 2010 та 2015 році при однаковій зарплаті та страховому стажі отримують різні виплати. Це відбувається через те, що розмір пенсії залежить й від середньої зарплати по Україні. Якщо до 2012 року вона складала 1197,91 гривень, то зараз збільшилась більше ніж втричі - до 3764,4 гривень.
Пенсію за вислугу років виплачують військовим, працівникам освіти, охорони здоров'я, соціального захисту та іншим категоріям. Пенсію за вислугу років будуть виплачувати лише військовим. Уряд хоче забрати привілеї у призначенні пенсій у деяких категорій українців. Залишити пенсію за вислугу років планують лише військовослужбовцям.
Працюючі пенсіонери отримують 100% заробітної плати і 85% пенсії. Працюючі пенсіонери будуть отримувати 100% і заробітної плати, і пенсії. Уряд планує виплачувати працюючому пенсіонеру зарплату і пенсію у повному обсязі.
Мінімальна пенсія  - 1312 гривень. Мінімальна пенсія - 1373 гривні. Уряд збільшить мінімальний розмір пенсії лише на 5%.

Як розрахувати пенсію 

Для розрахунку розміру пенсії буде використовуватися така формула:

Розмір пенсії = Сз × Ікз × Кс, де

Сз – розмір середньої заробітної плати в Україні за 3 роки перед зверненням за призначенням пенсії.

Для розрахунку пенсії мешканцям, які вже отримують виплати і тим, кому пенсію призначать у 2017 році, буде братись показник середньої заробітної плати, за 2014, 2015 та 2016 роки. Він складає 3764,40 гривень.

Ікз – індивідуальний коефіцієнт заробітної плати (співвідношення розміру отримуваної зарплати по відношенню до середньої зарплати, з якої сплачувалися внески);

*Цю інформацію кожен може отримати у будь-якому відділенні Пенсійного фонду.

Кс – коефіцієнт страхового стажу, який визначається як множник тривалості років стажу роботи особи на величину оцінки одного року страхового стажу.

Кс = (См * Вс) / (100% * 12), де

См – сума місяців страхового стажу

Вс – величина оцінки одного року страхового стажу

Зараз величина оцінки одного року страхового стажу дорівнює 1,35, а з 1 січня 2018 року становитиме 1. 

Приклад: Пенсіонерка Марія оформляла пенсію в 2012 році і мала стаж роботи 40 років. Припустимо, що жінка всі роки мала зарплату у 3000 гривень.

Станом на 2012 рік середня заробітна плата по Україні була 1197,91 гривень.

Для того, щоб порахувати індивідуальний коефіцієнт заробітної плати беремо зарплату, яку отримували, і ділимо на середню зарплату по Україні. Виходить коефіцієнт 2,5.

Для розрахунку коефіцієнту стажу переводимо кількість років у місяці. 40 років це буде 480 місяців. Підставляємо у формулу Кс = (480 (місяців) х 1,35 %):(100 % х 12 (місяців) = 0,54.

Далі рахуємо розмір пенсії = 1197,91*2,5*0,54 = 1617,18. Стільки отримує пані Марія зараз. 

Якщо ж підставити у формулу середню заробітну плату на теперішній час, то вийде вже зовсім інша сума. Розмір пенсії = 3764,40*2,5*0,54 = 5081,94. Стільки пані Марія зможе отримувати, якщо буде реформа. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (5)
  • Ірина Волошина

    поки ми до пенсії доживемо, то її відмінять
  • Анна Островська

    щось дуже смутно віриться, що настільки піднімуть пенсії
  • Олег

    Дурень думкою багатіє

    Лежить циган по обіді та міркує:

    - Ей, як на оцій кобилі одурю когось, та візьму бариш, то розторгуюся, то куплю хату і хазяйство заведу.

    А діти:

    - І корову купимо!

    А циган:

    - Авжеж, купимо. Приведе нам корова телятко, а телятко…

    - А я сяду верхи,- каже син,- та й їздитиму на теляткові.

    Циган як схопиться, як почне його чухрати нагаєм:

    - А не сідай! А не сідай! Бо спинку зломиш!
  • IGOR

    Мінімальна пенсія - 1312 гривень / Мінімальна пенсія - 1373 гривні / Уряд збільшить мінімальний розмір пенсії лише на 5%.

    Перемога...

    Антон Владимирович reply IGOR

    Прочитай уважно статтю, ідіоте!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
11:14 П’яний водій насмерть збив хмельничанку і втік: що йому загрожує 10:22 Смертельна ДТП у Старокостянтинові: водій врізався у дерево 09:05 Негода на Хмельниччині: водіїв просять утриматись від далеких поїздок 20:16 До 10 років ув’язнення загрожує кам’янчанину за п’яне ДТП Від читача 13:02 Медична рада за підсумками роботи у 2023 році відбулася у КНП «Хмельницький обласний серцево-судинний центр» 19:31 У Хмельницькому попрощалися з Романом Синіцьким та Максимом Лобановським 18:44 У Хмельницькому районі водій насмерть переїхав 8–річну дівчинку 18:09 «За побратимів стояв горою»: історія 25-річного воїна Андрія Сидорчука з Хмельниччини photo_camera 17:21 «Я стала в 70 років малювати», – у Шепетівці відкрили клуб для літніх людей 16:39 У смерті немовляти підозрюють лікаря–гінеколога на Хмельниччині 15:51 20–річний хмельничанин збив пішохідку на Шевченка 15:16 Залишаться без води через борги: кого і коли відключить «Хмельницькводоканал» 14:58 Робота у Хмельницькому: є 265 вакансій (СПИСОК) 14:09 На Хмельниччині є перші інфіковані від укусів кліщів 13:21 «Укрзалізниця» запустила додаткові поїзди до весняних канікул через Хмельниччину 12:42 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 12:03 Росіянин мав дві земельні ділянки на Хмельниччині. Їх конфіскували
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up