Первинне й вторинне житло: що слід знати при купівлі квартири (Новини компаній)

Первинне й вторинне житло: що слід знати при купівлі квартири (Новини компаній)
  • Вибір квартири - важливий етап у житті людини.

  • При цьому перед покупцем часто постає запитання: обрати первинне чи вторинне житло?

  • Відповідь допоможе знайти експерт.

Купівля омріяних квадратних метрів передбачає довгі роздуми, вибір й зважування всіх “за і проти”. Адже придбати житло - означає ретельно вивчити всі його переваги й недоліки. Тип ринку нерухомості, місце розташування будинку, його вартість та якість - все це змушує безкінечно вагатися. Як правило, найголовніше, що цікавить більшість покупців - який вид власності обрати. Про переваги й недоліки первинного і вторинного ринку нерухомості розповіла менеджер з продажу ЖК “Комфорт” Світлана.

Квартира в новобудові. Плюси та мінуси

Вибір первинного ринку нерухомості - це життя в новобудові, тобто в будинку, що не встиг обзавестися історією. Таке житло ще пахне будівництвом, а його майбутні власники мають всі шанси “обжити” його по-своєму. Разом із тим, купівля квартири в новобудові має як плюси, так і мінуси. 

До переваг менеджер з продажу ЖК “Комфорт” Світлана відносить ціну. Мовляв, вартість первинного житла зазвичай нижча, за вторинне. Крім того, забудовники пропонують зручний спосіб розрахунку - розстрочку. Таким чином можна розподілити вартість квартири на певний термін. Щоправда, є ризик переплати. Наприклад, при купівлі квартири в ЖК “Комфорт”, неоплачені квадратні метри рахують за дещо вищою ціною. До загальної вартості додають близько 500 гривень за квадратний метр. Водночас ціна помешкання залишається фіксованою на весь термін розстрочки. 

До іншої переваги квартири в новому будинку відносять комфорт. Адже власники можуть перепланувати квартиру ще на етапі будівництва. 

Енергоефективність - додатковий плюс новобудов. У таких будинках, каже експерт, вже передбачене комплексне утеплення й лічильники. Це і є гарантією,  що розрахунки будуть в 2-3 рази меншими, ніж в такій же квартирі старого будинку. 

Ще однією перевагою новобудов є інфраструктура. Світлана каже, що забудовник не тільки зводить будинок, а й облаштовує територію навколо нього. Так, скажімо, в ЖК “Комфорт” збудують якісний дитячий майданчик, паркомісця та дворівневу парковку.

Вигідне вкладення грошей - те, що, безумовно, є “плюсом” при купівлі квартири в новому будинку. Адже придбати помешкання на етапі будівництва допоможе збагатитися на 30-50%. Саме настільки подорожчає квартира при її здачі в експлуатацію.

До недоліків придбання квартири в новобудові Світлана відносить непорядність забудовників. Мовляв, деякі з них морочать голову термінами здачі будинку або оголошують про припинення будівництва. Менеджер з продажу каже: обирати варто лише перевірені та надійні компанії, що мають усі дозвільні документи та відмінну репутацію.

Витрати на ремонт - пункт, що відносять до “мінусів” новобудови. Адже власник отримує квартиру майже “з нуля”. Аби привести все до ладу, потрібно витратити час, сили та кругленьку суму. 

Квартира в старому будинку - що варто знати

Вторинне житло передбачає будинок, що вже має свою історію. Колишні мешканці навели там свої порядки і з чистою душею готові передати квадратні метри наступним власникам. Вторинний ринок не менш різноманітний за первинний. Так само як і новобудови, старі будинки мають ряд переваг й недоліків.

Що стосується “плюсів”, по-перше - це великий вибір. Адже багатоповерхівок в кожному місті є вдосталь. Відповідно й продаж квартир не змушує себе чекати. По-друге, купівля квартири в будинку з історією дозволяє не зволікати із облаштуванням. Мова йде про поселення у квартиру відразу після підписання документів.

А от до “мінусів” такого житла, каже експерт, можна віднести сусідів. Це, так би мовити, як гра у рулетку. Бо люди в таких будинках є різними: як порядними, так і навпаки. Натрапити і на тих, і на інших - шанси однакові.

Зношеність будинку - ще один недолік вторинного житла. “Ви можете зробити ремонт і навіть замінити труби і проводку в своїй оселі, але не зможете змінити комунікації по всьому будинку”, - каже менеджер з продажу. 

Невідповідність сучасним будівельним нормам - той недолік, що утворив час. Із його плинністю все стає сучаснішим. У тому числі й будматеріали. Тож побудувати будинок по типу старенької “хрущовки” наразі не вийде. Таким чином надійність та якість таких будинків знижується. 

До останнього пункту менеджер з продажу відносить юридичні проблеми. Світлана пояснює: у деяких квартирах змінилося чимало власників. Тож перевірити “юридичну чистоту” може стати складніше. 

Зваживши всі “за" та "проти”, кожен покупець робить свій вибір. Та перш ніж його зробити - слід дослідити питання нерухомості від А до Я. Бо придбання житла - це забезпечення надійного майбутнього для себе та рідних.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up