Платні соціальні послуги в комунальних закладах Хмельниччини: яка вартість

Платні соціальні послуги в комунальних закладах Хмельниччини: яка вартість
  • Хмельницька обласна рада затвердила тарифи на платні соціальні послуги на 2024 рік.

  • Вартість на проживання в закладах коливається від 8 до 14 тисяч грн/місяць.

  • Нові ціни почнуть діяти з 1 квітня 2024.

Депутати Хмельницької обласної ради на засіданні 27 березня 2024 затвердили тарифи на платні соціальні послуги на поточний рік. Це ціни на стаціонарне проживання в 26 комунальних закладах області соціального спрямування. 

Що це за послуги та кому призначені 

Ці тарифи стосуються осіб, за якими нікому доглядати й рідні людей похилого віку або з інвалідністю можуть поселити їх у геріатричні заклади або інтернати. В такому випадку за проживання близького платитимуть від 8 до 14 тисяч гривень щомісяця, — розповів перший заступник голови Хмельницької обласної ради Володимир Гончарук. 

— Згідно з законодавством, людина, яка відповідає певним критеріям, тобто певного віку та має інші захворювання; немає родичів, які зобов'язані за нею доглядати, вона має право на проживання в таких будинках-інтернатах за направлення обласного управління соціального захисту. В нас з 2300 осіб, які перебувають в закладах, менше 20 - на платній основі, тобто навіть менше 1%.  

Відео дня

Яка ситуація в закладах 

Для Хмельницького геріатричного пансіонату ветеранів війни встановили тариф 14 074 гривні — найдорожче в області. Однак, як розповів журналістці vsim.ua директор закладу Іван Моцний — наразі на платній основі у них ніхто не проживає. Всього в установі - 125 підопічних, 85 з них — потребують цілодобового догляду. Разом з тим прихистили й понад пів сотні внутрішньо-переміщених осіб зі сходу України та тимчасово окупованих територій, зокрема і з Запорізького та Ізюмського пансіонатів.

— У нас є люди по диференційованій оплаті. Тобто, якщо ми говоримо про повне державне утримання - це 75% з їхньої пенсії перераховується на заклад, а 25% - вони отримують на руки. Саме диференційована плата збільшена на 5%. Там не тільки пенсія їхня враховується. Наприклад, дохід від паю, або якщо в сім'ї є дитина, яка фізично не може доглядати за лежачою людиною, але вона може часткового компенсувати ці витрати для держави, — наголосив Іван Моцний. 

Дані тарифи почнуть діяти вже з 1 квітня 2024 року. 

Читайте також: 

Куди вступити після 9 та 11 класу: огляд навчальних закладів Хмельницького

Через війну не вистачає водіїв: яка ситуація в громадському транспорті Хмельницького

Спрощену заяву на субсидію можна подати в Дії: як це зробити

Як оплатити проїзд, де купити електронний квиток і як його поповнити у Хмельницькому

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • labux69

    Що в голові в людей, коли пенсія немає 3000 грн?!

keyboard_arrow_up