“Швидкі” гроші на весілля. Як не влетіти на “захмарний” кредит

“Швидкі” гроші на весілля. Як не влетіти на “захмарний” кредит
  • Стовпи та будинки Хмельницького обклеюють оголошеннями про начебто швидкий та вигідний кредит.
  • Щоб привернути увагу вказують, що гроші дають на весілля, навчання і навіть на погашення іншого кредиту.
  • Але часто такі кредитні спілки приховують додаткові відсотки, а у підсумку доводиться переплачувати ледь не втричі більше.
  • Журналісти vsim.ua спробували оформити позику на весілля. Як це було і що про діяльність таких компаній кажуть експерти?

Знайти гроші можна всього за 15 хвилин. Для цього достатньо паспорта та коду. Оголошеннями взяти позику без поруки та застави майорять рекламні тумби по всьому місту. По телефону обіцяють, що відомі банки готові видати кошти навіть неофіційно працевлаштованим. А переплата за місяць використання кредиту буде всього 3%. Журналісти vsim.ua побували на консультації у кредитного експерта. Придумали історію, що нам потрібно 50 тисяч гривень на весілля.

В оголошеннях не вказують умов

На багатьох рекламних тумбах Хмельницького майоріють різнокольорові оголошення про кредит на весілля та навчання. Жодних умов в об’яві не вказано, лише є телефон та адреса.

Відео дня

Журналісти зателефонували за вказаним номером і нам повідомили, що ми можемо взяти до 150 тисяч готівкою лише під 3%. Жіночий голос по той бік слухавки сказав, що вони представляють компанію “Смарт-Фінанс”. За детальною консультацією порадили звернутись до них напряму.

У середу, 15 серпня, близько 16:00 ми прийшли за вказаною в оголошенні адресою. Виявляється, окремого офісу компанія не має. Розташувались вони у одному з магазинів техніки в центрі Хмельницького. Збоку від входу розмістили стіл та ноутбук.

Заплатити доведеться ледь не втричі більше

Підійшли до жінки, яка обслуговує клієнтів і розповіли нашу вигадану історію про те, що потрібно кошти на весілля. За нашою легендою, ми хочемо взяти 50 тисяч гривень і розбити платежі на найбільший термін. Запитали, які умови вони пропонують та скільки буде переплата. Представниця пояснила, що кредит готівкою вони видають на суму до 150 тисяч гривень і під 3% щомісяця. Оформити його можна терміном до 36 місяців, тобто на 3 роки. Заявку розсилають на сім банків і чекають позитивного рішення. Представник “Смарт-Фінанс” повідомила, що їхня компанія відправляє заявки на Альфа Банк, ОТП Банк, Idea Bank, КредитМаркет, Global Credit, Simple Money та Credit2U. Мовляв, для оформлення навіть не потрібно бути офіційно працевлаштованим.

- А яку суму ви готові сплачувати по кредиту щомісяця? - запитала представниця компанії.

І ось тут почалося найцікавіше. Ми відповіли, що можемо платити приблизно 1000-1500 гривень кожного місяця. Вона розбили кредит на 36 місяців і озвучила суму, яку ми маємо платити. А це аж 4000 гривень на місяць. Помноживши її на 36 місяців отримуємо 144 тисячі гривень. А брали ж лише 50 тисяч.

Приховують реальні відсотки

Отож, рахуємо. Якщо ми беремо кредит на 36 місяців, а за місяць переплачуємо по 3%, то за 3 роки маємо додатково віддати 108% від суми позики. У грошах виходить, що банку маємо сплатити 50 тисяч гривень, взятих у кредит і 54 тисячі відсотків. В сумі - 104 тисячі гривень. Відповідно щомісяця ми мали б сплачувати по майже 2900 гривень.

Та чому за підрахунками сум, які озвучила представниця банку, потрібно платити по 4000 гривень? Запитуємо у неї, чи немає додаткових відсотків, наприклад, за страховку, яку дуже часто “підсовують” у споживчих кредитах.

- Так, звичайно, кожен банк ще рахує страховку. Але вона не йде додатково, а вже врахована у 4000 гривень щомісячного платежу, - відповіла жінка.

Тому виходить так, що клієнтам представниця компанії спочатку каже лише про відсотки по кредиту. А при підрахунку озвучує суму щомісячного платежу. Якщо людина не зможе швидко зорієнтуватись і підрахувати загальну суму, яку їй в підсумку доведеться заплатити, то може запросто влетіти у “захмарні” суми.

Що відомо про “Смарт-Фінанс”

Товариство з обмеженою відповідальністю “Смарт-Фінанс” зареєстроване у Києві. За даними YouControl, існує компанія з 2010 року. За видом діяльності вона працює як кредитний брокер, тобто так званий посередник між клієнтом та банком або іншою фінансовою установою.

Власного сайту у компанії немає. В пошуку Google нам видало лише сторінку у соцмережі Facebook. Але і там останнє оновлення датоване 30 квітня 2018 року. Крім того, компанія активно себе рекламує. Запущена контекстна реклама, є інформація про можливість взяти кредит готівкою або на товари на безкоштовних ресурсах як olx та besplatka.

Журналісти vsim.ua звернулись за коментарем до юриста, який пояснив, що можуть приховувати так звані “швидкі кредити” та на що варто звертати увагу клієнтам.

“Реальна відсоткова ставка може доходити до 1000% річних”

Ілля Шапошніков, адвокат адвокатського об’єднання “Альва Прайвесі”

- Зазвичай, "швидкі кредити" готівкою надаються фінансовими компаніями, які не є банками, але внесені до Державного реєстру фінансових установ, ломбардами тощо. Юридично необізнані люди дізнаються про такі компанії з реклами чи з Інтернету. Досить часто людям пропонують розрахувати розмір кредиту та відсотки прямо на сайті компанії, скористатися так званим кредитним калькулятором. При цьому такими компаніями декларується, наприклад, що кредит надається під 1%.

Дуже часто люди, які звертаються до таких компаній за швидкими кредитами або кредитами готівкою, потребують коштів на короткий строк – тобто, самі люди так вважають. Та і начебто, при розрахунку на сайті на невелику суму та на короткий строк розмір відсотків не такий вже і великий.

Підписуючи документи (договір позики) з такою компанією, більшість юридично необізнаних людей або ж такі документи взагалі не читають, або читають поверхнево чи не повністю. Зазвичай люди не враховують, що зазначений у рекламі або на сайті розмір відсотків – це розмір за 1 день або місяць користування позикою. І це ще лише тільки відсотки за користування без штрафних санкцій за прострочення повернення коштів. Наприклад, додатковий штраф може складати ще 20% або 50% від суми боргу. Крім цього, у разі прострочення часто за умовами договору автоматично збільшується відсоткова ставка: наприклад, зі звичайної відсоткової ставки в 1% до 3% за день користування коштами, починаючи з дати прострочення.

За таких умов, реальна відсоткова ставка разом з штрафними санкціями може доходити до 1000% річних від суми позики!  

Насправді, не можна однозначно сказати, що такі компанії саме "приховують" реальну вартість кредитів – юридично це не так. Всі розміри відсотків, штрафів тощо завжди зазначені в документах. Просто всі документи необхідно перед підписанням уважно читати. Також часто сам договір позики містить не всі умови, а їх певна частина наводиться у затверджених Правилах або Публічному договорі, на які в договорі є лише відсилання. Такі компанії зазвичай цілком законно працюють.

Додатково можна лише порадити людям, які звертаються до таких компаній, перед

оформленням кредиту впевнитися в їх легальності, ознайомитися з відповідними документами, які підтверджують статус юридичної особи, повноваження осіб, які діють від імені такої компанії та підписують документи, документи, що підтверджують статус фінансової компанії та внесення компанії до Державного реєстру фінансових установ,

іншими затвердженими в компанії Правилами, Публічним договором тощо.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (4)
  • Nathan Alexis

    Я спеціальний кредитор, зв’яжіться зі мною зараз [email protected]

  • Іван

    Всегда беру в надежных компаниях таких как Быстрозайм, уже 6 лет пользуюсь их услугами. Думайте где брать, если собираетесь брать займы. Сейчас однодневных компаний по открывалось, дурят людей.
  • Виктор Харитон

    Зараз багато всяких компаній, тому вибрати складно де взяти гроші. умови схожі але всюди є свої нюанси. я пройшов кілька і зупинився на Бистрозайм. Шалено зручний додаток, такого немає навіть в деяких банках, а тут реально за пару кліків отримати гроші. Головне не потрапляти в прострочення, відсотки хороші)

keyboard_arrow_up