Скільки коштує сало та м'ясо на хмельницькому ринку і в супермаркеті (ЦІНИ)

-
У деяких містах вартість сала сягнула 200-300 гривень за кілограм.
-
Невже воно стало дорожчим ніж м'ясо та скільки за національний продукт доведеться віддати у Хмельницькому?
-
Дізнавалася журналістка “ВСІМ”.
Зимового ранку на хмельницькому центральному ринку не дуже людно. У м'ясному павільйоні покупців менше, ніж продавців. Та й ті переважно ходять між прилавками, придивляючись до товару. Дізнавшись вартість, переходять до іншого в пошуках більш вигідної ціни. Хоч людей небагато, у величезній залі гамірно. Через стук сокир важко розібрати хто й що говорить.
-
Підходьте, вибирайте. Що вас цікавить? М'ясо, сало?, - звертається жінка з-за першого прилавку.
На її столі рядами викладений товар, на обличчі маска, сама - у фартуху на зимову куртку, бо в павільйоні холодно.
-
А правда, що сало дуже здорожчало? - питаю у неї.
-
Та було таке, але вже дешевшає, - чую у відповідь.
-
А зараз скільки коштує? - питаю знову.
-
Та різне є, - каже вона.
Новини про те, що один з найулюбленіших українських продуктів б’є цінові рекорди за останні тижні розлетілися низкою ЗМІ. У Києві тонке сало продавали по 120 гривень за кілограм. Товстіше - за 200-250 гривень і 300 - за генеральське. У Вінниці два тижні тому за кілограм сала просили від 80 до 200 гривень, на ринку в Житомирі ціна сягала 180 гривень. І це при тому, що вартість свинини коливалася в межах 105-115 гривень.
Які ціни у Хмельницькому?
Вартістю продуктів цікавлюся у молодої продавчині Альони. Про те, що сало подорожчало, знає. Але сама дорогих делікатесів запропонувати не може.
-
Зросли ціни на зерно, тому піднялася вартість свинини живою вагою. У мене сало тоненьке. Тому ціна невисока. Треба питати, в кого грубе. Грубше - дорожче, - розповідає Альона й показує на тонкі пласти вартістю 50 гривень за кілограм.

Сало з великою кількістю м'ясних прожилок продає по 120 гривень.
-
А м'ясо скільки коштує?
-
Як 100 гривень за кіло було, так і є, - втрутився в розмову чоловік, що стояв поруч.
-
Ми не можемо однаково підіймати ціну на сало й на м'ясо. Люди не зможуть купити й те, й інше. Щось має менше коштувати, а щось більше. Перед Новим роком м'ясо подорожчає, а сало впаде в ціні, - запевняє Альона.
Свинячу лопатку та задню частину тушки жінка продає по 100 гривень за кілограм. Вирізка - 120 гривень.
У грудні ціни знизились
“Грубе” сало, як називають його продавці, вдалося знайти на прилавку Руслана. Чоловік торгує лише ним, м'яса у нього на столі немає. Розповідає, що ціни у грудні вже знизились.
-
Раніше таке продавав по 180 гривень, зараз вже по 150, - каже Руслан, вказуючи на товсті шматки. - Тонше сало коштує 80-100 гривень, а животина по 140 гривень.
Покупців, за його словами, мало. Та це не так через ціни, як через бідність.
-
У людей грошей немає, - зазначив чоловік.
У чому причина такого здорожчання, пояснила продавчиня за іншим прилавком. Наталя.
-
Розвели м'ясну породу свиней. А таких українських “простяків” менше стало. Більшість почали вирощувати породи, на яких небагато сала, - каже Наталя.
Товар на продаж вона бере як у фермерів, так і в домашніх господарствах. Останнім часом прибутку від бізнесу має небагато.
-
Зараз дуже тяжко продати. Найбільше купують те, що дешевше. Обрізки пенсіонери беруть. У кінці вже віддаємо по чому можемо. Виходить, що й заробітку немає, бо це такий товар, що його не протримаєш, - каже Наталя.
За день вона продає до 50 кілограмів свинини, а раніше продавала удвічі більше.
Загалом продавці кажуть, що зараз у них “затишшя”. Ближче до свят очікують пожвавлення торгівлі, тоді й ціни зростуть. Кажуть, передусім подорожчає м'ясо, однак запевняють - суттєвої різниці з торішньою вартістю не буде.
Отже, на ринку ціни на сало коливаються від 50 гривень за тонкі пласти до 150 гривень за кілограм “грубого” сала. Животина, або сало з м'ясом, продають по 120-140 гривень за кілограм. Задня частина свині та лопатка коштують 100-110 гривень, вирізка - 120-140, шия - 140 гривень за кілограм.
Що в супермаркетах
У м'ясному відділі одного з міських супермаркетів сала знайти не вдалося, є лише м'ясо. Ціни на нього дещо вищі, ніж на ринку. Підчеревок продають по 114 гривень, окіст - по 127, шия - по 163, вирізка - по 165 гривень за кілограм.
На сайті іншого супермаркету, де доступні онлайн-замовлення, свіжого сала немає. Але пропонують купити солене. Вартує воно 329 гривень за кілограм. Таке ж, лише обваляне у меленому перці, коштує 339 гривень за кілограм.
Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.
-
Людмила ШвецС ценами в стране полный бардак... без комментариев...
-
Читач19Треба село піднімати, а не податки, депутати з розуму з'їхали. Ганьба.
-
Ирина МартынюкПодуріли.......
-
Денис ЗагниткоПусть сами кушают