Скільки коштують послуги хмельницьких адвокатів

Скільки коштують послуги хмельницьких адвокатів
Ілюстративне фото
  • Проконсультувати, скласти заяву та підготувати позов.

  • Ці та інші послуги надають хмельницькі адвокати.

  • Що та скільки коштує і як отримати правову допомогу безкоштовно?

За своє життя людина може постійно брати участь у судових засіданнях або не бути в суді жодного разу. Зазвичай участь у справі потребує залучення адвоката. Цей фахівець може надавати послуги різної складності — від консультацій та складання заяв до повного супроводу справи у суді.

Ми проаналізували, скільки коштують послуги адвокатів на прикладі документів у реєстрі судових рішень та відомостей на сайтах адвокатських фірм. Розповідаємо, скільки й що коштує, які особливості формування гонорару та що може бути, якщо клієнт відмовиться платити захиснику.

Рішення судів щодо адвокатських гонорарів

Ми підібрали декілька рішень у різних типах справ, де в текстах вказується конкретна сума оплати. Зазначимо, що найчастіше гонорари фігурують у цивільних справах.

Відео дня

Цивільна справа. Суддя Оксана Заворотна прийняла рішення за позовом хмельничанки до мікрокредитної фірми щодо стягнення заборгованості. Позов був задоволений, тому з компанії стягнули, зокрема, 3 000 гривень на сплату послуг адвоката, якого залучала позивачка.

Цивільна справа. Суддя Олександр Палінчак розглядав справу щодо неустойки за стягнення аліментів та індексації. Рішення було прийняте на користь позивачки. Згідно з наданими до суду документами, гонорар адвоката склав 10 000 гривень. Однак суддя вирішив стягнути з відповідача компенсацію цього гонорару на суму 6 000 гривень.

Цивільна справа. У справі, яку розглядала Оксана Заворотна, гонорар адвоката склав 10 000 гривень. Справа стосувалася позову мешканки Хмельниччини до іншої особи та Розсошанської сільської ради щодо права власності на квартиру. Позивачка виграла справу, а сплата гонорару була поділена між відповідачами.

Цивільна справа. Суддя Зоряна Чевилюк розглянула справу щодо стягнення компенсації за ремонт авто, на яке з багатоповерхівки впала колиска. У позові було відмовлено. Відповідач витратив на адвоката 7 357 гривень. Ця сума була стягнута з позивача.

Цивільна справа. У справі щодо стягнення заборгованості, яку розглядала Оксана Козак, витрати позивача на адвоката склали 2 500 гривень, які зрештою сплатив відповідач.

Цивільна справа. Адвокат звернувся до суду, аби стягнути зі свого клієнта недоплачений гонорар. Послуги захисника були надані у справі про адміністративне правопорушення. Вони коштували 8 000 гривень, половину з яких клієнт заплатив до розгляду, а решту мав заплатити після цього. Однак після скасування адмінпротоколу клієнт перестав виходити на зв’язок. Адвокат вимагав стягнути 4 000 гривень гонорару та 9 840 пені (3% за кожен день прострочення). Суддя Борис Продан став на сторону адвоката та вирішив стягнути зазначені суми. Разом це 13 840 гривень.

Адміністративна справа. Оксана Заворотна розглядала заяву, якою адвокат просила стягнути з відповідача за справою судові витрати у розмірі 15 000 гривень. В цю суму входили:

Адміністративна справа. Суддя Надія Салоїд розглядала справу за позовом хмельничанина до управління патрульної поліції у Вінницькій області. Позивач вимагав скасувати постанову про адміністративне правопорушення. Суддя стала на його бік та задовольнила цю вимогу. Вартість послуг адвоката склала 5 005 гривень, в тому числі:

Позивач вимагав стягнути ці витрати з управління патрульної поліції, однак суддя в цьому відмовила. Серед причин — справа має незначну складність, не потребує вивчення судової практики, адвокатом не надано детального опису наданих послуг, звіт щодо виконаних робіт датований 7 вересня та містить відомості щодо виконання робіт 8 вересня.

Кримінальна справа. Колегія суддів при головуванні Валерія Слободяна винесла вирок у справі щодо розбою та втягнення неповнолітніх у злочинну діяльність. Визнали винними двох хлопців з Хмельницького та Шепетівки. Гонорар адвоката одного з потерпілих був оцінений у 13 000 гривень. Однак суду не надали розрахунку цих витрат та документа, який підтверджує перерахування грошей. Тому потерпілому відмовили у компенсації.

Позивач може вимагати покладання обов’язку оплати послуг на відповідача, однак розраховувати на це варто лише у разі задоволення позовних вимог. Також суддя може розподілити витрати на адвоката або залишити обов’язок оплати за клієнтом.

За рішенням судді сума витрат, яка підлягає компенсації, може бути зменшена або взагалі скасована. В таких випадках послуги адвоката повністю або частково оплачує клієнт. Зокрема, в одному із таких рішень, що розглянуті вище, зазначено таке:

«Розмір витрат на оплату послуг адвоката має бути співмірним із:

При визначенні суми відшкодування вказаних витрат суд має виходити з критерію реальності адвокатських витрат (встановлення їхньої дійсності та необхідності), а також критерію розумності їхнього розміру, виходячи з конкретних обставин справи та фінансового стану обох сторін.»

Зважаючи на це, суддя у справі щодо аліментів зменшив суму відшкодування, яке має сплатити відповідач, з 10 000 до 6000 гривень.

Які послуги та за скільки надають хмельницькі адвокати

Відсортовано згідно з кількістю оприлюднених послуг з тарифами. Дані взяті з сайтів відповідних компаній та адвокатів. На сайтах інших адвокатів та компаній ціни не вказані.

Компанія «Legal Assistance»

Адвокат Віталій Матвійчук

Компанія «Віктор Решетов та партнери»

Компанія також надіє інші послуг, однак їхня вартість на сайті не вказана.

Як отримати юридичні послуги безкоштовно

В Україні діє мережа центрі безоплатної правової допомоги. Ця система має два рівні — первинний та вторинний. Безоплатна первинна правова допомога надається безкоштовно та полягає у:

Безоплатна вторинна правова допомога також надається безкоштовно, але тільки окремим категоріям громадян. Наприклад, дітям, внутрішньо переміщеним особами, особам під адміністративним затриманням чи арештом, затриманим або арештованим особам.

Вторинна правова допомога полягає у:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up