Субсидія для хмельничан під час війни: хто може отримати і як нараховують

Субсидія для хмельничан під час війни: хто може отримати і як нараховують
  • У розпалі опалювальний сезон,  який передбачає збільшення суми за комуналку.
  • Оформити субсидію - один з варіантів як можна заощадити. 
  • Розповідаємо, хто може розраховувати на грошову допомогу від держави і які зміни внесли у нарахування. 

 

Житлова субсидія є безповоротною адресною державною соціальною допомогою громадянам, які проживають в житлових приміщеннях (будинках) і не можуть самотужки платити за житлово-комунальні послуги, оплачувати витрати на управління багатоквартирним будинком. Фактично подавати на субсидію можуть всі. Щоправда, механізм її нарахування буде залежати від багатьох факторів. 

Грошова допомога споживачам від держави надається на відшкодування витрат за оплату водопостачання, водовідведення, теплопостачання, газопостачання, електропостачання та вивезення побутових відходів. Хто може розраховувати на субсидію і які зміни чекають на хмельничан з 1 грудня: роз’яснення. 

Субсидія 2022-2023: чи будуть зміни?

У Міністерстві соціальної політики переконують, що коштів в бюджеті достатньо, аби задовольнити потребу в житлових субсидіях. На це передбачили майже 38 мільярдів гривень. За словами заступника міністра соцполітики Віталія Музиченка, наразі українці можуть не хвилюватись щодо можливих змін у нарахуваннях. Якщо субсидію нарахували - ви її отримаєте. 

Відео дня

На наступний 2023 у бюджеті планують закласти аналогічну суму, аби забезпечити повноцінне фінансування житлових субсидій.

Із жовтня усі функції з призначення, нарахування і виплати житлових субсидій на оплату субсидії поступово переходять від органів управління соціального захисту населення до органів Пенсійного фонду України. Спосіб виплати пільг та субсидій залишаються без змін. Кошти й надалі можна буде отримати через відділення “Укрпошти” або банківські установи. Зміна способу виплати здійснюється органами Пенсійного фонду відповідно до поданої заяви. 

Варто додати, що органи соціального захисту населення продовжують приймати та опрацьовувати звернення громадян з питань призначення житлових субсидій до кінця листопада 2022 року.

Що зміниться для хмельничан з 1 грудня?

Завдяки централізації фінансування виплат скорочується строк проходження коштів до одержувача. Про це йдеться на сайті “Урядового порталу”. Які ще будуть зміни?

Із жовтня субсидії почали виплачувати не лише за постійним місцем проживання, а й у разі його зміни. Мова наразі йде і про вимушених переселенців. Для цього слід додати до базового пакету документів ще й довідку ВПО. 

Отож, починаючи з 1 грудня: 

  • призначення житлових субсидій, прийом громадян з цих питань здійснюватиметься органами пенсійного фонду України за екстериторіальним принципом, що дозволить забезпечити право людей на допомогу в умовах, коли вони вимушено змінили своє місце проживання.
  • з’явиться можливість звертатись з питань субсидій в електронній формі через веб-портал електронних послуг та мобільний додаток Пенсійного фонду України.

Куди звертатись?

Для оформлення житлової субсидії слід звернутись до Центру надання адміністративних послуг, з грудня - до Пенсійного фонду, або ж скористатись додатком “Дія”. 

Як повідомляли у ГУ Пенсійного фонду України у Хмельницькій області, з 1 жовтня фінансує субсидії Пенсійний фонд за тими реєстрами, які ведуть органи соцзахисту. А з 1 грудня Пенсійний фонд прийматиме, розглядатиме і призначатиме субсидії. 

"Наразі заяви на оформлення субсидій можна подавати через уповноважених осіб територіальних громад, також людина може подати заяву у ЦНАПі, і через портал «Дія». З грудня місяця до цих усіх додається ще мережа сервісних центрів Пенсійного фонду України, також особа зможе подати заяву в електронній формі через портал Пенсійного фонду", - повідомила заступниця начальника Головного управління Пенсійного фонду України в Хмельницькій області Юлія Ковальчук.

До слова, такі зміни сталися через війну. Відтак українці для зручності зможуть звертатись у будь-який сервісний центр Пенсійного фонду. 

Нагадаємо, споживачі комунальних послуг мають подати заяву на призначення житлової субсидії і декларацію про доходи та майно. 

Наразі право на субсидію мають всі громадяни, які проживають в житлових приміщеннях. Загалом розмір субсидії залежить від багатьох факторів: склад сім’ї, сімейний дохід, площа домоволодіння, і тип опаленням, яким ви користуєтеся – центральним чи індивідуальним. За сукупністю цих факторів пенсійний фонд буде вираховувати субсидію за формулою.

Житлові субсидії не призначаються, наприклад, коли квартира понад 130 квадратних метрів загальної площі, а  будинок – 230 квадратних метрів, якщо є у власності сім’ї автомобіль, термін експлуатації якого не минув п'ять років з моменту реєстрації. 

В соцзахисті також нагадали, щоб отримувачі субсидій не забували інформувати їх про зміни у складі сім’ї, про зміни у комунальних послугах, якщо хтось виписався, або прописався у будинку чи квартирі, зробив покупку, що перевищує 50 тисяч гривень однією сумою, або придбав новий автотранспорт.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Max Forosov

    А безробітним чому субсидію не надають?

keyboard_arrow_up