ТОП-3 причини обрати iPhone 14 замість iPhone 13 Pro (новини компаній)

Apple анонсувала нову лінійку смартфонів на чолі з iPhone 14 у вересні 2022-го. Розповідаємо, шляхом чого Apple домоглися прогресу у створенні новинки.

Apple анонсувала нову лінійку смартфонів на чолі з iPhone 14 у вересні 2022-го. Хоча смартфон лаяли за відсутність інновацій рівня «прошок», через деякий час стало зрозуміло, що це збалансована модель, яка краща не тільки за попередника, а й за торішні Про. Розповідаємо, шляхом чого Apple домоглися прогресу у створенні новинки. 

Ціна та продуктивність

14-ка продається за ціною 41499 грн, тоді як 13 Pro можна знайти за 48000–51000 грн. З огляду на те, що ціна на Айфон 14 в середньому на 8000 грн менша, цікаво, що пристрої працюють на одному і тому ж «залізі». 

Обидва пристрої оснастили восьмиядерним чипом Apple A15 Bionic з п'ятьма ядрами відеоприскорювача. Обсяг оперативної пам'яті аналогічний — 6 ГБ. Стверджувалося, що в iPhone 14 використовується повільніша пам'ять LPDDR4X порівняно з пам'яттю LPDDR5 в iPhone 13 Pro. Але у цієї інформації немає офіційного підтвердження.

Камери

Apple оснастили Айфон 14 системою з двома камерами порівняно з потрійним 12-мегапіксельним еквівалентом iPhone 13 Pro. Однак основний сенсор, багато в чому збігається в обох пристроїв. 

Вони мають загальну кількість пікселів, а також однаковий розмір — 1,9 мкм. В обох випадках використовується система стабілізації зі зсувом сенсора. Однаковий процесор міг би надати ідентичні результати обробки зображень, але в iPhone 14 є перевага у вигляді Photonic Engine. Ця програмно-апаратна гібридна система, що підвищує продуктивність за слабкого освітлення щонайменше у 2 рази, дає можливість перевершити результати торішнього Про.

Ще одна область, де Айфон 14 кращий — фронтальна камера. Хоча обидві камери 12-мегапіксельні, 14-ка оснащена ширшою діафрагмою f/1,9 (проти f/2,2 в iPhone 13 Pro), а також системою автофокуса замість фіксованого фокуса у Pro. Айфон 2022-го надасть краще фокусування, роботу в умовах низької освітленості та якісніші групові знімки.

Дисплей

Обидва телефони мають 6,1-дюймові OLED-дисплеї з роздільною здатністю 1170x2532 точок. Вони дуже схожі, але не ідентичні.

Основна відмінність полягає в частоті оновлення: 14-й пропонує розгортку 60 Гц, а 13 Pro використовує стандарт Apple 120 Гц — Pro Motion. Це буквально вдвічі плавніше зображення, що буде особливо помітно при прокручуванні вебконтенту і фотографій.

iPhone 13 Pro яскравіший — до 1000 ніт у режимі підвищеної яскравості (HBM). Яскравість iPhone 14 становить лише 800 ніт. В обмежених ситуаціях обидва пристрої здатні забезпечити пікову яскравість 1200 ніт. 

Висновки

Хоча Айфон 14 і не зміг викликати фурор серед шанувальників Apple, за своєї ціни пристрій пропонує кращі характеристики та можливості камери. Смартфон має недоліки, але не можна назвати гаджет провальним. 

Торішня модель Про пропонує додатковий модуль камери та дисплей з підвищеною герцовкою. Ці переваги явно не варті переплати у $200. 

keyboard_arrow_up