Ціна на хліб у Хмельницькому вже зросла. Коли чергове підняття і які причини

Ціна на хліб у Хмельницькому вже зросла. Коли чергове підняття і які причини
  • Із 1 червня 2024-го у Хмельницькому хліб здорожчав на 5% 

  • В основному це пов’язано із підвищенням тарифів на світло. 

  • Найближчим часом вартість хлібобулочних збільшиться.

Підвищення тарифів на світло вдарило не лише по кишені українців, але й підприємців. Через здорожчання кіловата електроенергії, регулярного зростання вартості на паливно-мастильні матеріали й запчастини, виробники змушені також коригувати ціни на свою продукцію. У Хмельницькому з 1 червня буханець вже здорожчав на 5%. Найближчим часом вартість ще скоригують. Розповідаємо деталі. 

Впливають постійні відключення 

Президент “Всеукраїнської асоціації пекарів” Юрій Дученко у коментарі AgroPortal.ua повідомив: наразі існують передумови здорожчання вартості хліба на 10%, в найближчі місяці ще 20%. Причина тому – постійні відключення світла. 

– Хлібна галузь споживає не так багато електроенергії, однак аварійні відключення, відключення поза графіком призводять до виробництва бракованої продукції, виходу з ладу обладнання. Не всі заводи мають змогу працювати на генераторах. А ті, які мають, повинні бути попереджені, щоб планово переключити виробництво на аварійну роботу на 2-3 години, не більше.

Відео дня

Ціни уже підвищили 

З першого червня 2024-го ціна на хмельницькі хлібобулочні вироби зросла на 5%. Зокрема якщо у травні буханець білого із місцевого хлібзаводу вартував 23 гривні у магазині, зараз – 24 гривні. Це ж стосується і батону: із 22 гривень ціна підскочила до 23 (вартість може відрізнятися залежно від торгової точки, – прим.автора). 

Директор ТОВ «Торговий дім «Хмельницькхліб» Валентин Романенко розповів журналістці vsim.ua: у них відключень світла немає, адже належать до критичної інфраструктури. Однак на здорожчання впливає низка інших факторів: підвищення тарифів на електроенергію, зростання цін на запчастини та паливно-мастильних матеріалів. Лише вартість останніх, каже Валентин Романенко, змінилася на 7% за останній місяць.  

– Є проблема здорожчання ціни на електроенергію і воно своєю чергою тягне здорожчання сировини, в основному це борошно. В нас воно вже піднялося на 17% з 1 червня. І переробники аргументують це тим, що у них зросла ціна на електроенергію і вони мусять підіймати ціну. Так само і для нас. Прислали нам листи, що йде здорожчання ціни. Паливно-мастильні матеріали – зараз всі компанії прислали листи про подорожчання, запчастини основні також подорожчання йде. 

Підвищення відбуватиметься у два етапи. Однак на підприємстві все ще проводять розрахунки, тому точну дату і вартість назвати не можуть. 

– Ціна на хліб буде піднята у два етапи, але будемо бачити, чи це буде 5%, чи 10%. Ми так само мусимо прорахувати все, бо ж нам теж треба платити заробітну плату, податки й тому змушені будемо підняти ціну на основний вид продукції. Зараз ще йдуть розрахунки, – розповів Валентин Романенко. 

Хліб дорожчає в останню чергу 

Голова Асоціації франчайзингу України Андрій Кривонос для vsim.ua розповів: ціни на такі найбільш популярні продукти зростають в останню чергу. Якщо це відбувається – значить в економіці накопичилося чимало чинників, які сукупно сильно впливають на роботу бізнесу. 

– Взагалі соціально-значущі продукти, які ми зазвичай постійно купуємо, зростають в ціні в останню чергу. Як правило, торговці намагаються компенсувати здорожчання цих продуктів здорожчанням інших. Тому, якщо дорожчає вже хліб - це вказує на те, що в економіці вже накопичилася певна кількість додаткових витрат: на логістику, електрозабезпечення, очікування підвищення заробітної платні. Негативне очікування погіршення ситуації з електрикою теж впливає на дії торговців: вони намагаються підняти ціни сьогодні, щоб компенсувати свої витрати на ті ж генератори чи додаткове електрозабезпечення у своїх точках в майбутньому. 

– Можна побачити, що не тільки хліб самих простих сортів буде дорожчати, але це й зачепить інші продукти харчування та ліки, – каже Андрій Кривонос.  

Заразом Андрій Кривонос пояснив: поетапне підвищення дозволить споживачу більш плавно призвичаїтися до змін. Різке здорожчання може призвести до втрати споживачів. 

– Поетапність вказує на те, що торговці намагаються пригнічувати ці процеси. Гіпотетично, можна було б підняти ціну на 20% і спокійно чекати на своїх покупців. Але, по-перше, це буде шоковий удар і, по-друге, в торговця не виникнуть нові гроші, тому що спаде в деякий момент часу попит на товари, які здорожчають в такий шоковий спосіб. 

Читайте також: 

Уряд підвищив тариф на електроенергію для населення з 1 червня: деталі

«Хмельницькводоканал» почав продавати лічильники. Які ціни та асортимент

Скільки коштує таксі в Хмельницькому: служби та ціни

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (13)
  • Саша Шпак

    Причина одна - при владі зЕлені піда....си....

    Читач81 reply Саша Шпак

    По твоєму треба здатися кацапам, що вони пайкою хліба у таборі нагодували?

    Саша Шпак reply Читач81

    А по твоєму я маю годувати державних підарасів які обкрадають мене???  чи ти може пригрів яйця в державному кабінеті і тобі похер???
  • Torn

    Треба купити хлібопічку і хай собі підвищують і самі купують

    Читач62 reply Torn

    Не вигідно. Буде 3 години тягнути ел.енергію і вийде 1 буханочка

    Solomon reply Torn

    Ага, напечете Ви багато

    Жанна reply Torn

    Хлібрпічку, якщо світла нема, живити дровами планується?

    Torn reply Жанна

    Відключення електрики це тільки привід до здорожчання.
  • Саша

    Наближається годомор

    Жанна reply Саша

    Голодомори не наближаються, їх наближають: це все не стихійні події.
  • 0_0

    давай зразу по 100грн.хулі

keyboard_arrow_up