Ціни на пальне різні по областях. Чому так і які на Хмельниччині

Ціни на пальне різні по областях. Чому так і які на Хмельниччині
  • В середньому по області пальне дешевше, ніж загалом по Україні.

  • Чому так — запитали в експерта.

  • Різницю в ціні він вважає небезпечною.

Пальне у Хмельницькій області в середньому коштує дешевше, ніж по Україні. Такі висновки можна зробити згідно із даними на сервісі Мінфін. Порівнюємо ціни станом на 20 березня. Й бачимо, що Хмельниччина має майже найдешевші дизель та газ (третє і пʼяте місця за найнижчими цінами). Вартість популярного А-95 теж невисока у порівнянні з іншими — 52,57 грн (шосте місце). Натомість А-95+ майже найдорожчий — 57,72 грн. Більше тільки на Херсонщині — 58,99 грн.

Чому ціни відрізняються?

Чому ж ціна в середньому по областях відрізняється? Про це журналістка vsim.ua запиталася в експерта. Директор Консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн пояснює,  що вартість в різних регіонах залежить від низки причин: 

Відео дня

— Менші мережі орієнтуються на місцеву кон'юктуру, бо ринки різні. Десь більше національних операторів, десь менше, і, відповідно, різна й конкуренція. Вони підлаштовуються під ту чи іншу ситуацію. 

Разом з тим Сергій Куюн наголошує: споживачам потрібно бути обережними. Адже різниця в ціні на 10-15% може означати, що дешеве пальне може бути фальсифікатом або контрабандним. Таким чином недобросовісні мережі намагаються уникнути сплати податків. 

— Зараз 7-8 гривень складає між мінімальною і максимальною ціною. Це досить багато. До останнього часу це було 5-6 гривень. І це насправді сигналізує про таку неприємну річ: активно повертаються схеми ухиляння від сплати податків, також «ліве» пальне - саморобне. У мене особисто дежавю з 2001 роком: коли ми бачимо великі перепади, незрозумілі ціни. Тому треба бути споживачам дуже уважними, бо ж «дешева рибка - погана юшка», - наголосив Сергій Куюн.  

Які ціни на АЗС Хмельницького

Ціни на пальне у великих мережах однакові в незалежності від міста чи області. Але може відрізнятися на інших, менш представлених АЗС. Наприклад, на «AMIC» вартість літра 95-го коштує 54,19 грн, тоді як у Чернівецькій - 53,79 грн. У Рівненський найдешевше - 53,29 грн. З дизелем ситуація така ж. 

Також можемо побачити різницю в ціні на прикладі мережі АЗС «АВІАС». 

АЗС Область Хмельницька Тернопільська Чернівецька Рівненська
АВІАС А-95 51,39 51,39 50,89 50,89
  ДП 52,39 52,39 51,89 51,89
  Газ 26,99 27,39 27,47 27,49

Але основну роль у середній ціні по області грають місцеві або менше розгалужені мережі. Місцеві АЗС продають дешевше Ми ознайомилися із тарифами на різних автозаправних станціях Хмельницького станом на 20 березня 2024. Наприклад, на заправці «GazLine» ціна на пальне така: 

Подібні ціни і на АЗС «Smart» - різниця у декілька копійок. Що стосується «VST» - тарифи тут вищі на бензин та дизель, від попередніх двох АЗС, орієнтовно на 1-2 гривні. Вартість газу не сильно відрізняється. 

(гортайте фото)

Коли наступне здорожчання 

За останній тиждень пальне в середньому здорожчало на 1-2 гривні. Найближчі декілька тижнів, за прогнозом експерта, суттєвого підвищення цін не відбудеться. Ситуація на ринку стабілізувалася. З дня у день різниця в цінах може складати декілька копійок. 

Читайте також: 

Де вигідніше у Хмельницькому: порівняли ціни на молоко, сир і сметану

Найдешевші будинки, які продають в межах Хмельницького: ціни і фото

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up