Де вигідніше у Хмельницькому: порівняли ціни на молоко, сир і сметану

Де вигідніше у Хмельницькому: порівняли ціни на молоко, сир і сметану
  • Продовжуємо моніторити ціни на продукти у Хмельницькому. 
  • Як змінилась вартість молочних виробів з початком весни?
  • Дізнавайтесь ціни і переглядайте інфографіку. 

Журналісти vsim.ua продовжують слідкувати за вартістю різних продуктів у Хмельницькому.

Щомісяця на нашому сайті ми розповідаємо про вартість м’яса, сала, овочів, фруктів та яєць. До прикладу, минулого вівторка ми дізнавались ціни на ранню полуницю. Детальніше можна прочитати за посиланням. 

Цього разу розповімо про вартість молочних виробів – сметани, кисломолочного сиру та молока. 

Відео дня

Востаннє ми порівнювали ціни на «молочку» три місяці тому – в грудні. Як змінилась вартість на цю продукцію з початком весни?

Додамо, що ціни на молочні продукти коливаються впродовж року і причин цьому безліч. Зокрема, впливає подорожчання енергоносіїв, закупівельні ціни сирого молока, сезонність та навіть попит. 

Самі ж хмельницькі продавці кажуть, за останніх кілька місяців ціни дещо впали.

– Думаю, і далі будуть дешевшати, бо ж піст, – припускають продавці. 

Для порівняння цін, журналістка відвідала центральний продовольчий ринок, а також «Ранковий» по Кам’янецькій. Також дізналась, за скільки продають молочні вироби у кіоску.

Який прогноз?

Георгій Кухалейшвілі, аналітик «Асоціації виробників молока»:

– В 2023 році обсяги виробництва молока-сировини в світі виросли лише на 1,4% до попереднього року. Вірогідно, на сповільнення темпів росту виробництва молока-сировини вплинули зростання цін на корми на 39% порівняно до 2022 року, дорожчання таких витратних матеріалів, як добрива, паливо, електроенергія. Несприятливі погодні умови в молочних регіонах вплинули на пошкодження та скорочення врожаїв. Крім того, на зростання собівартості виробництва молока посприяли міжнародні ініціативи щодо захисту клімату та скорочення карбонового сліду ферм. Аналогічні тенденції можуть бути характерними для 2024 року. Згідно прогнозу AHDB, у 2024 році світове виробництво молока-сировини може вирости лише на 0,25%, - йдеться на сайті «Асоціації виробників молока». 

Загалом за прогнозом Асоціації, вірогідне подальше підвищення цін саме на кисломолочну продукцію, тверді і напівтверді сири і вершкове масло. Мовляв, проблема дефіциту молока-сировини в Україні нікуди не зникла. 

– Незважаючи на те, що 2023 року молочно-товарні ферми вийшли за обсягами надоїв на довоєнні рівні, їх потужності все одно не вистачає щоби компенсувати різке скорочення виробництва молока в господарствах населення", — додали в Асоціації.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (13)
  • Наталія

    Зато у селах даром
  • Світлана Задворна

    А молоко домашнє  не почом

    Валя Легкун Макогончук reply Світлана Задворна

    Світлана Задворна в магазинах 40гр 0.9 л.

    Tereshenko reply Валя Легкун Макогончук

    Бо в магазині краща якість. Раніше купляли домашнє молоко, тепер відказались, повністю перейшли на фермерську молочку з магазина, якість краща: чисте молоко від українських ферм, де корови під наглядом ветеринара; немає ні запаху ні привкусу навозу бо доять доїльним апаратом; жирність непогана; тара чиста. Виробники: Яготинське, Просто Наше, Ферма, Галичина.

    Читач62 reply Tereshenko

    Сплошна хімія ваша молочка магазинна. Що то за молоко, яке має строк зберігання по 2-6 місяців.  І взагалі там немає ніякої користі.

    Tereshenko reply Читач62

    Не правда, строк зберігання - тиждень за умови зберігання при низькій температурі. Вироблене за Держстандартом. По закінченні строку зберігання гарно сквашується, тому якщо не встигли випити у вигляді молока то допиваємо як кефір. А те про що ви кажете - то мабуть молочний продукт, він дешевше. Зараз взагалі молочка в магазинах дуже якісна. Беремо в АТБ ряжанку, закваску, кефір, творог, сир, масло тих фірм що я назвав. Дуже задоволені. А на базарі  (наприклад) творог - не продали, несуть до дому, поки везли туди і назад - він зкис, тоді щоб не пропало його проварюють в соді і знову на базар. Від такого творогу вже користі ніякої. Молоко якщо в банках, то ті банки миють з миючим засобом, виполоскують його погано і його залишки в молоці. А якщо в бутилках, то туди щось сиплять, щоб молоко не зкисало. А ще корові вим'я не миють і через це молоко після кип'ятіння має запах і присмак навозу. А не кип'ятити з базару не можна, бо в селі руки після туалету не кожен миє, та й корова може бути хвора.

    Читач62 reply Tereshenko

    Дякую за інформацію. На жаль, вже років зо три  не купую молочку і в магазині і на базарі. Не хватає пенсії. Так як і на м'ясо. Вже привиклося. Замість цих продуктів харчуються таблетками з аптеки.

    Tereshenko reply Читач62

    Ми якби за комуналку віддали, то вже молочки б точно не побачили. Приходиться вибирати: або комуналка або їжа (субсидії не маємо). Вам бажаю міцного здоров'я. Дасть Бог і ви перейдете з ліків на молочку.

    Читач62 reply Tereshenko

    Дякую. Видно, ви добра людина. Таких зараз мало. Навряд, чи перейду. Чим далі, тим гірше. Але, всерівно, дякую. Дай Боже Вам і вашим рідним здоров'я.

    Tereshenko reply Світлана Задворна

    То приїздіть на роботу до міста, як спробуєте роботу в місті, то будете більше цінувати заробітки з молока. Тут як в пісні: "Город сказка, город мечта, попадая в этот город пропадашь в никуда". Бо думають що тут в місті усі заможні. Ті що заможні отоварюються в супермаркетах і не купують молочку на ринку. На скільки я бачу, купуючи молочку, то поруч зі мною тільки пенсіонери Раковські (бо вони військові пенсії за чоловіків мають і ще можуть собі дозволити трохи молочки, пенсіонери що відпрацювали на заводах взагалі молочку не беруть - грошей не мають - всю пенсію за комуналку віддають) і бюджетники купують по 200 грамів сиру і стаканчик стограмовий пластиковий сметани.

    Лесовой К. reply Tereshenko

    Всю пенсію за комуналку? Субсидії відмінили?

    Tereshenko reply Лесовой К.

    В нас, наприклад, вже давно субсидію забрали, бо разом з пенсіонером проживає офіційно не працевлаштований. І таке в більшості.

    Читач62 reply Лесовой К.

    Толку з тої субсидії, наприклад, пенсія 3000, комунальні 1800, субсидія 1400, потрібно з пенсії потягнути 400 грн, аптека 1000, телефон 160,  проживи за 1400 цілий місяць.  І пральний порошок, зубна паста і т інше. Ось такі справи.

keyboard_arrow_up