Хмельничани отримали платіжки з "космічними" цінами. Газовики пояснили чому

Хмельничани отримали платіжки з "космічними" цінами. Газовики пояснили чому
  • Хмельничан шокували платіжки за газ. В сумі до сплати за листопад більшість побачили "захмарні" ціни. 
  • До рахунку додали нову графу з рекомендованим платежем за наступний місяць.
  • В "Хмельницькгаз збуті" розповіли, як потрібно сплачувати за блакитне паливо. 

З 12 грудня хмельничани почали отримувати платіжки за листопад. Вказані у рахунку цифри налякали людей. В них додали нову графу з рекомендованим платежем за наступний місяць. Таким чином у сумі до сплати "виплили" досить "страшні" цифри. Журналісти vsim.ua вирішили дізнатись, що означає "рекомендований платіж" і як потрібно сплачувати хмельничанам за блакитне паливо. 

"Борги" з'явились два дні тому

В особистому кабінета на сайті "Хмельницькгазу" мешканці можуть подавати показники та навіть сплачувати за блакитне паливо онлайн. Показники за листопад хмельничани вносили ще з 1 по 5 грудня. А ось рахунки з'явились лише два дні тому, 12 грудня. Там мешканці побачили "захмарні" суми, які їх шокували. 

- Я завжди 1-го числа вношу показники і стабільно сплачую за газ кожного місяця. До того ж маю субсидію. За листопад у мене був борг 35 гривень і я його сплатив. А зараз в мене на рахунку показує - 2700 гривень. Це що я маю ще цю суму заплатити, хоча ще не спожив газу за ті гроші, - розповів журналістам vsim.ua хмельничанин Віталій. 

Відео дня
Ось таку платіжку отримують хмельничани за листопад

Рекомендований платіж можна не сплачувати

В рахунках за листопад у платіжках за газ з'явилась нова графа з рекомендованим платежем на наступний місяць. У "Хмельницькгаз збуті" кажуть, розрахували цю суму, аби люди мали змогу за бажанням оплатити за блакитне паливо наперед. Та сплачувати таким чином необов'язково. 

Це зручно для тих споживачів, які мають невеликі нарахування і по бажанню можуть оплатити за газ відразу за 2 місяці, щоб уникнути комісій банку. А взагалі ця графа інформативна. Але як і раніше, споживач може просто заплатити борг за попередній місяць, а оплату за поточний зробити пізніше, - коментує директор ТОВ "Хмельницькгаз збут" Олександра Панькевич. 

Таку ж інформацію тепер показують і в особистому кабінеті користувача. Але борг або переплату за попередній місяць порахували разом з рекомендованим платежем. Зараз "Хмельницькгаз збут" направив листа до розробників особистого кабінету, аби ці суми розділити і не заплутувати мешканців. 

Як рахували рекомендований платіж

Рекомендований платіж - це прогнозна вартість спожитого газу за наступний місяць. Її розраховували, дивлячись на середньорічний об'єм спожитого газу. Цю цифру множили на місячну частку на грудень для певної групи споживання. 

- Якщо споживач використовує газ і для індивідуального опалення, і для підігріву їжі, то у нього 15 група споживання. Допустимо, що у минулому році він спожив 1500 кубів газу. Місячна частка для цієї групи складає 18,03%. Якщо ці цифри перемножити, то виходить 270,45 кубів газу, що у грошах складає 1881,76 гривень. Ця сума і буде вказана в графі "рекомендований платіж", - пояснює Олександра Панькевич. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (15)
  • Анонім

    Ви тільки гляньте, як тільки газконтору поділили на хмельницькгаз і хмельницькгаззбут, відтоді почалися ці "приколи", які тільки вводять в оману споживачів, збивають з пантелику. Їм того і потрібно, щоб менше там знали і розбиралися, а розрахунок був на то, що скільки напишуть, стільки і будуть плотити. Адже, якщо рекомендована плата не буде сплачена в цьому місяці, то вона автоматично перейде в розділ заборгованість. А звідти вона вже наступного місяця нікуди не подінеться, і буде мозолити очі, і так далі. І поки не сплотиш боргу вона звідти не подінеться.  З їхніми захмарно завищеними тарифами взагалі плотити слід один раз і то через 5 років. І їм вистачить.
  • Олекса Шумейко

    цих дебілів з газконтори давно вже потрвбно чере суд лінча провести, за знущання   над українцями
  • IGOR

    Абсурд! Газ не имеет фиксированной оплаты, всё зависит от уровня потребления, которое каждый месяц разное... Что за "рекомендации"? На кого расчёт - не ясно.... По ходу на пенсионеров, которые не вдуплятся, и последнее понесут в "сберкассу", потому, что так воспитаны и потому, что бояться, что субсидию заберут....
  • Виктор Гевак

    Абсурд, це ж потрібно було придумати, щоб люди, у яких і так кишені пусті, проплачували наперед за неспожитий газ... "Кручу, верчу, запутать хочу" можливо хтось і лоханеться...

    Мама reply Виктор Гевак

    Ще й не просто наперед кілька місяців, а мабуть хочуть за рік наперед, враховуючи суми, які вказали. За таке ставлення до споживачів рік не побачать оплати. Нехай вчаться поваги до людей
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
09:35 На Хмельниччині прощаються із військовим і начальником ТЦК Павлом Джигуном 20:58 Герою Олександру Швецю встановили дошку пам’яті у Кам’янці-Подільському 20:08 На Хмельниччині 30 громадян задекларували свої доходи на мільйон 20:06 Рідним загиблих воїнів з Хмельницького району вручили ордени «За мужність» Від читача 11:17 У Старокостянтинові розпочато відстріл домашніх тварин. Вбивство кішки на ім'я Мішелька. 19:29 5 депутатів з Хмельницького не задекларували житло (СПИСОК) 18:16 15 років за ґратами проведе хмельничанка, яка навела ракети на Полонщину 18:06 Що задекларували лікарі хмельницьких МСЕК: проаналізували статки голів комісій photo_camera 17:45 У Старокостянтинові масово звільняються лікарі: деталі 17:19 Захисник після реабілітації склав іспит в автошколі для осіб з інвалідністю на Хмельниччині 16:33 На Нетішинському водосховищі встановлюють штучні нерестовища 15:46 Посадовицю Хмельницького Держгеокадастру оголосили у міжнародний розшук 14:57 «Родина для кожної дитини»: на Хмельниччині 13 громад розвиватимуть сімейний патронат 14:12 У Старокостянтинові відкрився оновлений ізолятор тимчасового тримання 13:48 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 13:32 На Хмельниччині правоохоронці затримали 17-річного «закладчика» 12:30 Судили злочинну групу, яка постачала наркотики до хмельницького СІЗО 11:51 У національному природному парку на Хмельниччині встановили готелі для комах photo_camera 11:26 Долар і євро пішли вгору. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 10:54 Жінка з Хмельницького району перерахувала шахраям майже 142 тисячі гривень
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up