Вчилася вдома і отримала професійне свідоцтво. Як на прикладі 29-річної Інни можна змінити професію

Вчилася вдома і отримала професійне свідоцтво. Як на прикладі 29-річної Інни можна змінити професію
  • Отримати нову професію і не відвідувати навчальний заклад?  
  • Інна Смучок на власному досвіді показала, що це реально.
  • Дівчина здобула професійну освіту вдома, при цьому в навчальному закладі була тільки двічі.

Інна Смучок з Хмельниччини за три місяці отримала диплом кухаря, навчаючись і практикуючись вдома. При цьому навчальний заклад відвідала тільки двічі: на консультації і коли здавала іспит. Зараз дівчина влаштувалась на роботу кухарем в садочок і дуже задоволена, тому що робить те, що дійсно любить.

Навчилася готувати, бо мала велику родину

29-літня Інна Смучок з села Солобківці Ярмолинецького району з дитинства полюбляла куховарити, але чомусь вивчилась на швею і за професією ніколи не працювала. Все її тягнуло на кухню, тому деякий період була помічником кухаря.

- З дитинства любила готувати: пекла булочки, щось постійно випікала, готувала. Сім‘я була велика, то більшість обов’язків падало на мене. А я з радістю перша стояла на кухні, бо це мені дійсно подобалося, - поділилася Інна Смучок.

Відео дня

Після декретної відпустки дівчина зайнялася пошуком роботи. Звернулась у центр зайнятості, а там їй запропонували вакансію кухаря у садочку в Солобківцях. Така робота Інні дуже сподобалась, та, на жаль, разом з пропозицією у центрі зауважили, що дана вакансія потребує диплому кухаря. Її запропонували вихід - вивчитись на кухаря вдома і таким чином здобути освіту. Відчайдушна дівчина погодилася, Інну підтримала родина й вона прийняла умови пропозиції.

- Я пішла на біржу, мені дали брошурку і сказали, що можна самостійно вивчитися і отримати освіту. Я таки вивчилася сама за їхньою програмою. Загалом навчання тривало 3 місяці. Зараз працюю кухарем у Солобківському ЗДО «Малятко». Мені дуже подобається моя професія, - розповіла Інна Смучок. 

В навчальному закладі була двічі

В центрі зайнятості Інну Смучок направили у Рівненський центр професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості. За цей період здобуття нової освіти в навчальному закладі дівчина була тільки два рази: на консультації, коли отримувала пакет завдань на весь період для самостійного навчання вдома, а другий раз завітала до закладу, коли вже здавала іспити.

- Я вдома це все вирішувала, вчила. А потім приїхала на екзамен. Він складався з теорії і з практики. Найважче для мене - екзамен, дуже нервувала. В перший день здавала теорію, а на другий день поїхала на базар, купила необхідні продукти, щоб здавати практику. На практичній частині я приготувала суп овочевий, омлет з варенням, баклажани смажені і битки з печінки. Зі мною здавала екзамен ще одна дівчина. Кожен з нас мав свій стіл, свою плитку, в кімнаті сиділи судді і слідкували за тим, як ми все робили, чи по правилах, - поділилася Інна. 

"Звільнили дівчину і взяли мене"

Після здобуття бажаної професії Інна Смучок з новими силами і натхненням прийшла в Солобківецький садочок, щоб приступити вже до роботи, та не все так просто, - на голову дівчини знову звалились випробування. Поки Інна навчалась, адміністрація садочку, довго не чекаючи, взяли на роботу іншу дівчину. Як потім пояснили, вони думали, що Інна не вивчиться на кухаря. Та дівчина і тут не здалася, вирішила йти до кінця. Інна Смучок знову звернулась до центру зайнятості, а звідти вже приїхали працівники і втілили мрію дівчини.

 - В центрі зайнятості розповіла про ситуацію, що я мала вийти на роботу, а взяли іншу дівчину. То звідти приїхали, поговорили з начальницею. Сказали, що дійсно я навчалася, хотіла цю роботу, тратила і сили, і гроші. То завідуюча звільнила ту дівчину і взяла мене. Зараз я дуже рада, що здобула цю професію. Я стільки всього не знала: не знала, що треба все по грамах, а не як вдома - на око кинула і все. Зараз знаю все: скільки треба, що треба, скільки відходів іде... До мене начальниця, слава Богу, ставиться з повагою, не має до мене претензій, - розповіла Інна.

Якщо хочеш змінити професію

Неформальне навчання - це навчання поза межами навчального закладу.  Є випадки, коли люди працюють кухарем, але освіти не мають, тобто їм це дано від природи. Але тут є можливість підтвердження результатів неформального навчання. Якщо людина вирішила, що вона все знає і вміє, в такому випадку вона може звернутися до центру зайнятості, щоб отримати диплом. Його може отримати будь-яка людина: працююча, не зайнята, студентка і т. д.

- Ми видаємо лише направлення, тому що підтвердження здійснюється за власні кошти або за кошти роботодавця. Коли людина до нас звернулася, вона має пройти в першу чергу анкету самооцінювання. Є порядок підтвердження результатів неформального навчання і до нього ще багато порядків. Кожен пункт розглядає Міністерство освіти, Міністерство соцполітики, об‘єднання роботодавців. В анкеті людина описує: що вона вміє, що вона знає, чи може вона те зробити чи ні. Далі йдуть орієнтовні питання, те, що вона повинна знати на іспиті, потім критерії оцінювання. І останнє - перелік кваліфікаційних вимог. І в навчальний заклад людина вже приходить з цією заповненою анкетою, ще вона заповнює портфоліо на себе: що закінчувала, чи десь працювала. Після того, як комісія переглядає те все, людина витягає білет і здає теоретичну частину. Після того, як вона здала теоретичну частину, вона витягує білет ще й на практичну частину. Їй розповідають, де дешевше можна закупити ті продукти, які їй попалися. Людина закупляє ті продукти і вже на наступний день до комісії приходить з ними. І перед комісією готує. І якщо вона здала іспит, підтвердила професійні навички, то їй видається документ, що вона підтвердила кваліфікацію, - розповідає начальниця відділу організації профнавчання про неформальне навчання  Світлана М‘ясникова.

За словами Світлани М’ясникової, екзамен триває 2 дні,  також може бути попередня консультація. В кінці людина отримує свідоцтво про присвоєння підвищення робітничої кваліфікації за результатами неформального професійного навчання. Свідоцтво не державного зразка, але форма та порядок видачі встановлюється Міністерством соцполітики за погодженням з Міністерством освіти та науки. Підтвердження в середньому, бо в 2016 році навчальні заклади подавали кошториси, було 2 тисячі. Немає значення, скільки людей. Чим більше людей, тим дешевше.

Як все відбувається

Спочатку в центрі зайнятості отримуєте анкету, заповнюєте  її, потім пишете заяву, готуєте документи. Подається копія документу, що засвідчує факт трудових відносин, якщо ви працюєте (копія трудової книжки), оригінал документу про освіту за наявності, фотокартку та медичну довідку і, якщо працюєте, то лист від роботодавця. А центр зайнятості  надає направлення і вже з цим направленням, з анкетою самооцінювання людина їде в навчальний заклад.

Для неформального навчання на сьогоднішній день затверджено 6 професій:

  • кухар
  • зварник
  • охоронник,
  • електрозварник ручного зварювання
  • продавець непродовольчих товарів, слюсар-ремонтник

Але ця анкета самооцінювання розроблена тільки для кухаря, тобто підвердження навчання здійснюється тільки за професією кухаря.

Міністерством визначенні навчальні заклади, які мають право підтверджувати неформальне навчання:

  1. Одеський центр професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості,
  2. Рівненський центр професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості
  3.  Київське вище професійне училище №33

В цих закладах є база, обладнання, відповідні викладачі, комісія та ліцензія. З нашої області 3 жінки підтверджували неформальне навчання. Двоє отримали свідоцтва, а одна - сертифікат, трохи не допрацювала.

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:02 На Хмельниччині запрацював регіональний офіс “Зроблено в Україні”: мета проєкту 20:26 Команда хмельницьких архітекторів перемогла у конкурсі на меморіал Героїв у Львові (ФОТО) 19:23 У Хмельницькому будинок культури незаконно перебував у приватній власності, – прокуратура 18:37 На Хмельниччині засудили 18-річну дівчину, яка займалася шахрайством в інтернеті Від читача 11:45 Підприємствам теплопостачання продовжили режим ПСО 18:06 На Хмельниччині будують 4 індустріальні парки: для чого це потрібно 17:33 У Хмельницькому попрощалися із захисником Олександром Перцем 17:01 Заморозки та вітер: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 16:34 Хмельничанка Дар’я створює для загиблих вічні букети. Найбільший зробила для полеглого чоловіка photo_camera 16:02 На Хмельниччині ексдиректор відшкодує 330 тисяч за незаконне звільнення працівників 15:19 Аварія з чотирма травмованими: на Шепетівщині судитимуть винуватця 14:51 Безкоштовні квартири від міськради. Звідки беруться та хто отримує 14:05 На Хмельниччині голову ВЛК спіймали на хабарі 13:12 Майже 120 тисяч гривень віддали аферистам мешканці Хмельниччини 12:24 На Хмельниччині чоловік наловив риби на 150 тисяч: в поліції відкрили провадження photo_camera 11:46 Сім’ям загиблих воїнів з Хмельницького району вручили нагороди: імена Героїв photo_camera 10:45 На авто хмельничанина впало дерево. Він відсудив в комунальників майже 80 тисяч 09:35 На Хмельниччині прощаються із військовим і начальником ТЦК Павлом Джигуном
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up