Як навчити дитину правильно розпоряджатись грошима? (Новини компаній)

Батьки повинні навчити дитину раціонально розпоряджатися грошима, це допоможе досягти успіху в дорослому житті. Розглянемо, як навчити дитину у дошкільному віці розпоряджатись грошима та відкладати їх у скарбничку.

Як навчити дитину правильно розпоряджатись грошима?

Щоб діти виросли успішними і самостійними, необхідно закладати основи фінансової грамотності з дошкільного віку. Батьки повинні навчити дитину раціонально розпоряджатися грошима, це допоможе досягти успіху в дорослому житті. Необхідно з раннього віку прищепити дитині дві цінні якості: здатність побороти миттєві бажання заради більшої нагороди в майбутньому і вміння діяти незалежно. Розберемо ці якості детальніше.

Як навчити поводженню з грошима в різному віці?

Оскільки розвиток дітей відбувається поступово і на кожному віковому етапі потрібні свої способи навчання:

  • дошкільний вік (3-7 років);

  • молодший шкільний (7-11 років);

  • підлітковий (11-14 років);

  • рання юність (14-18 років).

Хоча діти дошкільного віку недостатньо контролюють свою спонтанну поведінку, все ж можна навчити їх проявляти силу волі, для цього батьки повинні пояснювати все в ігровій формі або на своєму прикладі. Наприклад, якщо дитина хоче купити безліч нових іграшок у Хмельницькому то легше всього це зробити переглядаючи іграшки у інтернет-магазині дитячих товарів спок.юа. Слід пояснити, що ви можете дозволити придбати лише кілька іграшок, виходячи з їх ціни.

У шкільному та підлітковому віці можна не тільки подавати приклад та пояснювати, але і давати певну суму кишенькових грошей. Їх дитина вправі планувати самостійно та витрачати на свої невеликі бажання або накопичувати для більш крупної покупки.

Як навчити дитину розуміти цінність грошей - цінні поради батькам

Слід донести до дитини думку, що витрачати гроші необхідно з розумом:

  1. Покажіть дитині, що можна накопичувати кошти на бажані задоволення. Наприклад, ви можете декілька днів давати йому по декілька гривень, а коли накопичиться потрібна сума, піти в магазин і разом купити те, що він захоче.

  2. Коли ви розплачуєтеся картою, у тому числі і кредитною, обов'язково говорите дитині, на що ви витрачаєте гроші. Він повинен знати, що ви розплачуєтеся грошима за все, що купуєте, а не використовуєте якусь чарівну субстанцію, яка береться нізвідки, тому не має цінності.

  3. Пограйте в магазин. Зробіть касу з підручних речей, поставте товари і цінники на папірцях. Дайте дитині певну кількість грошей. Нехай він сходить у ваш магазин і купить якісь речі. Ви у будь-який момент можете помінятися ролями, але дотримуйтеся правил: купити можна тільки за тією ціною, що встановлена спочатку.

  4. Зробіть сімейну скарбничку. Навчіть дитину копити, але не на швидкі задоволення, а на якісь великі покупки: одяг, велосипед, телефон.

  5. Покажіть, що ви теж вносите свої гроші в скарбничку. Встановіть кількість монет, які дитина кидатиме в скарбничку щодня, а потім разом з ним додайте в скарбничку 50% від його вкладень. Він вчитиметься на вашому прикладі і бачитиме, як поступові вкладення збільшують загальну кількість.

  6. Навчіть дарувати іграшки. Попросіть дитину вибрати дві-три з відносно нових і подарувати, віддати в садок або кинути в контейнер для дітей, що потребують допомоги.

Отже, навіть маленькій дитині батьки можуть давати кишенькові гроші, щоб привчати сина або доньку до фінансової грамотності. Це не означає, що дитина розпоряджається усім сама, але її можна привчити відкладати гроші на бажану іграшку або іншу річ, яку він дуже хоче отримати. Отримуючи таку річ не у подарунок, а накопичивши на неї гроші самостійно, дитина відчуватиме її цінність та певні зусилля, які були затрачені на накопичення.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:18 На Хмельниччині попрощались з трьома захисниками. Хто вони 20:31 Пожежа в Хмельницькому районі: на місці знайшли тіло чоловіка 19:59 Отримала вирок водійка, яка збила літню жінку на електровелосипеді 19:13 Близько 350 кг сміття зібрали рибоохоронці на берегах трьох річок Хмельниччини Від читача 13:43 Правоохронці провели 23 обшуки, в результаті яких затримали всіх дев’ятьох учасників злочинної схеми разом з організатором. 18:42 Бурлик, Миколаїв та Мокрицький: які відомі хмельничани зараз на фронті photo_camera 18:05 На Хмельниччині збільшився попит на перереєстрацію транспортних засобів 17:22 Вчителька з Хмельниччини отримала нагороду «Срібний щит» від поліцейських 16:54 Де і за скільки у Хмельницькому комфортно відпочити на свіжому повітрі та посмажити шашлик 16:37 У Кам’янець-Подільському районі на «тещиному язику» згоріло авто 15:54 Полеглих на війні захисників із Шепетівщини відзначили державними нагородами 15:09 На Шепетівщині поліцейські затримали молодика, який обікрав власного брата 14:23 У громаді на Хмельниччині замість пошкодженого обстрілом дитсадка побудують новий 13:40 Помідори та огірки: які ціни у Хмельницькому і звідки везуть photo_camera 13:17 На честь захисника Ростислава Остафійчука на Кам'янеччині відкрили меморіальну дошку 12:27 Рейтинг Opendatabot-2024: компанія «АТБ» увійшла до трійки найбільших роботодавців країни (новини компаній) 12:19 Через ремонт тепломережі Львівським шосе не їздитиме громадський транспорт 11:41 За добу шахраї виманили у мешканців Хмельниччини 230 тисяч гривень 10:36 У хмельницькому центрі зайнятості є 336 вакансій (СПИСОК) 09:45 Через борги «Укрпошта» перестала розсилати листи судів Хмельницької області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up