Як перевірити якість золотої прикраси вдома (новини компаній)

Як перевірити якість золотої прикраси вдома (новини компаній)

Ювелірні прикраси майже завжди доволі дорогі, а ось якість перевірити під час покупки складно. Виробники та продавці товарів із золота бувають різні, і якщо одні дбають про свою репутацію, інші можуть спробувати ввести в оману покупця, запропонувавши підроблений екземпляр або не тієї якості, яка була заявлена. 

Як фальсифікують чи здешевлюють прикраси 

Відрізнити золото від міді візуально просто, а ось дізнатися, які домішки має прикраса на око неможливо. У ювелірних крамницях, які дбають про репутацію, покупця ознайомлять із паспортом товару й документами на нього. Тому купляти якісні золоті сережки чи інші ювелірні прикраси варто в продавців, які готові надати всі потрібні папери. 

Дорогоцінні метали часом замінюють на недорогоцінні. Зазвичай використовують: 

  • симілор — поєднання міді, цинку та олова, яким часто підробляють каблучки та сережки;
  • гранатове золото — має в сплаві 25% ауруму; 
  • мозаїчна суміш — 70% міді та 30% цинку; 
  • пірит — має яскравий колір, але прикраси швидко дряпаються; 
  • дюраметал та томпак — сплави алюмінію, міді та цинку, які реалістично імітують золото жовто-бронзового та червоного відтінків. 

Як перевірити самостійно 

Якщо прикраса вже придбана, і є сумніви щодо її якості, можна провести декілька тестів. Передусім треба знайти маркування на виробі та перевірити його: 

  • ГП — позолота; 
  • GE або GEP — гальванічне покриття; 
  • GF — золоте наповнення; 
  • HEG — гальванічне покриття; 
  • HGP — важка позолота; 
  • RGP — пластина з аурума. 

Тестування водою

Справжнє золото важке, а ось мідь та латунь — легкі. Тому виріб можна занурити в ємність із водою. Якщо він потонув, у прикрасі доволі великий відсоток золота. 

Провести по шкірі

Як відомо, золото не вступає в реакцію зі шкірою, мийними засобами та іншими побутовими речовинами. Тому, якщо потерти якісний виріб по руці, нічого не станеться. Коли залишається слід, це означає, що прикраса вироблена з іншого матеріалу. Позолочений виріб також не увійде в реакцію зі шкірою. 

xr1PDDdynhhPB1_XaMrBUZWrchL6Bq_uKFwLAQO1bBIoYipEffP5g_TO-s4aIuOwQx1CTIbNWZMjvYjEYJefVb9CPtM4bus2YqUl6_uiIMtV1RD0VoUTdc9ZqaSJy_PbzpIn-UBP11TuIreePBgfDr0

Тести керамікою 

Золоті вироби, якщо їх провести по неглазуровані поверхні, залишають жовту смугу. Коли під час контакту з керамікою з’являється коричневий або чорний слід, найшвидше, у виробництві використовується пірит чи інший матеріал.

Цей тест також не має пошкодити прикрасу. Проте, якщо після цього на виробі залишилися глибокі подряпини, можливо, використовувався сплав. 

Азотна кислота 

Цей тест у деяких випадках стає «фатальним», адже речовина може розплавити метал у підробці. А ось золото з азотною кислотою не реагує зовсім. Необхідно трошки подряпати прикрасу й нанести туди речовину. Якщо місце стає зеленим чи білим, коштовність підроблена. У деяких випадках матеріал почне деформуватися, це теж вказує на те, що у виробі немає золота. 

Йод 

Цей варіант допоможе зрозуміти, чи є в складі не тільки золото, а й мідь та латунь. Прикраси із цих матеріалів не реагують із йодом взагалі, а ось з інших — можуть потемнішати. 

Варто зазначити, що тест не підходить для перевірки виробів із золотом 585 проби та нижче. Йод не пошкодить таку прикрасу, але її після тесту доведеться полірувати. 

Нашатирний спирт 

Цей тест підходить для перевірки виробів із білого золота. Нашатирний спирт треба нанести на поверхню прикраси та залишити на 15 секунд. Після за допомогою ватної палички необхідно протерти виріб. Якщо з’являється блакитний відтінок, у складі є мідь або латунь. 

Як і з йодом, після такого тесту є вірогідність, що вироби 585 проби доведеться чистити. А ось прикраси з більшим відсотком золота не зреагують взагалі.

keyboard_arrow_up