Як вибрати няню для дитини та скільки це буде коштувати

Як вибрати няню для дитини та скільки це буде коштувати
  • Рано чи пізно настає момент, коли мамі треба надовго виходити з дому — на роботу, навчання чи у справах.
  • Та багато жінок налякані історіями про неприємні речі, які дозволяють собі деякі няні. 
  • Як правильно підібрати няню для дитини та у скільки обійдуться послуги виховательки, дізнавалися журналісти vsim.ua

 

Вибір няньки - справа відповідальна, тому починати шукати доглядальницю для дитини треба задовго до того, як вона знадобиться. Тоді буде час вибрати ту, яка справді влаштує, а не наймати відразу першу-ліпшу. До цього питання слід підходити дуже серйозно, адже доведеться довірити дитину сторонній людині. Як убезпечити дитину та скільки коштують послуги няньки, дізнавалися журналісти vsim.ua.

Вимоги та обов’язки залежать від віку дитини

До різних нянь пред’являють індивідуальні вимоги. Вони залежать від віку дитини. Для дітей до року доглядальниця має орієнтуватись в медицині, вміти доглядати за грудними дітьми, дотримуватися режиму дня і керуватися приписами педіатра. Для дітей віком більше року няня повинна мати педагогічну освіту і досвід роботи в дитячому садку. Для дитини дошкільного віку краще найняти доглядальницю зі знанням іноземної мови та освітніх методик.

Відео дня

У нянь є стандартний перелік обов’язків. Зазвичай, до нього входить прибирання в дитячій кімнаті і догляд за дитячим одягом. Усім цим няня займається, коли малеча спить. Доглядальницю можна найняти як на цілий день, так і на кілька годин. Якщо няня сидить з дитиною весь день, то в її обов'язки може входити також приготування їжі. А от няня за викликом лише забере дитину з дитячого садочку і посидить з ним кілька годин до приходу батьків.

Пів зарплати за пошук няні

Найняти няню хмельничани можуть через агентства з підбору персоналу. Нам вдалося знайти лише одну таку агенцію. З'ясували те, щоб спеціалісти почали підбирати необхідну кандидатуру треба заплатити 200 гривень за послуги. Як тільки доглядальницю знайдуть, їй доведеться платити по 25-30 гривень за годину. Після випробувального терміну з нянею підписується договір. Тоді агенції треба заплатити півмісячний оклад доглядальниці. А це приблизно 2000 гривень. Проте замовлення няні через агентство дасть хоч якусь упевненість в тому, що запропонована кандидатура не представить небезпеку як для дитини, так і для майна в квартирі. 

Через оголошення - "кіт у мішку"

Сайти оголошень рясніють об'явами від доглядальниць. Жінки від 18 і до 60 років пропонують посидіти з дитиною. Ціни на їхні послуги коливаються від 10 до 50 гривень за годину. Менше беруть ті, що не мають досвіду роботи та вперше хочуть спробувати себе у ролі няні. Ціни завищують жінки, які вже неодноразово працювали у сім'ях та навіть у дитячому садочку. 

Журналісти vsim.ua обдзвонили більше 20 оголошень, які виставили у інтернеті. Як виявилось, простіше знайти няню на декілька годин. Охочих доглядати дитину на постійній основі знайшлось лише декілька. В той час, як одні запитують, скільки ми готові платити, інші хизуються методиками, які використовують для розвитку дитини. Частина нянь готова лише бавитись з малечею, а от готувати і прати не буде. Інша частина доглядальниць відразу каже, що виконувати хатні справи входить до її обов'язків. 

"Бажано укласти письмовий договір"

Андрій Місяць, адвокат адвокатської контори “Місяць і партнери”

- Взагалі умови виховувати дітей сімейний кодекс покладає на батьків. Та всі ми розуміємо, що батьки зайняті. Вони можуть найняти людину для того, щоб вона це робила. Звичайно, що краще мати справу з спеціалізованими агентствами, юридичними особами, які надають такі послуги. Якщо ж такого нема, то можна найняти і самостійно. Але бажано укласти письмовий договір, де прописати чітко весь спектр послуг. Це і години перебування, і обов’язки. З правової точки зору - це звичайний договір про надання послуг, де передбачено, які саме послуги будуть надаватися. Ну і звичайно, що мають бути рекомендації. Якщо договір не укладається, то батьки мають самі думати, як їм контролювати. В себе в квартирі вони можуть робити все, що завгодно, в тому числі ставити камери. Якщо дитину вдарили чи ще щось сталось, то в будь-якому випадку буде відповідальність незалежно від наявності договору. А якщо буде доведена халатність батьків, то і вони можуть відповідати, але мають бути доведені підстави.

"Няня має сприймати дитину такою, як вона є"

Інна Гошовська, практичний психолог

- Бажано було б взагалі не обирати няню, бо контакт з мамою або татом є набагато кращим. Якщо він втрачається, то в підлітковому віці можуть бути проблеми з дитиною. Але якщо няня таки потрібна, то добре було би, якби вона мала педагогічну або психологічну освіту. Потрібно дивитися на якості няні, як вона спілкується з дитиною, наскільки викликає довіру, орієнтуватися на свої відчуття.

З нею потрібно провести довготривалу співбесіду, поспілкуватися про її сім'ю, чи є в неї власний досвід виховання дітей. Якщо в неї є свої діти, то є досвід поводження з ними. Треба також дивитись на емоційність няні, чи зможе вона передати дитині світ емоцій, навчити називати їх. Вона також має вміти сприймати дитину такою, як вона є, з плачем, зі сльозами, з криками і знати, як відволікти її. Також бажано не відразу залишати на няню, а побути з нянею і дитиною, подивитись, як між ними налагоджується контакт. Ні в якому разі няня не має кричати на дитину. Це табу. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Тетяна

    А в садік, де нема харчування належного і виховання аби як,а також ніякого контролю нема,ви  б довірили?)
  • Анна Островська

    я би не довірила свою дитину на няньку
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
14:45 Скандал навколо лікарні в Старокостянтинові: вимагають звільнити директорку 13:59 За вбивство власного чоловіка жителька Хмельниччини отримала вирок 13:23 У Кам‘янці-Подільському автівка збила пенсіонерку на парковці 12:44 Судили 19-річного жителя Полтавщини, який приїхав до Хмельницького розкладати «закладки» Від читача 11:02 Переваги працевлаштування осіб з інвалідністю для роботодавців 11:48 На будівництві в Дубовому обірвалася люлька з працівниками: продовження історії photo_camera 10:39 У Кам’янці відкрили туристичний сезон-2024: програма 10:01 На Хмельниччині затримали водія, який перевозив тисячу пачок контрафактних сигарет 09:02 Сьогодні, 26 квітня – річниця аварії на Чорнобильській АЕС 21:17 Суд конфіскував у росіянки успадковану землю на Хмельниччині 20:45 На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками: імена 20:01 На Хмельниччині суд повернув водосховище громаді з приватних рук 19:15 У Хмельницькій міськраді провели чергове засідання виконкому: основні рішення 18:22 На Хмельниччині повторно виставили на аукціон Нігинський кар’єр 17:36 На Хмельниччині двоє браконьєрів наловили риби на кримінал 16:49 Двоє мешканців Хмельниччини постануть перед судом за жорстоке вбивство 15:59 Жителька Хмельниччини, яка відзначила 100-річчя, розповіла про секрет довголіття 15:15 На Хмельниччині суд оштрафував члена ВЛК за хабарництво
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up