Якщо поїздка зірвалась: як здати квиток і скільки грошей повернуть

Якщо поїздка зірвалась: як здати квиток і скільки грошей повернуть
  • На вокзалах та станціях можна повернути кошти за невикористаний квиток. Але це влетить в копійчину.
  • Пасажирам відшкодують повну або часткову вартість білету. Для кожного виду транспорту є свої умови.
  • За квитки, придбані онлайн, також повертають кошти, якщо користуватись офіційними сайтами. 

Повернути кошти, витрачені на проїзний квиток на потяг чи автобус, можна у касах повернення платежів. Для цього слід мати з собою невикористаний білет та документ, що посвідчує особу. Але кожен вид транспорту має свої особливості та вимоги до повернення квитків. На вокзалах та станціях розташовані інформаційні стенди з умовами повернення вартості проїзду.

Залізниця забирає 32 гривні комісії

Вартість проїзного документу на «Укрзалізниці» складається з вартості квитка та ціни плацкарти (це плата за окреме місце у вагоні, - прим.авт.). Також у вартість документу на проїзд входить страховий збір, податок на додану вартість, комісійний збір за придбання квитка і інші послуги - чай та постіль.  

Вартість квитка та вартість плацкарти змінюється залежно від відстані поїздки та категорії потяга і вагона. Вартість "постелі" та чаю також змінюється від приналежності до регіону залізниці та категорії потяга і вагона. Ціна комісійного збору стала - складає 16 гривень по всій залізниці. 

Відео дня

У всіх випадках повернення квитка вартість послуг за його придбання та повернення втрачається. Отож, комісійний збір складе вже 32 гривні. Це зазначено в «Правилах перевезення пасажирів, багажу, вантажобагажу та пошти залізничним транспортом України».

Якщо пасажир здає квиток за добу до відправлення поїзда, то йому повертають повну вартість квитка та плацкарти. Втрачається лише 32 гривні комісійного збору. 

Якщо квиток здається менше, ніж за добу, але більше, ніж за 9 годин до відправлення поїзда, то повертається повна вартість квитка і лише 50% від вартості плацкарти.

Якщо ж квиток здають менше 9 годин – повертається тільки вартість квитка. А от ціна плацкарти втрачається повністю.

Також можна здати квиток протягом однієї години після відправлення потяга. Тоді повернуть лише 10% від вартості квитка та плацкарти.

Якщо ж потрібний рейс відмінили чи він дуже запізнюється, то вартість квитка, плацкарти та послуг виплачується повністю. Також коли на шляху прямування потяга виникає затримка, то залізниця має шукати альтернативні можливості, щоб доставити пасажира безкоштовно в найкоротші строки. Але це стосується лише тих випадків, коли поїздку перервано з вини залізниці.

На автовокзалі відраховують 11,5 % від тарифу

Вартість проїзду в автобусі також складається із кількох одиниць – це вартість проїзду (тариф, страховий збір та ПДВ), автостанційний збір та збір за попередній продаж (якщо беруть наперед).

Вартість проїзду визначають від довжини пройденого шляху та класу автобуса. Страховий збір вираховується у відсотках, залежно від виду сполучення. Автостанційний збір складає 11,5 % від тарифу.

На автостанції розповідають, що повернути повну вартість квитка можна в трьох випадках: коли рейс відмінили, не надали пасажиру місця, яке зазначене в квитку або ж не надали для перевезення автобуса, клас якого нижчий, ніж зазначений на автостанції.

- За останнім показником завжди є проблеми, - скаржиться начальник відділу організації пасажирських перевезень та нормативної роботи ТОВ "Хмельницьктранс" Сергій Говоровський. – Адже перевізники чи органи місцевого самоврядування не завжди правильно вказують клас автобуса. А буває свідомо його змінюють. Нібито з економічних аргументів.

Коли пасажир повертає квиток за особистих обставин, то відшкодовується лише частина його вартості. Та й то лише на міжміські та міжнародні сполучення. За одну добу до відправлення повертається вартість проїзду, але не відшкодовуються автостанційний збір.

- Тут вже рахується, що пасажир з власних причин не здійснив поїздку, а от послугу на автостанції він отримав, - пояснює Сергій Говоровський.

У разі повернення квитка в строк менше, ніж за добу, але за дві години до відправлення автобуса, то пасажир позбавляється, крім вартості послуг автостанції, ще й 10% від вартості проїзду. Якщо ж квиток здають пізніше, ніж за 2 години, але не пізніше, ніж за 10 хвилин до відправлення, то знімають вартість автостанційних послуг та 20% вартості квитка. Коли ж повертають пізніше, ніж за 10 хвилин до відправлення та протягом 3 годин з моменту відправлення в рейс, компенсується лише 30% від вартості проїзду, крім автостанційного збору.

У разі форс-мажору 

Якщо в дорозі стаються непередбачувані обставини, наприклад, людині стало погано  чи вона захворіла, також можна вимагати компенсації. Наприклад, можна вийти з потяга на проміжній станції. Зробити зупинку і протягом 10 днів продовжити поїздку. Лише треба буде зробити доплату плацкарти. Але при цьому слід зберегти попередній квиточок.​

Якщо ж пасажир захворів чи стався нещасний випадок в рейсовому автобусі, то протягом трьох діб від моменту відправлення автобуса мають повернути повну вартість квитка чи переоформити його на інший рейс. У цих двох випадках слід пред’явити довідку від лікаря.

Коли ж під час поїздки зламався транспорт, то перевізник має відшкодувати кошти за непройдений шлях на міжміському чи за всю поїздку на приміському сполученні, або ж доставити пасажира до пункту призначення чи пересадити на інший автобус безкоштовно.

Якщо купуєте онлайн 

Пасажири, які придбали квиток через інтернет також можуть зробити його повернення. На "Укрзлізниці" є два шляхи: онлайн та через касу. Але в такому випадку кошти повернуть на той рахунок, з якого здійснювалася оплата квитка. Але різні сайти беруть плату за здійснення послуг. При здачі квитка ця плата не повертається.

Ситуація з автотранспортом трішки складніша. Коли квиток купувався через інтернет, то маєте справу з перевізником. Тому про відшкодування треба домовлятися з ним. Якщо ж замовляєте на сайті bus.com.ua, який має відношення до роботи автостанцій, то вартість квитка вам відшкодує автостанція.

В маршрутках та тролейбусах є свої умови

Цікаво, що повернути вартість квитка можна навіть в тролейбусі, автобусі та маршрутці. Проте, лише за умови поломки транспортного засобу. 

- Якщо водій громадського транспорту не доставив пасажирів до пункту призначення, то зобов’язаний повернути квиток і відшкодувати кошти за проїзд, - переконує заступник начальника управління транспорту та зв’язку Сергій Шепурєв. 

Директор «Електротрансу» Віктор Паламарчук розповідає, що законом непередбачено повернення квитків за проїзд у тролейбусах. Але якщо «рогатий» зламається на півдорозі, то подбати про пасажирів має кондуктор. 

- Кондуктор повинен пересадити людей в наступний тролейбус, що прямує слідом за цим маршрутом безкоштовно, - пояснює Віктор Паламарчук. – Але зачасту люди чомусь не хочуть чекати чергового тролейбуса. Вони обурюються. В такому випадку кондуктори просто повертають гроші. 

Отож, якщо транспорт доїхав лише до половини шляху, сміливо можна забирати гроші або чекати іншу машину. Якщо ж вам відмовляють у поверненні коштів за квиток, то юристи радять йти до суду. 

«Збирайте докази і шукайте свідків» 
Володимир Шинкарук, адвокат 
- На кожному вокзалі та станції є відповідні каси для повернення квитків. Як правило, повертають не всю суму. Якщо ж у громадян відмовляються прийняти квиток чи відшкодувати його вартість, то вони можуть відстоювати власні права. Спочатку треба зафіксувати відмову. На вокзалах та станціях завжди є люди, що можуть підтвердити, що вам відмовили. варто записати їхні дані. Далі необхідно звернутися до керівництва закладу та написати заяву про відмову. Або ж надіслати її рекомендованим листом, щоб лишився слід, що вони отримали. Протягом десяти днів має прийти відповідь. Якщо відповіді не дають, або вона негативна, тоді можна звертатися до суду. З собою треба мати копії заяви та покази свідків про відмову повертати вартість квитка. Можна звертатися і до спілки захисту прав споживачів. Але там просто продублюють такий же шлях.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (7)
  • Наталия Грейс

    а якщо людина померла за дві доби до відправлення  є довідка з лікарні і є свідоцтво про смерть
  • Олена

    Відмінили потяг, прийшла здати квиток, купувала зі  студентською карткою  за 80 грн. повернули 37 грн.
  • Алла Грицишена Столярчук

    повертала за 40 днів зняли по 50 грн. з квитка
  • Юлія

    Здавала білети за місяць до дати відправлення комісія - 44 грн. 23.06.19
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
18:08 «Буде оберігати своїх дівчаток». У Хмельницькому попрощаються з Олександром Перцем 17:39 Хмельничанка просить встановити світлофор з кнопкою для пішоходів на Панаса Мирного 16:45 Хмельничанин вимагав 100 тисяч гривень неіснуючого «карткового боргу», — прокуратура 16:17 Хмельницькі синоптики попереджають про заморозки Від читача 16:54 У Хмельницькому відбувся ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024 15:39 «Хмельницькводоканал» шукає працівників (СПИСОК ВАКАНСІЙ) 14:40 На Закарпатті затримали хмельничанина, який за 6 800 доларів хотів перетнути кордон 14:04 Яку крипту та скільки накопичують хмельницькі депутати (ІНФОГРАФІКА) 13:36 У хмельницькій криївці «Стінка» проведуть безкоштовну екскурсію 12:27 Чим закінчуються виклики про замінування: підбірка судових справ на Хмельниччині 11:33 Тричі за рік їздив за кермом нетверезим. Як покарали водія з Нетішина 10:58 9 років тому на Грушевського згоріла «Цукерня» (ВІДЕО) play_circle_filled photo_camera 10:19 Видворили молдованина, який нелегально перебував на Хмельниччині 09:26 Від початку квітня рибоохоронний патруль виявив на Хмельниччині 56 порушень
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up