Які банкноти і монети в Україні не прийматимуть з 1 жовтня

Які банкноти і монети в Україні не прийматимуть з 1 жовтня
ua.depositphotos
  • З обігу виводять монети та деякі банкноти — вже з наступного місяця ними не можна буде розрахуватися у магазинах. Що варто знати про грошовий обмін.
 

Вже з 1 жовтня в українських магазинах не прийматимуть при розрахунку монети номіналом 25 копійок. Також виведуть з обігу всі банкноти-гривні старих зразків, надруковані до 2003 року.

Як повідомили у НБУ, монети номіналом 25 копійок зараз не розмінюються через вилучення з обігу монет номіналами 1, 2 і 5 копійок. Тому без 25 копійок ця проблема вирішиться і це спростить готівкові розрахунки.

А ось банкноти старого зразка, які були введені в обіг до 2003 року, вже майже не виконують свою функцію платіжного засобу. Зараз в обігу їх залишається близько 1,8% від загальної кількості всіх банкнот, які використовуються.

Відео дня

Вилучення з обігу таких банкнот не доставить незручностей громадянам, переконують в НБУ. Натомість бізнесу і державі це принесе користь.

В першу чергу знизяться витрати держави та учасників готівкового обігу на виготовлення, обробку, транспортування, зберігання банкнот і монет. Також в НБУ переконані, що українцям буде зручніше розраховуватися, коли банкнот і монет стане менше.

Отже, з 1 жовтня монети та банкноти, які вилучатимуть з обігу, не прийматимуть при розрахунку. Старі банкноти та монети номіналом 25 копійок можна буде обміняти протягом наступних трьох років в банках.

Банкноти та монети, які виводять з обігу 

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (6)
  • Міша Савчук

    А 10 копійок?
  • Ксюша Оксана

    Краще забрали б 10коп!
  • Євгеній Іванович

    Нац банк щоб ви передохли в злиднях !!!!!!!!
  • Таня Раєцька

    Ще не 1 жовтня а торговля вже відмовляється приймати по 25 коп
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
18:10 Вербна неділя 2024: традиції та заборони 17:20 На Хмельниччині попрощались з п’ятьма захисниками. Історії Героїв 16:30 На Хмельниччині військові та чиновники обговорили питання мобілізації 15:44 На Хмельниччині чоловік підпалив будинок разом із братом. Його засудили Від читача 07:27 Фахівці КНП "ХОССЦ" взяли участь у конференції під егідою Асоціації інтервенційних кардіологів України 14:50 Капелан з Хмельниччини отримав нагрудний знак Головнокомандувача ЗСУ 14:01 На Хмельниччині засудили водія, який пропонував патрульним хабар 13:11 За 2024 рік на Хмельниччині у ДТП з мотоциклами загинули та травмувалися 17 осіб 12:24 На Шепетівщині насмерть переїхали чоловіка, який лежав на дорозі, – поліція 11:38 На Хмельниччині відкрили меморіальні дошки чотирьом захисникам 10:46 У Хмельницькому водій влетів в автівку і втік з місця аварії 09:58 На Хмельниччині судитимуть чоловіка, який кривдив дружину в присутності дітей 09:11 Їхав п’яний і без номерних знаків: на проспекті Миру затримали водія
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up